Støttepartier kræver stop for DR-besparelser før medieforhandlinger

MEDIER: Kulturminister Joy Mogensen (S) vil indgå bredt medieforlig og har endnu ingen planer om at bremse DR-besparelserne. Men det er et krav fra regeringens støttepartier.

Regeringens tre støttepartier truer med ikke at gå med i en medieaftale med regeringen, hvis de bebudede DR-besparelser på 255 millioner gennemføres.

”Den første sparerunde på DR er gennemført. Som minimum skal vi stoppe den anden runde,” siger Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard.

Samme melding kommer fra De Radikales medieordfører, Jens Rohde, der understreger, at alle regeringens støttepartier står "fuldstændig last og brast" i det her spørgsmål.

”Hvis ministeren ikke vil annullere DR-besparelserne, så må hun lave sit forlig med Venstre og DF. Det medvirker vi simpelthen ikke til,” siger han, mens man i SF forklarer, at spørgsmålet er af højeste prioritet.

”Jeg har svært ved at se os selv i en aftale, medmindre anden sparerunde bliver rullet tilbage. Det er det absolut vigtigste for os," siger Jacob Mark (SF).

Joy vil ikke være "tilbagerulningsminister"
Reaktionerne kommer efter, at kulturminister Joy Mogensen (S) i weekenden satte ord på udfordringerne op til de kommende medieforhandlinger i en kronik i Jyllands-Posten.

Her gentog ministeren, at hun ikke vil være ”tilbagerulningsminister” og understregede, at hun ikke vil love ændringer i de kommende besparelser på DR, hvilket undrer i SF.

”Det er noget polemisk at sige, at hun ikke vil være tilbagerulningsminister. DR har præsenteret en udviklingsplan, som de vil kunne arbejde videre med, hvis anden sparerunde skrottes. Hun kunne også sige, at hun var den minister, der gav DR ro," lyder det fra Jacob Mark.

Kræver aftale inden sommer
Støttepartierne er i øvrigt skuffede over, at kulturministeren endnu ikke har inviteret til forhandlinger.

Jens Rohde, der i sidste uge bad ministeren om at skitsere en køreplan for forhandlingerne, tolker nu ministerens tøven som, at hun ikke vil forhandle før til efteråret, hvilket han kalder ”en uholdbar situation”.

”Jeg ser det også som et tillidsbrud, fordi vi efter valget kiggede hinanden i øjnene og blev enige om, at forhandlingerne skulle være her i foråret,” siger han.

DR præsenterede i efteråret sin strategi frem mod 2025, hvor der tages udgangspunkt i, at anden sparerunde bliver afblæst.

"I regeringens eget forståelsespapir med støttepartierne står, at de vil indkalde til forhandlinger om et nyt medieforlig med henblik på at styrke public service. Så vi tager afsæt i den forudsætning, at vi igen er til forhandling," sagde DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn i et interview til Altinget i sidste uge.

Læs hele artiklen på Altinget Kultur, hvor også medieordførerne i blå blok udtaler sig om de kommende forhandlinger.

Forrige artikel Dagens overblik: Enige økonomer opfordrer til højere CO2-afgift Dagens overblik: Enige økonomer opfordrer til højere CO2-afgift Næste artikel Efter formodet ulveangreb: Pia Kjærsgaard kalder miljøminister i samråd Efter formodet ulveangreb: Pia Kjærsgaard kalder miljøminister i samråd