Debat

Hjerteforeningen: Styrk forebyggelsen med afgifter på cigaretter og usunde fødevarer

Politikerne må beskytte borgerne mod kronisk sygdom ved at gøre det lettere at træffe sunde valg, skriver formand for Hjerteforeningen, Anne Kaltoft.

Aldersgrænser
for salg af alkohol kan der med fordel ses på, mens en væsentlig højere pris på
mindst 90 kroner på cigaretter kan give en masse mennesker en sundere hverdag, skriver Anne Kaltoft.
Aldersgrænser for salg af alkohol kan der med fordel ses på, mens en væsentlig højere pris på mindst 90 kroner på cigaretter kan give en masse mennesker en sundere hverdag, skriver Anne Kaltoft.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Anne Kaltoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Folkesundheden i Danmark går den forkerte vej.

Fordi langt størstedelen af de 56.000 danskere, der årligt rammes af hjertesygdom, lykkeligvis overlever mødet med en hjertesygdom, lever mere end 500.000 i dag med en kronisk hjertesygdom.

Livet som kroniker er en stor omvæltning for både patient og pårørende, og derfor skal vi gøre alt for, at livet som kroniker lettes og forbedres så meget som muligt.

I Hjerteforeningen mener vi, at det er nødvendigt at have en proaktiv og langsigtet forebyggelsesstrategi indtænkt i kronikerstrategien, så der blandt andet kommer færre hjertepatienter.

90 kroner for en pakke cigaretter kan beskytte unge

Med effektiv forebyggelse kan vi arbejde med de faktorer, som giver kroniske sygdomme, der opstår tidligt i livet. Der er behov for strukturelle tiltag, der kan være med til at sikre færre hjertepatienter og flere danskere med et sundt liv, mens der skal ydes fuldtonet støtte til dem, der har ønske om at ændre adfærd.

For en aktiv forebyggelsesstrategi kan være den altafgørende nøgle til at mindske uligheden i sundhedsvæsenet – en ulighed, der også er steget på hjerteområdet.

Danskere, hvis højest opnåede uddannelse er på grundskoleniveau, har to til tre gange så høj risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom sammenlignet med deres jævnaldrende med en lang vide­regående uddannelse.

Det kan vi som samfund ikke være bekendt, når vi har mulighed for at påvirke det.    

Aldersgrænser for salg af alkohol kan der med fordel ses på, mens en væsentlig højere pris på mindst 90 kroner på cigaretter kan give en masse mennesker en sundere hverdag.

Vi ved, at tobak er den største risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme, så fra politisk hold må man beskytte vores unge borgere mod dårlige vaner, som i det lange løb koster liv. Den markante prisstigning på cigaretter skal ske over en kort periode, da det vil have den største effekt på unge rygere.

Fokus på sund kost og motion

Motion og en generel sund kost er af stor betydning, når det kommer til forebyggelse af kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme. Derfor skal forebyggelse af sygdom gennem fysisk aktivitet, rygestop og sund kost understøttes og vægtes højt.

Med en folkesundhedslov skal der stilles krav til, at sundhed indtænkes i øvrig lovgivning på lige fod med eksempelvis klimaet – alt fra byplanlægning over uddannelsespolitik til skattepolitik skal simpelthen have en sundhedsmæssig vægt.

Anne Kaltoft
Direktør for Hjerteforeningen

Viljen er der i befolkningen. Det ved vi.

Hver sjette voksne dansker er svært overvægtig, men over halvdelen vil gerne spise mere sundt, være mere fysisk aktiv og tabe sig. Den mulighed kan og skal vi gribe, og her må man fra politisk hold tage ansvar og sørge for, at afgifter understøtter muligheden for en sund kost.

Folkesundhedslov er vejen frem

Men hvis danskerne skal leve sundere, kræver det også, at sektorer, som ikke nødvendigvis arbejder med sundhed, styres ud fra deres sundhedsmæssige konsekvenser.

Vi er i Hjerteforeningen gået sammen med 70 andre organisationer om at foreslå Folketinget, at der skal indføres en folkesundhedslov.

Med en folkesundhedslov skal der stilles krav til, at sundhed indtænkes i øvrig lovgivning på lige fod med eksempelvis klimaet.

Alt fra byplanlægning over uddannelsespolitik til skattepolitik skal simpelthen have en sundhedsmæssig vægt. På den måde kan vi sikre, at der ikke laves uhensigtsmæssig lovgivning, der påvirker sundheden i den forkerte retning. I stedet skal lovgivningen understøtte kampen mod hjertesygdom.

Vi er nødt til at tage den store gruppe af kronisk syge danskere alvorligt.

Med den kommende sundhedsaftale og kronikerstrategien har Christiansborg-politikerne en unik mulighed for at gøre en markant forskel for nogle af de danskere, der har det allersværest. Men det kan kun lade sig gøre, hvis vi sammen bliver enige om at gøre en forskel. Nu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00