Forhandlinger om sygehusenes økonomi sat på pause

SUNDHED: Det lykkes ikke regeringen og regionerne at lande en aftale onsdag. Der er ikke sat nye møder i kalenderen, oplyser Danske Regioner.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Trods forventninger om en snarlig aftale er forhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner stødt på grund.

Forhandlingerne handler om sygehusenes økonomi i 2021 og foregår i Finansministeriet. 

Onsdag aften mødtes finansminister Nicolai Wammen (S) og regionsformand Stephanie Lose (V) til forhandlinger uden bagkant. Begge parter lagde ved opstarten af forhandlingerne op til et kort forløb, så forventningen var, at man kunne præsentere en aftale i denne uge.

Efter aftenens møde er forhandlingerne imidlertid sat på pause på ubestemt tid, oplyser Danske Regioner. 

Kræver løft på 2 milliarder
Økonomiforhandlingerne mellem regeringen og regionerne handler i år især om prisen for en befolkningsudvikling, hvor flere og flere ældre får presset på sygehusene til at stige.

Danske Regioner har spillet ud med et krav om et løft af sundhedsvæsenet med 2 milliarder kroner. Ud over stigende udgifter til ældre skal pengene dække ny medicin og dyre behandlinger.

Sidste år fik regionerne 1,5 milliarder kroner, og regionsformand Stephanie Lose (V) erklærede sig "rigtig godt tilfreds".

Med kravet om de 2 milliarder kroner ligger regionerne på linje med Lægeforeningen, som mener, at sundhedsvæsenets økonomi skal vokse med 2 procent om året frem til 2025, hvis ikke patienterne skal opleve forringelser.

Læger: Foruroligende
Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er bekymret over, at regeringen og regionerne tilsyneladende er længere fra hinanden end ventet:

"Det er da foruroligende, at man ikke kan blive enige om økonomien," siger han og tilføjer:

"Vi får flere patienter hvert år, samtidig med at vi skal i gang med alle de operationer, der er blevet udskudt de seneste måneder. Det er helt uacceptabelt, hvis sundhedsvæsenet skal gå svækket ud af den her krise."

Sideløbende med forhandlingerne med Danske Regioner forhandler regeringen med KL om kommunernes økonomi i 2021.

De forhandlinger fortsætter i eftermiddag, hvor der er aftalt møde uden bagkant mellem Nicolai Wammen (S) og indenrigsminister Astrid Krag (S) og KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og næstformand Martin Damm (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Stephanie Lose

Regionsrådsformand (V), Syddanmark, næstformand for Danske Regioner og for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)