Debat

DF: Servicetjek skal luge ud i fleksjobsystemets rigide regler og hovedløse bureaukrati

Fleksjobordningen er ideelt til at sikre udsatte borgere en tilknytning til arbejdsmarkedet, men det nuværende system svigter og spænder ben, skriver beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF). 

Det ideelle ved fleksjobsordningen er, at den enkelte borger beholder en tilknytning til arbejdsmarkedet og sine arbejdskollegaer i stedet for at få førtidspension, skriver Bent Bøgsted.
Det ideelle ved fleksjobsordningen er, at den enkelte borger beholder en tilknytning til arbejdsmarkedet og sine arbejdskollegaer i stedet for at få førtidspension, skriver Bent Bøgsted.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Bent Bøgsted
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Førtidspension eller fleksjob. Der er ikke frit valg og meningen er at få flere på fleksjob i stedet for førtidspension. Hensigten er så, at man skal arbejde sig op i timer, men det kan være svært, hvis en fleksjobber mødes med for store krav.

Temadebat

Hvordan skal fremtidens fleksjobsystem strikkes sammen?

Altinget Arbejdsmarked giver i en ny temadebat ordet til partier, organisationer og eksperter, som vil diskutere, hvor de nuværende regler for fleksjob spænder ben, hvordan nye løsninger bør se ud, og hvad det konkret vil betyde for antallet af hænder på det danske arbejdsmarked.

Panelet består af:

  • Hans Andersen (V), beskæftigelsesordfører
  • Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv
  • Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA
  • Bent Bøgsted (DF), beskæftigelsesordfører
  • Helle Holt og Thomas Bredgaard, hhv. seniorforsker i Vive og professor ved Aalborg Universitet
  • Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark
  • Vibe Klarup, formand for Rådet for Socialt Udsatte
  • Erik Simonsen, vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening
  • Jakob Bigum Lundberg, landsformand i FSD
  • Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer
  • Anne Brændbyge, seniorkonsulent i Cabi
  • Victoria Velàsquez (EL), beskæftigelsesordfører
  • Michael Pedersen, kommunikationschef i Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere

------

Hvis du ønsker at deltage i debatten, skal du kontakte fagdebatredaktør Martin Mauricio på [email protected].

Der er også indført såkaldte minifleksjob, men er det nu så godt, som regeringen gerne vil gøre det til? Og hvor er der så lige mulighed for et fleksjob? For man kan vel ikke forvente, at dem, der får tilkendt minifleksjob, kan gå ret meget op i tid.

Fleksjob er en rigtig god hjælp til dem, der har problemer med helbredet. Det kan være en arbejdsskade eller sygdom, der er årsag til, at de ikke kan varetage et almindeligt arbejde på 37 timer om ugen. Her er det ideelle ved fleksjobsordningen, at den enkelte borger beholder en tilknytning til arbejdsmarkedet og sine arbejdskollegaer i stedet for at få førtidspension.

Systemet spænder ben
Men problemerne kommer imidlertid hurtigt, når der søges om fleksjob. Særligt er sagsbehandlingstiden typisk alt for lang. Der bør og skal være mulighed for at få en afklaring om fleksjob inden for to år, når speciallægeerklæringerne er til stede. Det er ikke rimeligt, at borgere skal bruge over to år på at få en afklaring om, hvor mange timer de kan arbejde.

Det er heller ikke rimeligt, at der ikke er hjælp til at finde et fleksjob. Det burde være højt prioriteret i den kommunale ledighedsindsats. Jobcentrene skal have jobkonsulenter, der er fuldt optaget af kontakt til arbejdsgivere for at finde fleksjobmuligheder. Der er alt for mange, der har fået tilkendt et fleksjob, men som ikke selv kan finde et job. Det er uholdbart, og dermed er borgeren placeret ind i et system, hvor hjælpen er langt væk.

Der skal være lempeligere regler for dem, der ønsker at prøve kræfter med et almindeligt arbejde. De skal ikke være utrygge for at sætte fleksjob i bero.

Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

Jo længere tid der går uden et fleksjob, jo mere vanskeligt bliver det faktisk at finde et fleksjob. Særligt for seniorer bliver det et problem, og det ender ofte med, at de blot er placeret i en kasse, indtil de kan gå på pension. Det er ikke holdbart.

LÆS OGSÅ: Venstre: Forhandlinger om nyt fleksjobsystem er en politisk hastesag

Regler og bureaukrati skal lempes
Der skal være en klar og forståelig rådgivning til dem, der skal have et fleksjob. Samtidig skal der være lempeligere regler for dem, der ønsker at prøve kræfter med et almindeligt arbejde. De skal ikke være utrygge for at sætte fleksjob i bero.

Det kan sagtens være, at man får tilbudt et kortvarigt job, man godt kan varetage, men fleksjob skal være deres sikkerhed, og det gør ikke noget, hvis der er for mulighed for at skifte flere gange mellem fleksjob og almindeligt arbejde. På den måde kan man også få opbygget arbejdsevnen, uden at være ramt af usikkerhed for, om man nu kan klare jobbet.

Det skal være sådan, at hvis man tager et almindeligt arbejde i en periode, så skal man ikke modregnes tilbage i tiden, hvis man kommer på fleksjob igen. Ledighedsydelsen skal kun udregnes for de måneder, man er på fleksjob eller ledighedsydelse, så man kan se, at der er gevinst ved at tage et almindeligt arbejde i en periode.

Det skal også være mere enkelt at få fleksjob i den virksomhed, hvor man måske har arbejdet i længere tid. Det kan også være i ægtefælles virksomhed eller forretning, at muligheden for fleksjob opstår. Her skal der fjernes mere bureaukrati og reglerne forenkles. Fleksjob skal være til for at hjælpe borgerne - ikke systemet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00