Debat

Rigspolitiet: Et højt og uforudsigeligt kontroltryk skaber sikkerhed

DEBAT: Der er behov for en fortsat stærk, velfunderet og effektiv kontrolindsats til at sikre en god trafikkultur og til at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken. Til gavn for den enkelte og for samfundet som helhed, skriver Erik Terp Jensen.

Politiets færdselsindsats er afgørende for trygheden i trafikken, men indsatsen kan ikke stå alene, skriver Erik Terp Jensen.
Politiets færdselsindsats er afgørende for trygheden i trafikken, men indsatsen kan ikke stå alene, skriver Erik Terp Jensen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Terp Jensen
Chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Antallet af sigtelser på spiritusområdet er faldet gennem årene, men ti procent af alle trafikdrab og alvorlige tilskadekomster sker stadig i spiritusulykker.  

Erik Terp Jensen
Chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Der er god dokumentation for den færdselssikkerhedsmæssige effekt af politiets kontrolindsats, og politiets medarbejdere yder hver dag året rundt en stor og vigtig kontrolindsats i trafikken.

Særligt i en tid hvor antallet af dræbte og tilskadekomne er stagneret med en stigning fra 2018 til 2019, er politiets kontrol på færdselsområdet vigtig.

Det er vanskeligt at sige noget entydigt om, hvorfor antallet er steget, og hvorfor antallet af dræbte er stagneret siden 2012. Dræbte og tilskadekomne i trafikken har betydelige menneskelige og samfundsøkonomiske konsekvenser; derfor er også færdsel et prioriteret område i politiet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I kampen mod dræbte og tilskadekomne kan politiets kontrol ikke stå alene – hverken når tallene går op eller ned. Her spiller også bedre infrastruktur en rolle, ligesom forbedret sikkerhed i nye biler og informationskampagner er med til at spare liv.

Politiet sikrer tryghed i trafikken
Politiets indsats på færdselsområdet er rammesat i Rigspolitiets nationale operative færdselsstrategi. Strategien er analysebaseret, opererer med effektmål og har som overordnet formål blandt andet at øge trafiksikkerheden i form af færre dræbte og tilskadekomne i trafikken.

Politiets færdselsindsats bidrager således til realiseringen af de mål, der fastlægges i Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan. Politiets færdselsindsats foregår der, hvor trafikanterne færdes, og bidrager dermed også til at øge og fastholde borgernes tryghed i trafikken.

For at få mest mulig færdselssikkerhed for pengene og dermed færrest muligt dræbte og tilskadekomne har politiet sat særlig fokus på de tre største dræbere i trafikken: For høj hastighed, spirituskørsel og uopmærksomhed.

Det forudsættes i strategien, at politikredsene supplerer med lokale fokusområder, som afspejler de lokale udfordringer, som kan være meget forskellige fra politikreds til politikreds. Dette kan for eksempel være indsatser rettet mod bløde trafikanter, som især kan være relevante i de store byer.

Fart er en dræber
Politiets indsats på færdselsområdet sker blandt andet på baggrund af en national aktivitetskalender med operative færdselskontroller, som koordineres af Rigspolitiet, ligesom indsatsen understøtter dels de tre fokusområder, og dels sikrer retshåndhævelsen på færdselslovens øvrige områder.

Rådet for Sikker Trafik inddrages med henblik på at skabe en synergi mellem operativ indsats og kampagneaktiviteter.

Fart er en af de største dræbere i trafikken og er en faktor i cirka fire ud af ti dødsulykker. Politikredsene udpeger årligt uhelds- og hastighedsbelastede vejstrækninger, og herefter sætter kredsene i tæt dialog med Rigspolitiet konkrete effektmål for nedbringelse af hastigheden. Dette betyder større trafiksikkerhed med færre dræbte og tilskadekomne.

Læs også

Et effektivt og fleksibelt redskab i politiets værktøjskasse til bekæmpelse af for høj hastighed er fotovognene. Fotovognene opretholder et højt og uforudsigeligt kontroltryk på vejnettet.

Det er Rigspolitiets opfattelse, at en kombination af forskellige kontrolformer, herunder synlige/skjulte og forudsigelige/uforudsigelige, generelt øger færdselssikkerheden, hvilket også understøttes af internationale erfaringer.

Ud over fotovogne anvender politiet lasermålere og videobiler/motorcykler til bekæmpelse af for høje hastigheder, for eksempel i forbindelse med vanvidskørsel.

Kamp mod spirituskørsel
Politiet har som led i den operative strategi i 2018-2019 gennemført en stor, landsdækkende og repræsentativ spirituskontrol med henblik på at skabe et grundlag, som effekten af politiets indsatser kan måles på.  

Antallet af sigtelser på spiritusområdet er faldet gennem årene, men ti procent af alle trafikdrab og alvorlige tilskadekomster sker stadig i spiritusulykker.

Rigspolitiets tredje fokusområde er uopmærksomhed. Politiets egne undersøgelser har dokumenteret, at brugen af håndholdt mobiltelefon er for nedadgående – godt hjulpet på vej af den teknologiske udvikling, der flytter samtalerne over på håndfri mobiltelefon, og af indførelsen af klip i kørekortet for brug af håndholdt teleudstyr i 2019.

Uopmærksomhed skønnes imidlertid at være en faktor i op mod halvdelen af alle uheld, og derfor er der fortsat behov for en vedvarende og effektiv kontrolindsats.

Lastbiler er involveret i næsten hvert fjerde trafikdrab, og det overordnede formål med politiets tungvognsindsats er blandt andet at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne ved at sikre regelefterlevelse.

Særligt på de områder der har direkte betydning for færdselssikkerheden, eksempelvis overholdelse af bestemmelserne om køre- og hviletid og køretøjernes tekniske stand.

Som nævnt er der dokumentation for den færdselssikkerhedsmæssige effekt af politiets kontrolindsats. Derfor er det vigtigt også fremover, at der opretholdes et højt og uforudsigeligt kontroltryk.

En fortsat stærk, velfunderet og effektiv kontrolindsats vil bidrage til at sikre en god trafikkultur og til at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken - til gavn for den enkelte og for samfundet som helhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Terp Jensen

Chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

0:000:00