#sundpol ugen på Twitter: PrEP-pillen, diagnosekoder og robotkirurgi

UGEN PÅ TWITTER: Diagnosekoden for Myalgisk Encefalomyelitis var 'talk of Twitter' i denne uge. Vi bringer hver fredag et udvalg af det, sundhedsfolket tweetede om i ugen, der gik.

Vil du gerne vide, hvad de andre snakker om, men har ikke tid til at hænge på Twitter døgnet rundt? Så præsenterer Altinget hver fredag et udvalg af denne uges visdomsord, smalltalk og drillerier fra den sundhedspolitiske andedam.

Finsk fredag
Sidste uge slog sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fredagsstemningen an fra morgenstunden med en henvisning til nyheden om, at den finske regering går af, efter at det ikke lykkedes statsminister Juha Sipila at få gennemført en social- og sundhedsreform. Noget, som skiftende finske regeringer angiveligt har forsøgt de sidste 14 år.

 

Algoritmer mod anti-vax
De sociale mediers rolle i forhold til at sprede misinformation er kommet i fokus efter især heftige vaccinedebatter de senere år. Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, glæder sig over nye algoritmer:

 

Prioritering i praksis
I weekenden rullede historien om anti-hiv-pillen PrEP over skærmen på DR og satte teoretiske diskussioner om prioriteringer i sundhedsvæsenet på spidsen. Bjarne Skjødt Hjaltalin fra Yngre Lægers bestyrelse var ikke overbevist om visdommen i regionernes udrulning af behandlingen:

 

Lægerne på Kirkepladsen
Uenigheden mellem regionerne og de praktiserende læger om, hvordan man håndterer lægemanglen, er også på Twitter. Mandag delte PLO-formand Christian Freitag en historie fra Lægerne på Kirkepladsen i Frederikshavn:

 

Robotkirurgi uden evidens
Professor Anders Perner fra Rigshospitalet var igen fremme med kritik af, at man ibrugtager nye behandlinger uden ordentlig evidens for klinisk eller økonomisk værdi. Artiklen fra New York Times henviser blandt andet til et studie af hysterektomier ved mikroinvasiv livmoderhalskræft, der viser lavere 5-års-overlevelse ved robotassisteret kirurgi end ved åben operation. Tankevækkende, da robotkirurgi i disse år udbredes til en række danske hospitaler.

 

ME-uge på Twitter
Det var en travl uge for ME-foreningen, patientforeningen for sygdommen Myalgisk Encefalomyelitis, der i denne uge fik ændret sin diagnosekode efter en forespørgselsdebat i Folketinget. Politikens historie om en ung pige, der ligger i et mørkt rum på Fanø uden behandling, gjorde indtryk – også på professor Morten Sodemann fra Syddansk Universitet:

 

Forfulgte forskere
I kølvandet på ME-debatten delte pressechef ved Aarhus Universitetshospital Lars Elgård Pedersen en artikel om den personlige intimidering, nogle forskere oplever i kølvandet på patienter og pårørendes kampagner på sociale medier:

 

Dorthe Crüger
Vi slutter denne omgang Ugen på #sundpol med et tweet fra Jonatan Schloss, direktør i PLO. Han har læst vores interview med tidligere sygehusdirektør Dorthe Crüger og mener ikke, hun bliver langtidsledig.

Forrige artikel Professorer blåstempler Rigsrevisionens faglige arbejde Professorer blåstempler Rigsrevisionens faglige arbejde Næste artikel Markant flertal af DF-kandidater ønsker højere cigaretpriser Markant flertal af DF-kandidater ønsker højere cigaretpriser