Debat

Dansk Folkeparti om FGU: De unge må ikke blive taget som gidsler

DEBAT: De unges behov skal have førsteprioritet i udformningen af FGU'erne. Alle kommuner bør som udgangspunkt have en FGU-skole. Det skaber nærhed for de unge, skriver Marlene Harpsøe (DF).

Målgruppen for FGU har ikke brug for mastodontskoler, hvor de skal rejse langt hver morgen for at nå frem. skriver Marlene Harpsøe (DF).
Målgruppen for FGU har ikke brug for mastodontskoler, hvor de skal rejse langt hver morgen for at nå frem. skriver Marlene Harpsøe (DF).Foto: Altinget
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marlene Harpsøe (DF)
Erhvervsuddannelsesordfører

Rundt om i landets kommuner er der et stort arbejde i gang. På kryds og tværs bliver der talt sammen og afsøgt samarbejdsmuligheder.

Hvilke kommuner skal samarbejde med hvem - og hvor skal moderinstitutionen og de enkelte FGU-skoler ligge?

Det er nogle af de vigtigste spørgsmål lige nu.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

I denne proces er det vigtigt for mig at sige flere ting til alle jer, der lige nu går og drøfter et kommende samarbejde om de nye FGU-skoler.

Nærhed er vigtig
For det første at I husker nærheden. En lille skole er lige så god som en stor skole.

De unge har brug for et geografisk nært og nærværende skoletilbud. Derfor har en lille skole en lige så stor eksistensberettigelse som en stor skole.

Marlene Harpsøe (DF)
Erhvervsuddannelsesordfører

Målgruppen for FGU har ikke brug for store mastodontskoler, hvor de skal rejse langt hver morgen for at nå frem.

De unge har brug for et geografisk nært og nærværende skoletilbud. Derfor har en lille skole en lige så stor eksistensberettigelse som en stor skole.

De unges bedste
Husk de unge, når I vælger, hvilket samarbejde I skal indgå i. Lad ikke de unge blive gidsler i en intern kamp om moderinstitutionens placering.

Det er ikke for de unges bedste. Det vigtigste er, at der lokalt er et tilbud.

Når valget af både moderinstitution og FGU-skolers placering skal udvælges, så husk på, at der allerede i dag er etableret gode faglige miljøer for de unge rundt omkring i Danmark, og at det kan være noget lettere at starte FGU op et sted, hvor man allerede har et fagligt kendskab til og erfaring med målgruppen, så man ikke nødvendigvis skal starte helt forfra.

Husk også på, at den nye FGU bygger på alt det gode, vi allerede i dag kender fra forskellige skolers arbejde med målgruppen.

Al den viden og praksis samt gode erfaringer skal tages med videre, når de forberedende tilbud skal samles under samme tag.

En FGU i alle kommuner
Alle kommuner skal som udgangspunkt have en FGU-skole.

Ingen kommuner skal derfor lade sig kanøfle af større kommuners argumenter om, at der ikke er plads til en skole i netop jeres lokalområde.

Jo, det er der. For det har vi politisk bestemt på Christiansborg. Ellers vil det føre til færre skoler og et forringet tilbud til de unge.

Vær derfor insisterende på, at der også kommer en skole i netop jeres lokalområde. Det er for de unges bedste.

Gør alt, hvad I kan, for at det tværkommunale samarbejde kommer godt fra start.

Det har stor betydning for skolerne, at de kan mærke, at der er et godt samarbejde og opbakning fra alle kommuner og politikere.

Brug alle faggrupper
Inkluder alle faggrupper i det kommende samarbejde, så alle får ejerskab af den nye skole. Ingen faggruppe kan undværes.

Alle har noget vigtigt at bidrage med for at sikre, at de unge får et rigtig godt skoletilbud.

Kommer de enkelte faggruppers samlede samarbejde godt fra start, har det også stor betydning for både trivslen og fagligheden på den enkelte skole.

Husk SOSU i produktionssporet
Og nu hvor jeg alligevel har jeres opmærksomhed, vil jeg tilføje et andet emne, som jeg er optaget af.

Det handler om de såkaldte værksteder i FGU’ens produktionsspor, der skal pege mod erhvervsuddannelserne. Mange tænker hurtigt på industrielle eller håndværksmæssige fag.

Men der er også et offentligt arbejdsmarked, der efterspørger flere varme hænder.

Derfor er det et håb for mig, at I rundt omkring i landet vil tænke SOSU ind i produktionssporet. Min opfordring er hermed viderebragt.

Rigtig god arbejdslyst til jer alle sammen. Jeg glæder mig oprigtigt til at se, hvad der er kommet ud af jeres lokale snak om samarbejder til gavn for de unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

0:000:00