Ny rapport: Ældre over 70 år driver mervæksten i sundhedsudgifterne

ØKONOMI: Der kommer ikke alene flere ældre i de kommende år - de ældre bliver samtidig dyrere og dyrere, viser ny analyse. Regeringen må enten finde pengene eller prioritere hårdt, siger regionsformand Stephanie Lose (S) op til forhandlinger om sygehusenes økonomi.

Stephanie Lose (V) er på vej i Finansministeriet for at lægge arm med Nicolai Wammen (S) om sygehusenes økonomi i 2021.
Stephanie Lose (V) er på vej i Finansministeriet for at lægge arm med Nicolai Wammen (S) om sygehusenes økonomi i 2021.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Man kan ikke blive ved med at tro, at vi kan gøre det hele for det halve.

Stephanie Lose (V)
Formand, Danske Regioner

Der er gået sport i fremskrivninger af sundhedsudgifter, men de færreste tager højde for den såkaldte mervækst. Altså den realitet, at sundhedsudgifterne år for år æder en større del af det samlede BNP.

Det er et af budskaberne i en ny rapport fra Vive. Her har forskerne kigget på mervæksten i sundhedsvæsenet og fundet, at især ældre mellem 70 og 90 år skaber mervækst. 

En konklusion, der må give sved på panden i Finansministeriet, for det ligner en demografisk udfordring med dobbelt skrue: Ikke alene kommer der mange flere ældre - de ældre bruger også sundhedsvæsenet mere år for år.

Dokumentation

Hvad er mervækst i sundhedsudgifterne?

Mervæksten er den del af væksten i sundhedsudgifterne, der er tilbage, når man har korrigeret for demografi - og dækker over den realitet, at sundhedsudgifterne år for år æder en større del af det samlede BNP.

Tidligere analyser har antaget, at mervæksten er ligeligt fordelt i alle aldersgrupper. Den nye Vive-analyse finder, at særligt gruppen mellem 70 og 90 år skaber denne mervækst.

Eftersom gruppen af 70-90-årige vokser i de kommende år, vil det give særlige udfordringer, hvis man ikke lykkes med at få bremset mervæksten.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00