DR dropper meningsmålinger til dækningen af kommunalvalget

MEDIER: DR vil hverken bruge meningsmålinger, exitpolls eller prognoser i dækningen af det kommende kommunalvalg. "Det lyder rigtig fornuftigt," siger valgforsker. 

I 2013 fik DRs skæve exitprognoser Helle Thorning til at holde en tabertale til Socialdemokratiets valgfest. 
I 2013 fik DRs skæve exitprognoser Helle Thorning til at holde en tabertale til Socialdemokratiets valgfest. Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan
Daniel Bue Lauritzen

"Vi har ikke fået det valg, vi håbede på. Vi er ikke tilfredse med det resultat, der tegner sig, det er ikke godt nok."

Sådan sagde Helle Thorning-Schmidt til Socialdemokratiets valgfest ved sidste kommunalvalg i 2013.

Men det gik slet ikke så skidt, som den daværende statsminister troede.

Hendes parti endte med 29,5 procent, selvom en skævskudt exitprognose fra Danmarks Radio i løbet af aftenen havde fortalt, at Socialdemokratiet stod til et skandaløst valg med kun 22,7 procent af stemmerne. 

Det fik dengang DR til at melde ud, at man hverken ville bruge exitpolls eller prognoser i forbindelse med dækningen af det kommende kommunalvalg. 

Nu går DR skridtet videre og afviser også at anvende meningsmålinger i valgdækningen.

"Vi kommer ikke til at lave exitpolls eller meningsmålinger på, hvad folk vil stemme. Vi kommer ikke til at lave journalistik på det, og vi kommer ikke til at bruge andres målinger," siger nyhedsredaktør Sandy French. 

"Vi har kigget på erfaringerne fra sidste kommunalvalg. Der kunne vi se, at vi ikke bare selv, men alle meningsmålingsinstitutter tog meget fejl. De målinger, man gennemførte, var ikke valide og man kunne faktisk ikke lave journalistik på baggrund af dem," siger Sandy French til Altinget. 

Kræver 98 målinger
Beslutningen roses af valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

"Det lyder som en erkendelse af, at kommunalvalget består af 98 forskellige valg, og at man selvfølgelig ikke har mulighed for at lave meningsmålinger af tilstrækkelig høj kvalitet i hver eneste kommune. Det lyder rigtig fornuftigt, at man vælger at lægge det redskab på hylden," siger han og fortsætter:

"Men jeg håber ikke, at DR tager de rigtig meningsmålinger væk. Når institutterne laver de gode målinger, skal man endelig give dem plads. Man skal som medie og journalist endelig bruge de gode målinger." 

TV2: Ingen exitpolls
Hos TV2 vil man ikke afvise at anvende meningsmålinger, men nyhedsredaktør Mikkel Hertz fortæller, at mediet ikke vil og heller aldrig har lavet exitpolls i forbindelse med kommunalvalg. 

"På TV 2 Nyhederne vil vi ikke bruge nogen form for exitpolls på valgdagen – og det har vi i modsætning til DR heller ikke gjort ved tidligere kommunalvalg. I ugerne op til valget bruger vi kun meningsmålinger i det omfang, det både journalistisk og i forhold til statistisk usikkerhed giver mening," skriver han i et skriftligt svar til Altinget. 

I stedet for de klassiske udfaldsmålinger vil både DR og TV2 fokusere på, hvilke af valgkampens emner der optager danskerne, oplyser de. 

Der er kommunalvalg 21. november 2017.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Mikkel Hertz

Fhv. nyhedsdirektør, TV 2
journalist (DJH. 1983)

Sandy French

Nyhedsdirektør, DR Nyheder
cand.comm. (RUC 2002)

0:000:00