Nyt notat: Unødvendigt at skrotte PSO-afgift

ENERGI: Støtten til grøn energi behøver ikke at ende på finansloven for at leve op til EU's regler, viser nyt notat.

Med regeringens PSO-løsning slipper man for yderligere problemer med EU-Kommissionen om støtten til den grønne energi, lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Med regeringens PSO-løsning slipper man for yderligere problemer med EU-Kommissionen om støtten til den grønne energi, lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix
Morten Øyen

Det er slet ikke nødvendigt, at regeringen flytter hele finansieringen af PSO-ordningen over på finansloven.

Ifølge et nyt notat fra Ea Energianalyse fremgår det nemlig, at EU allerede har godkendt måder at finansiere den grønne omstilling i andre lande, som minder om den eksisterende danske ordning.

Der er derfor mindre vidtgående muligheder end at afskaffe PSO-ordningen, sådan som regeringen har foreslået, lyder det fra Danmarks Vindmølleforening, der har bedt Ea Energianalyse lave notatet.

LÆS OGSÅ: Forstå slagsmålet om PSO-afgiften

Fakta
PSO-ordningen:

PSO står for Public Service Obligation og pålægges alle danskeres elregning. PSO-afgiften blev indført i 1998, da energimarkederne blev liberaliseret. Provenuet fra PSO-afgiften går til producenter af grøn energi i Danmark, så de kan få en fast høj pris for deres el, selv når prisen ellers er lav.
Afgiften betales af borgere og virksomheder og ventes at indbringe mellem syv og otte milliarder kroner om året frem til 2020

EU-Kommissionens kritik går på, at PSO-afgiften pålægges alt elforbrug i Danmark, uanset om el-produktionen er foregået i udlandet eller i Danmark, mens den kun finansierer støtteordninger, som udenlandsk elproduktion ikke har adgang til. Og det strider imod EU-traktaten og forbuddet mod diskriminerende afgifter, vurderer EU-Kommissionen, der har rejst lignende sager i Sverige, Norge og Tyskland.
Danmark har med få justeringer af PSO-ordningen fået lov til at beholde den nuværende ordning til udgangen af 2016. Inden da skal en mere permanent ordning være på plads.

“Når man følger debatten, lyder det jo som om, at EU mener, hele ordningen er ulovlig. Men det er altså ikke værre, end en justering kan rette op på det. Den danske ordning kan bare tilpasses, og endda på forskellige måder, viser notatet. Den nuancering, synes jeg, er gået tabt,” siger Asbjørn Bjerre, direktør i Danmarks Vindmølleforening.

R: Regeringen overimplementerer
Han foreslår konkret, at politikerne undersøger den tjekkiske og tyske model for finansiering af grøn energi nærmere, da de minder om den danske PSO-ordning. (Se indlæg af Asbjørn Bjerre her).

Den danske ordning kan bare tilpasses, og endda på forskellige måder, viser notatet. Den nuancering, synes jeg er gået tabt.

Asbjørn Bjerre
Direktør i Danmarks Vindmølleforening

Med PSO-afgiften har private forbrugere og virksomheder betalt til vindmøller og andre vedvarende energi-investeringer over deres elregning. Men regeringen vil afskaffe PSO-afgiften og i stedet finde midlerne til den grønne omstilling på finansloven.

Radikales energiordfører, Andreas Steenberg, mener, at det er oplagt at se på modeller, som minder om den danske PSO-ordning fremfor at lægge finansieringen over på finansloven.

“Det er selvfølgelig muligt at finde en model, som minder om vores, og som EU vil godkende. Men det har ikke været vores indtryk, at regeringen oprigtigt har ønsket at gå den vej. Her har man set det som en kærkommen lejlighed til at afskaffe hele ordningen,” siger Andreas Steenberg.

“Normalt er regeringen imod at overimplementere ting fra EU, men her må man sige, at de virkelig gør det,” tilføjer den radikale ordfører.

Løser problem én gang for alle
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) fortæller, at regeringen allerede har set indgående på forskellige modeller, der kan leve op til kritikken fra EU-Kommissionen. Og regeringen er landet på, at den bedste løsning for samfundsøkonomien er at afskaffe PSO-afgiften for i stedet at finansiere den grønne omstilling over finansloven.

“Finanslovsløsningen har også den store fordel, at den løser EU-kritikken én gang for alle. Det gør de andre løsninger ikke nødvendigvis," siger Lars Chr. Lilleholt.

Regeringen kom med sit udspil til en ændring af PSO-løsningen før sommerferien, men det har endnu ikke været muligt at få en politisk aftale. EU-Kommissionen kræver, at en løsning skal være på plads inden nytår.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00