Ny undersøgelse: Knap hver tredje magister i ngo-sektoren lider under dårligt arbejdsmiljø

CHOKMÅLING: Hver tredje magister, der arbejder i en ngo, oplever dårligt psykisk arbejdsmiljø, viser en ny undersøgelse, Dansk Magisterforening har foretaget blandt sine medlemmer.. Professor i arbejdsmiljø kalder det alarmerende, mens tre fagforeninger nu går sammen om brandslukning i sektoren. [*Rettet]

“Vi har ikke i andre brancher set så markant en utilfredshed blandt vores medlemmer, som vi her ser i civilsamfundssektoren,” siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.
“Vi har ikke i andre brancher set så markant en utilfredshed blandt vores medlemmer, som vi her ser i civilsamfundssektoren,” siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.Foto: Jacob Nielsen
Claus Nordahl

Næsten hver tredje ansatte akademiker i en civilsamfundsorganisation oplever et dårligt psykisk miljø på arbejdspladsen.

Det viser en ny undersøgelse, Dansk Magisterforening har lavet blandt sine medlemmer i civilsamfundet.

29 procent angiver i undersøgelsen, at det psykiske arbejdsmiljø er enten dårligt eller meget dårligt. Det tal er dobbelt så højt som gennemsnittet over alle brancher. Og det ryster Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet.

“For enhver organisation burde de her tal være alarmerende. Det er helt tydeligt, at der er mange organisationer, som har en stor opgave foran sig,” siger han.

Undersøgelsen kommer, efter at Altinget afdækkede en massiv mangel på arbejdspladsvurderinger samt rod i organisationer i civilsamfundet. Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, ville til bunds i, om det omfattende brud på arbejdsmiljøloven havde indflydelse på hendes medlemmers trivsel. Det havde det, konstaterer hun.

“Vi har ikke i andre brancher set så markant en utilfredshed blandt vores medlemmer, som vi her ser i civilsamfundssektoren,” siger Camilla Gregersen.

Set over alle brancher oplever kun 14 procent af de ansatte et dårligt psykisk arbejdsmiljø, viser Dansk Magisterforenings seneste samlede arbejdsmiljøundersøgelse fra 2015.  

Dårligt samarbejde med ledelsen
Formanden understreger, at undersøgelsen ikke er repræsentativ for sektoren, da de alene har spurgt deres egne medlemmer. Men med en svarprocent på 31 konkluderer formanden, at der med sikkerhed er et problem blandt hendes medlemmer i sektoren

226 af Dansk Magisterforenings medlemmer fordelt på 89 arbejdspladser i civilsamfundssektoren har besvaret undersøgelsen. Her påpeger medlemmerne, at dårligt samarbejde med ledelsen, uklarhed om forventninger og uklarhed om opgaver har den mest negative indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø.

Ud af dem, der svarer, de har dårligt psykisk arbejdsmiljø, fortæller 77 procent, at det er så dårligt, at de overvejer at skifte arbejdsplads. Det underbygger, hvor vigtigt det er at have et godt arbejdsmiljø, mener Camilla Gregersen.

“Videnstabet er enormt, og det slider på organisationen. Så hvis ledelserne vil fastholde viden og beholde erfarne og dygtige medarbejdere, så skal de til at have styr på arbejdsmiljøet,” siger formanden.

Nu prøver HK Privat, Djøf og Dansk Magisterforening at arrangere et møde for at planlægge en samlet indsats i sektoren mod dårligt arbejdsmiljø.

Læs hele artiklen på Altinget: civilsamfund. Her får du mere baggrund, nye initiativer og flere tal fra undersøgelsen.

*Rettet tirsdag den 13. november klokken 17.40. I den første udgave fremgik det af overskriften, at knap hver tredje ngo-ansat har dårligt arbejdsmiljø. Det er rettet til hver tredje magister, da undersøgelsen, artiklen bygger på, kun omfatter magistre. Underrubrikken er tilsvarende rettet til. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

0:000:00