Hørt på Folkemødet: Dag 1

FOLKEMØDE: Det årlige Folkemøde i Allinge på Bornholm er skudt i gang. Altinget har samlet nogle af de sjove, mærkværdige og vigtige indslag fra den politiske festivals første dag.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Folkemødet lagde allerede så småt ud i går, hvor flere deltagere gjorde sig klar til torsdagens mange debatter og arrangementer.

En af dem er Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer og Dansk Blindesamfund.

10.29: Andre bruger ventetiden på at glæde sig til Folkemødets arrangementer.

11.44: Altinget tilslutter sig den enorme folkemængde, der vandrer mod hovedscenen, hvor åbningstalerne fra Bornholms borgmester og statsministeren snart begynder.

11.49: Det vrimler med politimænd, der i dagens anledning både er at finde på gåben og på cykler.

12.00: Reimar Bo varmer Hovedscenens publikum op og fortæller anekdoter om sin tid som journalistpraktikant på Bornholm. I den tid lærte han alt om underhåndsaftaler, som har hjulpet ham meget i hans journalistkarriere, proklamerer han. Vi spekulerer på, hvilke underhåndsaftaler han refererer til.

Statsministeren livestreamer åbningen på Facebook.

12.01: ”Reimar Bo, findes han endnu?” spørger en blandt publikum.

12.03: Bornholms borgmester overtager scenen. ”Velkommen til Bornholm, velkommen til Allinge, velkommen til Folkemødet 2017,” siger Winni Grosbøll (S). Herefter taler hun om den udvikling, Folkemødet har gennemgået i sine syv leveår.

”Arrangementet er vokset ud af kommunen og har fået sin egen forening. Der er kommet nye tiltag, men på trods af det er udgangspunktet det samme – samtale på tværs af religion, ideologi og alder.”

Alderen lever folkemængden op til. Omkring os står primært ældre mennesker og helt unge studerende.

12.08: Folkemødets formand, Michael Valentin, går på talerstolen for at byde velkommen. Han fortæller, at det første folkemøde samlede 10.000 gæster. I år forventes 100.000 besøgende. ”Folkemødet er jo som grundlovsdag på viagra,” siger han.

12.16: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står for den officielle åbningstale. Han indleder med at fortælle, at han er halvt bornholmer. Altinget tænker, at det sagde han også i sidste års tale.

Efterfølgende bruger Løkke resten af sin tale på at tale om verdens forandringer med udgangspunkt i 500-året for Reformationen. ”Jeg er glad for, at der mellem de mere end 3.000 events her på Folkemødet er mange, der handler om robotter, digitalisering og disruption. Det er vigtigt, at vi får en bred debat om, hvordan vi forbereder os på forandring,” siger han.

12.46: Fredsvagterne, der dagligt står foran Christiansborg, er også rykket til Allinge i dagens anledning.

12.48: Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven, er ankommet til Allinge. Velkommen!

12.59: Som andre af de mange besøgende prøver vi at overskue, hvordan vi hurtigst muligt kommer rundt til de forskellige debatter. Vi forsøger at møve os ned til Dansk Industris telt. Om lidt skal ungdomspolitikerne give deres syn på Danmarks fremtidige udenrigspolitik.

13.01: Vi nåede det. De syv ungdomspartier får hver især to minutter til at pitche deres visioner for Danmarks udenrigspolitik, hvorefter publikum skal erklære sig enig eller uenig.

Dansk Folkeparti Ungdom lægger ud. De vil øge forsvarsbudgettet, have færre flygtninge til landet og melde Danmark ud af EU. DSU vil også styrke forsvarsbudgettet.

Venstres Ungdom bakker også op. ”Det er til grin, den tilstand vores forsvar er i,” lyder det.

13.17: Konservativ Ungdom får vækket de tilskuere, der skulle være faldet i staver. Højt opremser formanden Konservativ Ungdoms visioner: ”Frihed, frihandel og fædreland!” Han får arrangementets højeste bifald.

Liberal Alliance Ungdom har fundet selvironien frem. ”Vi går som vores moderparti til forhandlinger med ultimative krav, så vi er sikre på, at vi får dem igennem.” Deres krav er flere frihandelsaftaler, lavere skatter og øget forsvarsbudget. Vi er spændt på, om de får noget igennem.

