Partier til Esben Lunde: Vi vil forhandle om nye miljøkrav til landbruget

LANDBRUG: Socialdemokratiet og Radikale melder sig klar til at forhandle om nye miljøkrav med de blå partier. 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bør indkalde til brede forhandlinger om en ny miljøregulering af landbruget

Det mener både Socialdemokratiet og Radikale, efter Altinget har beskrevet, at de blå partier har været til indledende møder, hvor endemålet er en ny målrettet miljøregulering af landbruget.

”Det er vigtigt, at landbruget kan regne med, at den helt grundlæggende regulering har en så bred forankring i Folketinget som muligt,” siger Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup og fortsætter:

”Derfor forventer jeg, at vi bliver indbudt til nogle reelle forhandlinger. Både landbruget og miljøet vil vinde på, at vi er med.”

Sparsomme informationer
Skiftende regeringer har i årevis drømt om at målrette landbrugets miljøregulering langt mere, så landmænd med sårbare jorde tæt ved udsatte fjorde får mere strikse miljøkrav, mens dem der er heldige at eje robuste jorde får mere frit løb til effektiv produktion.

Det er sparsomt med informationer om, hvad de blå partier konkret har diskuteret på møderne i sidste uge. Men ifølge DF’s Lise Bech er man i gang med en plan for målrettet regulering, hvor udgangspunktet er at reducere 3500 ton kvælstof frem mod 2021. Esben Lunde Larsen har varslet et lovforslag, der forventes fremsat i begyndelsen af 2018.

Radikales miljøordfører Ida Auken melder sig også klar til at forhandle med de blå partier.

”Det vil være klogt af regeringen, hvis de inviterer os ind igen. På trods af alle de uenigheder vi har haft om landbrugspakken. Det er i alles interesse, at der lander en bred aftale om målrettet regulering, så det ikke bliver ændret frem og tilbage efter et valg,” siger hun.

V er fåmælt
Esben Lunde Larsen har ingen kommentarer til ønsket fra S og R, og Venstres miljøordfører er yderst fåmælt på spørgsmålet.

”Der er ikke meget, jeg kan sige lige nu,” siger Erling Bonnesen.

Du må gerne give et kort svar?

”Jamen. Det korte svar er, at Folketingsåret starter inden så længe, og så må vi se, hvordan det folder sig ud. Mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt.”

Synes du, det er vigtigt med et bredt flertal bag en ny regulering af landbruget?

”Generelt er det altid godt med bred tilslutning og opbakning. Og i forhold til implementeringen af Landbrugspakken har vi indimellem oplevet, at der har været ønske om bredt flertal. Så det må vi se, når vi først er kommet i gang. Det er for tidligt at begynde at sætte mere præcise ord på det,” siger Erling Bonnesen.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Forrige artikel Ny VU-formand vil kæmpe for fri hash Ny VU-formand vil kæmpe for fri hash Næste artikel S-medlemmer: Derfor genvandt Thorning ikke regeringsmagten S-medlemmer: Derfor genvandt Thorning ikke regeringsmagten
Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil snart tage hul på arbejdet med at øge den danske arbejdsstyrke. Alle partiernes frontfigurer skal på talerstolen i en partilederdebat på Christiansborg. Og to partier ønsker Støjberg dømt for at tale usandt for Folketinget. Få dagens politiske overblik.