Flertal af EU-lande vil ikke have bindende europæisk mindsteløn

IMOD: Kort før EU-Kommissionen forventes at lægge sit forslag til mindsteløn på EU-plan frem, viser en opgørelse, at et flertal blandt de 27 EU-landes regeringer foretrækker, at det ikke bliver et bindende direktiv.

BRUXELLES: Det er ikke kun i Danmark, at appetitten på bindende regler fra EU-hold om fastsættelse af en mindsteløn kan ligge på et forholdsvist lille sted.

Det viser en opgørelse af de 27 EU-landes ståsteder forud for offentliggørelsen af et nyt EU-udspil.

Her fremgår det, at mindst 15 af de 27 EU-lande hellere vil have EU-Kommissionen til at fremlægge en såkaldt rådshenstilling end et egentligt bindende direktiv om mindsteløn, og at flere andre også hælder i den mindre obligatoriske retning.

”Mens et fåtal ville støtte et juridisk bindende instrument, er et flertal for et juridisk ikke-bindende instrument, som vil gøre det muligt at tage hensyn til nationale kompetencer og arbejdsmarkedets parters rolle,” lyder det i konklusionerne fra et møde blandt EU-landenes repræsentanter i blandt andet beskæftigelses- og socialministerier, der blev afholdt i september.

Frankrig ikke med
Det virtuelle møde løb ind i nogle tekniske problemer. Derfor blev landenes repræsentanter bedt om at sende deres input skriftligt, og det er dem, Altinget er i besiddelse af.

Fire lande sendte ikke deres holdning ind, og nogle har ikke taget stilling endnu, fremgår det, mens kun et par lande reelt er positive over for mere bindende EU-regler. Det gælder for eksempel Italien, Belgien, Portugal og Spanien.

Den største overraskelse er, at Frankrig ikke er med på vognen blandt dem, der efterlyser et direktiv, efter den franske præsident har været bannerfører for en europæisk mindsteløn i flere år.

Kommissionens udspil var forventet sidst i oktober. På grund af problemer med den konsekvensanalyse, som EU-Kommissionen har lavet af forslaget, er der dog nu sået tvivl om den dato, hvilket kan betyde, at forslaget først fremlægges sidst på året.

 Se de danske reaktioner på de nye oplysninger om landenes holdning til mindsteløn i den fulde artikel på Altinget EU.

 

Forrige artikel Altinget Hovedstaden indvies af Københavns overborgmester: Vi vil kæmpe om spaltepladsen Altinget Hovedstaden indvies af Københavns overborgmester: Vi vil kæmpe om spaltepladsen Næste artikel Se Heunicke og Kollerup orientere om COVID-19: Se Heunicke og Kollerup orientere om COVID-19: "Smitten er nedadgående"
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.