KL-politikere undrer sig over juridisk støtte til Carl Holst

HJÆLP: Medlemmer af KL’s bestyrelse undrer sig over foreningens støtte til skandaleramt Carl Holst (V) i hans sag mod Region Syddanmark. 

Venstre-politiker Carl Holst trådte i september 2015 tilbage som forsvarsminister efter en større politisk storm om hans fortid som regionsrådsformand i Region Syddanmark.
Venstre-politiker Carl Holst trådte i september 2015 tilbage som forsvarsminister efter en større politisk storm om hans fortid som regionsrådsformand i Region Syddanmark.Foto: /ritzau/Joachim adrian
Kim Rosenkilde

Hvad havde KL at gøre som juridisk livline for en slagen Venstre-minister, der var blevet væltet af et personligt, politisk stormvejr?

Det spørgsmål rejser sig, efter en TV 2-dokumentar tirsdag kunne fortælle, at KL har ydet juridisk støtte til tidligere forsvarsminister og syddansk regionsrådsformand, Carl Holst, i hans opgør med Region Syddanmark.

Konkret kontaktede Carl Holst KL’s administrerende direktør for at få hjælp til at afmontere kritiske konklusioner i en advokatundersøgelse, som Region Syddanmark havde iværksat.

Undersøgelsen skulle afdække Carl Holsts brug og mulige misbrug af offentlige midler og en embedsmand til partipolitisk virksomhed.

KL har ingenting at gøre i rådgivning af en afgået regionsformand.

Thomas Gyldal Petersen (S)
Borgmester i Herlev og medlem af KL's bestyrelse

”KL har ingenting at gøre i rådgivning af en afgået regionsformand. Det kan jeg ikke se,” siger Thomas Gyldal Petersen (S), der er medlem af KL’s bestyrelse og borgmester i Herlev Kommune.

Han vil dog ikke afvise, at der kan være nogle kommunalretlige forhold i sagen, som gør, at KL med rette burde følge den tæt.

Ikke borgmestrenes forening
Thomas Gyldal Petersen er ikke den eneste, som undrer sig over KL’s engagement i sagen.

”Efter sagen om overforbrug i en af KL’s afdelinger begyndte at rulle, blev der også spurgt til Carl Holst-sagen. Der var rygter om, at KL skulle være blandet ind i sagen. Og det blev blankt afvist fra direktionens side,” siger Kirsten Bille (SF), byrådsmedlem og tidligere borgmester i Syddjurs Kommune.

Udover at være medlem af KL’s bestyrelse er hun også en del af KL’s mere snævre topkreds i foreningens formandskab.

Tidligere bestyrelsesmedlem fra Enhedslisten, Jesper Kiel, har svært ved at se, hvilke kommunale interesser KL varetager ved at gå ind i en sag vedrørende en tidligere regionsrådsformand.

”Det kan godt være, at nogle borgmestre kunne synes, at det her er interessant. Men KL er ikke borgmestrenes eller regionformændenes organisation og skal ikke understøtte et borgmestervælde. KL er hele kommunens organisation,” siger Jesper Kiel.

Klap det ned
KL’s administrerende direktør Kristian Wendelboe forklarer, at han blev kontaktet af Carl Holst med spørgsmål til korrektheden af forskellige forhold i Region Syddanmarks advokatundersøgelse.

Kristian Wendelboe vurderede efter eget udsagn, at flere af notatets konklusioner var fejlbehæftede, og at det vil være i landets borgmestres interesse at få aflivet de konklusioner.

”Min overvejelse er så, om vi skal hjælpe ham med at sige, at de her ting er forkerte. Og ja, det skal vi da. Så jeg får fat i vores chefjurist og siger, at han skal ’klappe’ det notat ned,” siger Kristian Wendelboe.

LÆS HELE INTERVIEWET MED KL-DIREKTØR KRISTIAN WENDELBOE HER 

Hvad der efterfølgende sker i KL’s juridiske afdeling, og hvor meget direktøren ved om det, er mere uklart.

Ifølge Kristian Wendelboe selv hørte han ikke mere om sagen.

Direkte løgn
Men ifølge en nu afskediget medarbejder i afdelingen blev der arbejdet videre med sagen på foranledning af den juridiske chef – som selv har sagt sit job op og siden er blevet politianmeldt i forbindelse med afsløringer om overforbrug i afdelingen.

Chefen for den juridiske afdeling skulle have sagt, at Kristian Wendelboe havde givet instrukser om, at man gik videre med samarbejdet med Carl Holst og kastede sig ud i noget, der ligner personlig juridisk rådgivning.

Det afviser Kristian Wendelboe som direkte løgn.

”Det er positivt løgn. Og medarbejderen, der siger det, kan ikke være i god tro,” siger Wendelboe.

Det er ikke lykkedes at få et interview med KL’s formand, Martin Damm (V), om, hvorvidt KL overhovedet skulle være gået ind i Carl Holst-sagen, og om han som formand for KL var blevet taget med på råd forinden.

Damm: En sag for direktørerne
Men i en skriftlig kommentar til Altinget slår Martin Damm fast, at sagen, som han ser den, har været håndteret korrekt. Herudover vil han ikke udtale sig med henvisning til, at der er tale om personalesager, som KL’s bestyrelse af princip ikke udtaler sig om.

”Det er en sag for KL’s administrative ledelse, og derfor er det den administrerende direktør, som udtaler sig på KL’s vegne,” skriver Martin Damm.

 

Han tilføjer, at bestyrelsen ”naturligvis” løbende er blevet orienteret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Vendelbo

Adm. direktør, KL, formand for udviklingscentret Komponent
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

Thomas Gyldal Petersen

Borgmester (S), Herlev Kommune, formand, KL's Børne- og Undervisningsudvalg
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00