Debat

Dansk Selskab for Akutmedicin: Mange ambulancekørsler er unødvendige

Med et voksende antal 112-kontakter og en demografisk udvikling med langt flere ældre i fremtiden, bliver vi nødt til at tænke ud af boksen og finde løsninger udenom de traditionelle veje, skriver Henrik Ømark. 

Hvis man er i tvivl om indlæggelse, kan der med fordel konfereres direkte med en speciallæge, som har  kompetencerne til at vurdere om indlæggelse er nødvendig. Det er er til gavn for patient og samfund, skriver Henrik Ømark. 
Hvis man er i tvivl om indlæggelse, kan der med fordel konfereres direkte med en speciallæge, som har  kompetencerne til at vurdere om indlæggelse er nødvendig. Det er er til gavn for patient og samfund, skriver Henrik Ømark. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Henrik Ømark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste 15 år er der i det danske sundhedsvæsen sket store ændringer i organisering og håndtering af borgere med akut opstået sygdom.

Hvad enten man får behov for hurtig hjælp i centrum af København eller på Ærø, har kravet om responstider og behandling af høj ensartet kvalitet ført til et forbedret præhospital beredskab med paramedicinere i ambulancerne, lægebiler og helikoptere.

Temadebat

Hvordan håndterer vi presset på det præhospitale område?

Mængden af 112-opkald stiger, og det samme gør manglen på ambulancereddere.

Men hvordan kan politikere og ledelser lette presset? Og kan de gøre det uden, at det går ud over kvaliteten?

De spørgsmål stiller Altinget Sundhed i en ny temadebat, hvor politikere, eksperter og sundhedsaktører fra det præhospitale område vil diskutere, hvilke konkrete udfordringer der plager området, og hvor potentialet er i forhold til eksempelvis at forhindre unødvendige indlæggelser.

Du kan se det fulde debatpanel her.

Hvis du er interesseret i at deltage i debatten, skal du sende din henvendelse til Mette Grube Condrup på [email protected] for at aftale nærmere.

Hertil er de nødvendige akutkompetencer centraliseret på 21 udvalgte hospitaler, kaldet akutsygehuse.

Nu går langt de fleste akutte hospitalskontakter ind gennem en fælles indgang og starter i akutafdelingerne, hvor alle patienter på forhånd skal være visiteret af egen læge, lægevagt/1813, eller via 112.

Travlhed og voksende antal 112-opkald 
Når man strømliner organisationen så meget, får man også nogle store og travle akutafdelinger, som skal kunne håndtere rigtig mange patienter med akut uafklaret sygdom og samtidig være i stand til at give den enkelte patient den bedste behandling og oplevelse.

Men antallet af patientkontakter til akutafdelingerne er stigende - og det er et problem, for mange af dem har slet ikke brug for at komme på sygehus.

Ambulanceredderne har begrænsede muligheder for at omstøde beslutningen om kørsel til hospital, selvom de måske finder det unødvendigt

Henrik Ømark
Formand, Dansk Selskab for Akutmedicin

Forklaringerne er mange, men en af udfordringerne er et voksende antal 112-opkald, der udgør mere end en tredjedel af det samlede antal patientkontakter i akutafdelingerne. En stor del af dem er skam relevante nok, men et voksende antal patienter kommer ind på 112-opkaldet, uden at være i en sundhedsmæssig tilstand, som kræver hospitalskontakt og som afsluttes hurtigt til hjemsendelse.

I de fleste tilfælde ringer borgeren eller pårørende selv, men det kan også være den praktiserende læge eller vagtlægen/1813, der primært får opkaldet fra borgeren, og på baggrund af en telefonisk vurdering sender en ambulance.

Den sundhedsfaglig vurdering i telefonen er en svær opgave og kræver erfaren læge med generalist kompetencer. Men under alle omstændigheder er informationsgrundlaget oftest mangelfuldt, og når der ikke er mulighed for at foretage en fysisk lægefaglig vurdering af den syge borger, må forsigtighedsprincippet træde i kraft og en ambulance sendes for en sikkerheds skyld.

112-kørsler skal kvalificeres
Så kan vi gøre noget for, at de akutte sundhedsressourcer bliver anvendt mere rationelt og sundhedsfagligt korrekt? Kan vi i højere grad kvalificere, at det er de rigtige patienter, som rekvireres 112-kørsler til?

Ambulanceredderne har begrænsede muligheder for at omstøde beslutningen om kørsel til hospital, selvom de måske selv finder det unødvendigt.

Men hvad nu hvis der i tvivlstilfælde kan konfereres direkte med en speciallæge, eller ligefrem rekvireres samme speciallæge ud til borgeren, med kompetencerne til at vurdere, eventuelt med diagnostisk udstyr, om indlæggelse er nødvendig?

Om psykosociale- eller kommunale støtteforanstaltninger er en bedre løsning, eller at behandling kan startes op og afsluttes i eget hjem, eventuelt med opfølgning ved egen læge?

Ny måde at tænke opsøgende akut behandling på
I øjeblikket kører et projekt i Odense, hvor en akutmediciner (speciallæge med generalistkompetencer) fra sygehuset, med blå blink, kører ud på et af kommunens plejehjem, hvis en ambulance er rekvireret til en akut syg beboer.

Læs også

Målet er primært at vurdere om indlæggelse kan undgås for at forhindre en delirøs tilstand, der ofte ses, når særligt ældre demente kommer uden for vanlige trygge omgivelser.

Succesen er til at tage og føle på. Mere end 90% af de ældre kan forblive på plejehjemmet til behandling.

Hvis vi kan koordinere indsatsen på tværs af sektorer, eksisterer teknologien til, at vi kan foretage behandlinger i patienternes eget hjem

Henrik Ømark
Formand, Dansk Selskab for Akutmedicin

Projektet er spændende, fordi det åbner op for en ny måde at tænke opsøgende akut behandling på. Med et voksende antal akutkontakter og en demografisk udvikling med langt flere ældre i fremtiden, bliver vi nødt til at tænke ud af boksen og finde løsninger udenom de traditionelle veje.

Koordiner indsats på tværs af sektorer
Det vil være et supplement til de eksisterende akutlægebiler, der har en anden rolle, nemlig at yde hurtig avanceret hjælp ved livstruende tilstand på stedet og under transport til hospitalet. Men akutmedicineren har uddannelse til borgernært at foretage en udvidet diagnostisk udredning, skønne om indlæggelse på hospital er nødvendigt, og eventuelt starte behandling op i patientens eget hjem.

Det kan for eksempel gøres i samarbejde med et kommunalt akutteam, og vil være et tiltag, der ligger udover, hvad de praktiserende læger har mulighed for at gøre.

Hvis vi blot kan koordinere indsatsen på tværs af sektorer, eksisterer teknologien i dag til, at vi også kan foretage avancerede akutte behandlinger i patienternes eget hjem. Det giver mening for patienterne, og det giver mening for samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ømark

Formand, Dansk Selskab for Akutmedicin
Speciallæge i akutmedicin og thoraxkirurgi, Master Public Management (MPM)

0:000:00