Debat

VUC-direktør: Hvis man afskaffer selvejet, skader man yderområderne

DEBAT: Selvom selvejet har sine udfordringer, bidrager det til at skabe bæredygtige uddannelser i hele landet. Det udvikler uddannelserne til gavn for lokalsamfundet og giver incitament til at bygge bro til andre uddannelser, skriver Martin Lasse Hansen Sieben.

Selvejet er med til at udvikle uddannelserne og er til gavn for både institutioner og lokalsamfund, skriver Martin Lasse Hansen Sieben.
Selvejet er med til at udvikle uddannelserne og er til gavn for både institutioner og lokalsamfund, skriver Martin Lasse Hansen Sieben.Foto: Søren Bidstrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Lasse Hansen Sieben
Direktør, VUC Storstrøm

Det statslige selveje er igen et emne i debatten. Der er mange stemmer både for og mod. Men fokus er et helt forkert sted. I stedet for at diskutere strukturen er min opfordring til politikerne at kigge der, hvor selvejet fungerer.

Det gør det blandt andet lokalt, hvor det statslige selveje er med til at forankre uddannelserne i lokalsamfundet.

Her er VUC Storstrøm et godt eksempel. Vi er glade for det statslige selveje, fordi det giver os nogle muligheder, vi ellers ikke ville have. Det gælder blandt andet vores nye samarbejde med SOSU Nykøbing-Falster og Lolland Kommune om en ny sosu-uddannelse i Nakskov.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I begyndelsen af det nye år slår vi dørene op for et nyt tilbud til dem, der gerne vil læse en sosu-uddannelse, men som skal have finpudset nogle af deres basale kompetencer i for eksempel dansk og matematik først.

Selveje giver incitament til at bygge bro
Det betyder, at kursisterne starter med de basale fag på VUC. Men til forskel fra vores andre kursister tager deres fag udgangspunkt i de kompetencer, som kursisterne vil få brug for på sosu-uddannelsen.

Det vil være forkert at afskaffe selvejet igen for at komme konkurrencen til livs. Der er andre vigtigere knapper at skrue på for at mindske konkurrencen, for eksempel taxametersystemet.

Martin Lasse Hansen Sieben
Direktør, VUC Storstrøm

Vi har også valgt, at den del af uddannelsesforløbet flytter ind til os på VUC Storstrøm, så kursisterne ikke skal skifte til en anden skole, når de er færdige på VUC Storstrøm. Det skaber stabilitet og tryghed for kursisterne, som har brug for ekstra ro.

Mange har nemlig afbrudte uddannelsesforløb bag sig eller andre udfordringer, som betyder, at det kan være sværere for dem, hvis de hele tiden skal skifte institution.

Vi glæder os til at komme i gang med projektet, som til en start skal køre i tre år. Men jeg kan også godt garantere, at det kun er kommet i stand, fordi både VUC Storstrøm og SOSU-skolen er selvejende institutioner. For ellers ville vi have haft meget mindre incitament til at bygge bro mellem vores uddannelser.

Kortere mellem idé og handling
Havde VUC Storstrøm og SOSU-skolen ikke haft statsligt selveje, ville der være længere fra idé til handling, og et projekt som det, vi er i gang med, ville måske ikke blive til noget. Vi ville altså risikere at gå glip af en række gode indsatser og projekter i lokalsamfundet, hvis vi ikke havde det statslige selveje.

Det er med til at udvikle os og uddannelserne og er ikke kun til gavn for institutionerne, men også lokalsamfundet.

Det var faktisk hele idéen med det statslige selveje, da man indførte det ved kommunalreformen i 2007. Der skulle være kortere mellem idé og handling, og skolerne skulle i højere grad forankres i lokalsamfundet, så de kunne tilpasse sig de behov, der var for uddannelse i lokalområdet.

Afskaffelse af selvejet vil skade yderområderne
Det har selvfølgelig ikke været uden udfordringer, ellers ville det ikke være til debat igen. Der er blandt andet opstået mere konkurrence mellem institutionerne. Men det vil være forkert at afskaffe selvejet igen for at komme konkurrencen til livs. Der er andre vigtigere knapper at skrue på for at mindske konkurrencen, for eksempel taxametersystemet.

Det vil i hvert fald skade os i yderområderne af Danmark, hvis man afskaffer selvejet.

Læs også

Det statslige selveje er nemlig med til at skabe bæredygtige uddannelser i hele landet. Det giver rigtig god mening, at vi i Nakskov har et samarbejde mellem VUC Storstrøm og SOSU-skolen. Det er det, der er brug for i lokalområdet.

Andre steder vil det måske være et samarbejde om maskinmesteruddannelsen eller socialrådgiveruddannelsen, man kan gå sammen med. Men det må og bør være op til skolerne, kommunerne og det lokale erhvervsliv, for det er dem, der kender de lokale behov bedst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00