Enhedslisten kræver 15 store naturparker på finansloven

FINANSLOV: Der skal bruges 800 millioner kroner til at etablere 15 naturnationalparker i Danmark over de næste tre år. Sådan lyder kravet fra Enhedslisten. S vil ikke love noget.

15 store naturparker rundt om i landet, der til sammen er større end Langeland.

Det er et helt centralt krav fra Enhedslisten til de kommende finanslovsforhandlinger.

”Naturen er i en skrækkelig forfatning i Danmark, hvor arter forsvinder i stor stil. Derfor skal der flere penge på finansloven til at lave naturnationalparker,” siger miljøordfører Mai Villadsen.

Partiet kræver, at der over fire år bliver afsat i alt 800 millioner til store naturparker - såkaldte naturnationalparker -  som placeres rundt om i hele landet (se hvor på kortet nedenfor). 14 ud af 15 parker er på land og fylder i alt 31.024 hektar, hvilket svarer til 60 procent af Falster. Målet er at friholde arealerne fra produktion og skabe mere vild natur til gavn for natur og biodiversitet, der er i hastig tilbagegang.

Den sidste naturnationalpark skal etableres i Øresund, som skal gøres fri for fiskeri, bundtrawl og råstofindvindning.

Danmark Naturfredningsforening uddeler ros til forslaget.

”Det er supervigtigt, at der kommer flere penge til naturen. Naturen har brug for, at vi kommer i gang nu,” siger afdelingschef, Morten Pedersen.

Socialdemokratiet lovede før valget, at der skal etableres 15 naturnationalparker i Danmark, og siden regeringen trådte til, er der kommet to af slagsen. Socialdemokratiet vil dog ikke love, at naturen skal prioriteres højere, end de 50 millioner som regeringen har lagt op til.

”Det er et sympatisk forslag, som vi ser frem til at drøfte med Enhedslisten. Naturbeskyttelse, vild natur og biodiversitet er noget, der også ligger Socialdemokratiet på sinde. Men det er klart, at pengene skal passe, og vi må veje det op mod andre prioriteter,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Både SF og Radikale bakker Enhedslisten op i, at der er for flere penge til naturen. Ingen af partierne har dog gjort op, hvor meget der er behov for.

Læs hele artiklen på Altinget Miljø, hvor også SF og Radikale kommenterer udspillet (kræver abonnement).

 

Forrige artikel EU kan endelig indføre sanktioner mod Hviderusland EU kan endelig indføre sanktioner mod Hviderusland Næste artikel Dagens overblik: Lækket udkast til ny epidemilov viser ny magtbeføjelse Dagens overblik: Lækket udkast til ny epidemilov viser ny magtbeføjelse
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.