Radikal Ungdom vil ikke have, at Danmark lukker sig om sig selv med grænsebomme. De vil droppe EU-forbeholdene og give mere i udviklingsbistand, hvor sidstnævnte også er ønsket i SFU.

13.29: Nu skal ungdomspartierne gå i grupper og udarbejde et forslag, der fremlægges lørdag.

13.30: Mens ungdomspolitikerne taler om udenrigspolitik, er Alternativets leder, Uffe Elbæk, gået på talerstolen på Hovedscenen for at levere sin partiledertale – uden sko på.

 

13.40: Vi er taget til mediedebat og får et lille kursus i overskrifter fra afgående chefredaktør på Børsen og tiltrædende direktør i Berlingske Media, Anders Krab Johansen:

"Rubriksnedkeri er en kunstart, og man kan ikke køre videre med sådan noget a la 'Løkke i konflikt om ny skatteplan'. Det holder ikke en skid."

13.51: Vi spotter Mogens Lykketoft og hustru. Vi spørger, hvad han glæder sig mest til under Folkemødet. ”Jeg har 20 forskellige arrangementer, så den er svær,” siger han. ”Jeg glæder mig til det møde, jeg er på vej til nu. Det handler om bæredygtighed og klima, som jeg går meget op i.”

Vi spørger ham, om han har deltaget i alle Folkemøder. Alle undtagen det første, lyder svaret.

14.00: Vi når det sidste af Peter Skaarup (DF) og Naser Khaders (K) møde ved DF-teltet, der er fyldt til randen. De to politikere quizzer i dansk politik, og der er lakridspiber på højkant.

Ordstyreren spørger: ”Hvad hedder de prædikanter, vi ikke vil have ind i landet?” Skaarup svarer ”hadprædikanter”. Naser Khader mener, det er et hjemmelavet spørgsmål.

14.13: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ankommer til Cirkuspladsen på cykel. Måske han også har hørt rygtet om, at Peter Skaarup deler ud af sin livret – vaniljeis med knuste chokoladeskildpadder. Vi må smage!

14.15: Et arrangement om mundtørhed begynder om lidt på Kirkepladsen. Vi tænker, problemet nemt kan løses med øl.

14.30: Jeppe Juhl, redaktør af 24 Nyt, gæster TV 2 News, og vi overhører lige et enkelt citat:

"Når vi skriver, at antisemitismen er eksploderet, så er det korrekt. Men man kan selvfølgelig kigge på det seneste minut, at den er faldet. Men det er jo absurd, for tendensen er helt klar. At kalde det for fake news, er så absurd, at røvhullet snapper efter skjorteflippen."

14.38: Vi spotter Folkemødets mest debatterende person, nemlig kulturminister Mette Bock (LA). Hun deltager i ikke færre end 20 arrangementer og er dermed den flittigste debattør. Læs mere om Folkemødet i tal her.

14.46: Vi støder på Alternativets Rasmus Nordqvist, som vi beder knytte en kommentar til historien om, at Alternativet i år er det parti med flest arrangementer.

”Jeg synes, det er fedt, for det er hele organisationen, der er med til at lave dem. Vi har givet os selv en udfordring om, at vi skal lave anderledes debatter end den klassiske paneldebat.”

15.04: ”Hold-kæft-Inger-Støjberg-bolsjer til 40 kroner!” råber en gadesælger på havnen. Imens bliver der taget en lille lur ved Enhedslistens telt.

15.35: Der er dømt heftig udlændingedebat i Berlingskes telt, hvor Dansk Folkepartis Peter Skaarup og Nye Borgerliges Pernille Vermund diskuterer, hvem der har den strammeste udlændingepolitik. Men hvor mange muslimer kender Skaarup egentlig?

"Mange, vil jeg sige."

Som du plejer privat omgang med? 

"Nej!"

Se i øvrigt her de to politikeres bud på, hvorfor netop de har den strammeste politik.

16.00: ”Så Kære Mette og Kristian: Kom op af sofaen, ud i virkeligheden og ind i fremtiden.”

Radikales leder Morten Østergaard bruger sin folkemødetale på en opsang til særligt Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

16.23: Der er kø for at komme ind Brexit-arrangementet på Grønbechs hotel. Der går rygter om lækre scones.

16.29: Der er også kø til Radikales telt, hvor Margrethe Vestager taler.

16.39: I dansk kvindesamfund synger de sange til statsministeren og transportministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00