EU’s sundhedskommissær: Vi er ikke ude af krisen, bare fordi tallene går ned

INTERVIEW: Covid-19 har rykket EU sundhedspolitisk på en måde, som ingen kunne have forudset for tre måneder siden. Sundhedskommissær Stella Kyriakides vil nu tyvedoble det europæiske sundhedsbudget.

BRUXELLES: Stella Kyriakides vil ikke synge med på klagesangen om, hvordan EU-landene har svigtet hinanden under covid-krisen.

Selv om EU’s sundhedskommissær talte for rimelig døve øren, da hun tilbage i januar forsøgte at få EU-landene til at diskutere faren ved den nye, ukendte coronavirus fra Kina, der var på vej til at få tag i Europa, holder hun fast ved, at samarbejdet mellem dem har været godt.

”Jeg har holdt 23 eller 24 telefonmøder med sundhedsministrene, ud over alle dem med dem enkeltvis, for netop at diskutere hvert eneste trin på vejen, herunder alle de anbefalinger, som medlemslandene bad Kommissionen komme med, om, hvordan nedlukningen skulle foregå, teststrategier og exitplaner, så vi har koordineret meget, meget tæt,” siger hun over en videoforbindelse til Altinget og et lille hold andre europæiske medier.

”Ja, i begyndelse så landene muligvis lidt forskelligt på, hvordan de ville håndtere pandemien. Men så gik det hurtigt op for alle, at det var en så gigantisk global sundhedsnødsituation, at vi blev nødt til at samarbejde.”

22,5 gange flere penge
En rask pandemi senere har den sundhedspolitiske dagsorden i EU fået et skud væksthormon. Der er etableret fælles indkøb og lagre af værnemidler og andet medicinsk udstyr på rekordtid. EU-Kommissionen har spyttet epidemirelaterede retningslinjer ud til højre og venstre. Og så har den foreslået at mere end tyve-doble det fælles EU-sundhedsbudget for perioden 2021-2027 fra 3,1 kroner milliarder kroner til 70 milliarder kroner.

Pengene skal bruges til blandt andet et korps af flyvende læger, bedre kriseberedskab, flere muskler til pandemiforebyggelse og styrkelse af nationale sundhedsvæsener, hvis altså medlemslandene og EU-parlamentarikerne bakker op.

”Gennem hele pandemien har jeg sagt, at jeg mener, at der er behov for mere Europa i sundhedspolitikken,” siger Stella Kyriakides og kalder det nye udspil ”en gamechanger” på sundhedsområdet.

Hvor mange EU-landes sundhedspolitikere formodentlig ville have korset sig over den slags udspil for bare kort tid siden, så er der indtil videre ingen, der højlydt har forsøgt at hælde Kommissionens forslag ned ad brættet. Den danske regering erklærer sig positiv over for udspillet på trods af sin ellers så budgetrestriktive linje.

Vær beredt
Nu er alle EU-lande på hver sin måde ved at åbne samfundene igen. Men Kyriakides advarer imod at føle sig for sikker.

”Jeg vil ikke gå ind i scenarier om, hvorvidt der vil komme en anden bølge eller hvornår. Jeg tror, at lektien må være, at vi skal være forberedt på enhver hændelse. Det, vi kan gøre, er at sikre os, at alt er på plads, så vores systemer og sundhedssystemer er i stand til at klare det, hvis vi ser et øget antal tilfælde og en mulig genopblussen,” siger hun og understreger, at det kræver fortsat samarbejde.

”Vi bliver nødt til at arbejde videre og opretholde koordinationsniveauet og ikke tro, at bare fordi tallene er på vej ned i medlemslandene, så er vi ude af krisen.”

Læs det fulde interview på Altinget EU, hvor Stella Kyriakides også fortæller om EU's nye vaccinestrategi.

Forrige artikel S vil forbedre muligheden for sorgorlov til forældre, der mister et barn S vil forbedre muligheden for sorgorlov til forældre, der mister et barn Næste artikel Frederiksen om begrundelsen for nedlukningen: Vi havde ikke tid til at overveje alle formuleringer Frederiksen om begrundelsen for nedlukningen: Vi havde ikke tid til at overveje alle formuleringer