Samlet sundhedssektor kræver regering ud af starthullerne

SUNDHEDSNØL: Helt usædvanligt skyder KL og Danske Regioner uenighederne til hjørne og går nu sammen med alle sundhedsaktørerne med et krav til regeringen om politisk handling.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) i januar på et regeringsseminar præsenterede regeringens største fokusområder for 2020, var en sundhedsreform ikke på tavlen.

Det på trods af, at en reform af sundhedssektoren i årevis – også op til den seneste valgkamp – var et af de varmeste diskussionsemner.

Men nu er tålmodigheden brugt op, lyder det fra den samlede sundhedssektor, samt både KL og Danske Regioner.

I et fælles brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) appellerer de derfor til politisk handling, og de kommer samtidig med en række anbefalinger til, hvilken retning udviklingen bør gå.

”Parterne anbefaler regeringen snarest at tage initiativ til en afklaring af sundhedsvæsenets fremtidige udvik­ling, så vi kan komme i gang med at føre beslutninger­ne ud i livet,” står der blandt andet i brevet.

Afsenderne anbefaler blandt andet en national plan, der skal styrke sammenhængen på tværs af sektorer og sikre en national faglig standard.

Splid mellem KL og regioner overstået
Så sent som i onsdags luftede KL og Danske Regioner ellers en række uenigheder på spørgsmålet om, hvordan en sundhedsaftale burde skrues sammen.

Her lagde regionerne op til en løsning, hvor man tog udgangspunkt i eksisterende strukturer, hvilket fik KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S) til at kritisere Danske Regioner for at undervurdere opgaven.

Nu er Danske Regioner og KL dog enige om, at regeringen må på banen og få taget en beslutning om, hvordan en sundhedsreform bør se ud.

"Klart oprør mod Mette Frederiksen"
Ifølge Altingets sundhedspolitiske analytiker Ole Toft, er det "uhyre sjældent", at man ser det samlede sundhedsvæsens aktører, samt kommuner og regioner komme med et samlet opfordring til regeringen.

"Brevet er et klart oprør mod Mette Frederiksensen køreplan, hvor sundhedsreformen ser ud til at være udskudt på ubestemt tid. Vreden og frustrationen over udskydelsen er så stor, fordi debatten og arbejdet med at lave en reform startede for snart fem år siden," siger Ole Toft, og forklarer, at kommuner og regioner mange steder har sat en masse udvikling på pause, da man har ventet på reformen.

"Nu orker man ikke endnu en årelang pause, hvor man afventer, at statsministeren giver sundhedsministeren lov til at gå i gang med reformen. Argumentet er, at de fleste analyser er lavet. De venter på, at regeringen slår nogle streger," siger Ole Toft.

Læs brevet til Magnus Heunicke her.

Forrige artikel Heunicke til KL og regionerne: Heunicke til KL og regionerne: "Kom op af skyttegravene" Næste artikel Seruminstituttet sendte 2.000 kvinders data til USA uden juridisk grundlag Seruminstituttet sendte 2.000 kvinders data til USA uden juridisk grundlag