Altinget logo
Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Kæmpe corona-dyk: Sygehusene har gennemført 75.000 færre operationer end sidste år

VENTELISTER: Sygehusene opererer stadig færre patienter end før corona, viser nye tal fra Danske Regioner. Danske Patienter vil sikre, at patienter hjælpes videre til privathospitalerne.

Tusindvis af danskere står på venteliste til en operation efter aflysninger i foråret.
Tusindvis af danskere står på venteliste til en operation efter aflysninger i foråret.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Mange af operationsstuerne på de danske sygehuse stod tomme i foråret.

Alene i marts og april blev der gennemført 52.000 færre operationer end på samme tidspunkt i 2019, og også i maj, juni og juli blev der opereret færre patienter. Det viser nye tal fra Danske Regioner. 

Det store dyk skyldes omlægningen af sundhedsvæsenet i foråret, hvor man aflyste planlagte operationer for at skabe plads til et forventet ryk-ind af covid-19-patienter.

De aflyste operationer ligger nu som en pukkel af ventelistepatienter, og hvad værre er: Puklen kan blive større. For sygehusene opererer stadig færre patienter end på samme tidspunkt i 2019.

Selvom det ikke er livstruende, så er der patienter, der har smerter og nedsat livskvalitet, og nogle kan have svært ved at gå på arbejde.

Morten Freil
Direktør, Danske Patienter

"Vi lever stadig med nogle rammer, som gør det svært at øge aktiviteten til det normale niveau," siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V). Sygehusene bruger blandt andet ekstra kræfter på værnemidler og hygiejnekrav, ligesom der stadig skal stå et corona-beredskab klar.

I juni og juli foretog regionerne otte procent færre operationer end i samme periode sidste år.

-- Artiklen fortsætter efter figuren --

Kan fortsætte ind i 2021
Stephanie Lose kan ikke sætte præcise tal på, hvor stor puklen kan ende med at blive, eller hvornår den er afviklet:

"På nogle områder vil det sandsynligvis trække ind i det nye år, før vi kan komme til bunds. Det kan for eksempel gælde ortopædkirurgien," siger hun.

Hos Danske Patienter har man en klar forventning om, at regionerne får al kapacitet i spil, siger direktør Morten Freil:

"Selvom det ikke er livstruende, så er der patienter, der har smerter og nedsat livskvalitet, og nogle kan have svært ved at gå på arbejde."

Dette er en forkortet version af en artikel fra Altinget Sundhed. I den fulde artikel kan du blandt andet læse om, hvorfor der er ledig kapacitet på de private sygehuse. Du kan også læse Stephanie Loses bud på, hvordan det kan påvirke ventelisterne, hvis sygehusene igen skal oprette coronaafsnit i løbet af efteråret og vinteren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024