2. december: Aaja Chemnitz Larsen

JULEKALENDER: Livet er noget, man selv skaber, og hvis man er utilfreds med tingenes tilstand, må man gøre noget ved det. Eksempelvis ved at gå ind i politik, fortæller Aaja Chemnitz Larsen fra IA i dagens julekalender-interview.

Placeholder image
Aaja Chemnitz Larsen (IA) glæder sig allermest til at komme hjem og samles med familien i Nuuk, men ser også frem til det snedækkede landskab i Grønland.

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg var børnetalsmand og så – egentlig både i den tid jeg arbejdede med socialområdet som frivillig og professionel – at der er rigtig mange områder i Grønland, som helt åbenlyst skal have større politisk prioritering. Og hvis man ikke føler, at der er andre, der har det fokus eller den indsigt og vilje til at skabe en forandring, så må man selv være med til at skabe den forandring og gøre en forskel.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Det er nok den nuværende finanslovsforhandling, hvor jeg har kæmpet mig frem til, at de grønlandske folketingsmedlemmer kan deltage. Jeg sad alene ved 1., 2. og 3. behandlingen af sidste års finanslov, men har slået i bordet og sagt ’Det er vigtigt, at vi er med’. Hvis man er i politik, så ved man, at det handler om at skabe resultater, og det gør man ved at sidde med ved bordet. Det gør vi i denne omgang, og det synes jeg er rigtig positivt.

Er du i politik om fem år?
Det håber jeg. Politik har selvfølgelig også nogle personlige konsekvenser. Særligt i forhold til ens familie. Vi har fire børn – vi er sådan en moderne familie med dine, mine og vores børn – og vi har jo børn i tre forskellige lande – på Grønland, i Danmark og så én i Canada – og det største afsavn, det er helt sikkert familien. Men det opvejes også af, at man skaber nogle resultater, og at man kan mærke, at man gør en forskel for folk.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Hvis jeg skal vælge én i Folketinget, så vil jeg sige Martin Lidegaard. Han har et internationalt udsyn både i forhold til at se udfordringer i sit eget hjemland i et internationalt perspektiv, men også i forhold til at se på løsninger, som er innovative. Han er også god til at tænke konstruktivt samarbejde internt i Rigsfællesskabet. Vi er jo et Rigsfællesskab, og det kommer vi også til at være i en årrække frem. Derfor tror jeg også, at det er vigtigt, at man går konstruktivt til det og ser på, hvordan kan vi finde nogle løsninger. Går man ud og kritiserer noget, så kræver det også, at man har nogle løsninger på, hvordan man kan få styr på de udfordringer, man italesætter.

Fakta
Aaja Chemnitz Arnatsiaq Larsen er født 2. december 1977 i Nuuk.

Hun er uddannet c
and.scient.adm. fra det grønlandske universitet lisimatusarfik i 2004 og blev herefter fuldmægtig i Bestyrelsessekretariatet i Grønlands Hjemmestyre. Siden da har Aaja Chemnitz Larsen været ansat i FN i New York, i Nuuk Kommune, i Velfærdsforvaltningen i Sermersooq Kommune samt været Børnetalsmand i Grønlands Selvstyre.

Aaja Chemnitz Larsen blev
 medlem af Grønlands Landsting for Inuit Ataqatigiit i 2014, og ved folketingsvalget i 2015 blev hun valgt som repræsentant for sit parti i det danske parlament.

Fakta fra www.ft.dk


Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
En af dem jeg har mest respekt for, er Rasmus Jarlov, fordi han går konstruktivt til debatten. Jeg synes, at han lytter og prøver at finde løsninger i fællesskab, og det synes jeg, er en rigtig god indstilling. Den indstilling hvormed man går til en dialog, har en stor betydning for, om man kan nå hinanden på et tidspunkt og måske blive klogere af at lytte til hinanden.

Hvad glæder du dig mest til ved julen?
Jeg glæder mig allermest til at være sammen med min familie. Jeg skal til Grønland inden længe, og det er altid dejligt at komme hjem. Særligt sneen glæder jeg mig rigtig meget til at se. Men helt klart familien, og at vi skal samles. Det er det bedste.

Da jeg var omkring de tyve år, satte jeg mig ned og lavede en langtidsplan. Fra 0-5 år, 5-10 år og 10-15 år. Og der er rigtig mange ting på den liste, som jeg har kunnet krydse af, fordi jeg har været så målrettet.

Aaja Chemnitz Larsen, Medlem af Folketinget (IA)

Har I en særlig juletradition, som du glæder dig til?
I Grønland tager man ned og ser julemanden, som kommer med en helikopter meget tidligt julemorgen – ved 7-7.30-tiden - til hospitalet for at besøge de syge børn. Næsten alle børn og børnefamilier fra byen i Nuuk kommer ned for at se julemanden. Og så har han typisk også nogle godter med til børnene.

Hvad gør du for at koble af?
Jeg er rigtig glad for at læse og at være sammen med mine børn og min familie. Det er nok den måde, jeg kobler bedst af på. Jeg er ret god til at koble fra, og det er jo også en kæmpe fordel, når man rejser frem og tilbage mellem Danmark og Grønland og mere eller mindre bor i en kuffert.

Nu nævnte du selv læsning. Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Det er svært. Det kan jeg faktisk ikke sige på stående fod.

Hvad så med tv-serier. Har du en yndlings tv-serie?
Jeg ser faktisk ikke voldsomt meget tv. Det er ikke fordi, at jeg er hellig, men når jeg er på Christiansborg, så bliver den ofte 19 eller 20, før jeg er hjemme. Og så er det egentlig mere at tjekke op på nyheder og andet. Jeg har dog været rigtig glad for Borgen. Den er en af de bedste, danske tv-serier, synes jeg.

Har du et motto?
'Livet er noget, man selv skaber.' Det giver et enormt ansvar, fordi det betyder, at man også selv skal ændre en situation, hvis man ikke er tilfreds med de forhold, man lever under. Men jeg synes også, at det giver enorm stor styrke at vide, at man selv kan nå de mål, man gerne vil.

Da jeg var omkring de tyve år, satte jeg mig ned og lavede en langtidsplan. Fra 0-5 år, 5-10 år og 10-15 år. Og der er rigtig mange ting på den liste, som jeg har kunnet krydse af, fordi jeg har været så målrettet. Jeg har eksempelvis boet i New York, hvilket var en af de ting, jeg havde sat mig for.

Hvad er det bedste eller mærkeligste, der er sket for dig i 2016?
Det som nok har været det mest finurlige var, da vi fejrede min stedsøns 18-års fødselsdag samtidig med, at vi fik en opringning om, at min bedstefar var kommet på hospitalet. Kort tid efter døde han. Den der kontrast imellem at fejre livet samtidig med, at døden kom meget tæt på. Det var den største kontrast, og den mest specielle situation i 2016.

Hvad ser du mest frem til 2017?
At min datter kommer tilbage fra Canada. Hun har været udvekslingsstudent i et år og stortrives. Hendes værtsmor er blevet borgmester i den by, de bor i, så det er ikke uvant for hende at have en politisk aktiv mor. Men jeg glæder mig rigtig meget til at få hende tilbage igen.

Og så glæder jeg mig til at se, hvad 2017 bringer for min familie. Hvordan vi kan se hinanden mest mulig, samtidig med at jeg kan leve op til den post, som jeg nu en gang har.

Omtalte personer

Aaja Chemnitz Larsen

Formand, Grønlandsudvalget, MF (IA), formand, Den Arktiske Komité (SCPAR)
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2003)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser