Her er politikernes bedste bøger og tv-serier

JUL: Folketingspolitikerne har i Altingets julekalender givet deres bud på årets bedste bog og tv-serie. Her kan du se, hvad de anbefaler.

Foto: Colourbox
Cecilie Gormsen

Hver dag i december har Altinget bragt et julekalender-interview med en folketingspolitiker. Vi har blandt andet spurgt dem om, hvilken bog der er den bedste, de har læst i år, samt hvad deres yndlings tv-serie er.

Klik på navnet for at læse hele interviewet.

Flemming Møller Mortensen Flemming Møller Mortensen (S)

Bedste bog: En bog om dansk og japansk kunst og kultur
"En bog om, hvordan Danmark og Japan i kunstnerisk udvikling har påvirket hinanden. To lande, som i og for sig ligger så geografisk langt fra hinanden, men har noget formsprog og måske også lidt mental tilgang til nogle ting, der er ens."

Bedste tv-serie? Dansk drama
"Jeg har aldrig været meget til tv-serier udover dansk drama. Det har jeg altid slugt."

Aaja Chemnitz Larsen Aaja Chemnitz Larsen (IA) 

Bedste bog:
"Det er svært. Det kan jeg faktisk ikke sige på stående fod."

Bedste tv-serie: Borgen
"Jeg ser faktisk ikke voldsomt meget tv, men jeg har dog været rigtig glad for Borgen. Den er en af de bedste danske tv-serier."

Jan-Erik Messmann Jan Erik Messmann (DF)

Bedste bog: En mand, der hedder Ove af Fredrik Backman
"Den sagde mig meget på mange forskellige måder. Jeg synes, det var en skøn bog at læse, og jeg har også set filmen."

Bedste tv-serie: Lilyhammer
"På Netflix er der en serie, der hedder Lilyhammer, og den er vanvittig sjov. Den vil jeg anbefale til alle, for den er virkelig god." 

Louise Schack Elholm Louise Schack Elholm (V) 

Bedste bog: J.C. Christensen – et politisk menneske af Poul Duedahl
"J.C. Christensen var jo ham, der skabte det Venstre, som er i dag. Han var en af bannerførerne for den parlamentarisme, vi har i dag."            

Bedste tv-serie: Agatha Christie og Barnaby
"Jeg kan godt lide britiske krimier, fordi det er mysterier, uden at det er alt for farligt. Det skal gerne være på hyggeniveau, så jeg kan rigtig godt lide Agatha Christie og Barnaby." 

Rune Lund Rune Lund (EL)

Bedste bog: Klassekamp fra oven af Lars Olsen
"Alle Lars Olsens bøger er rigtig gode, fordi han sætter fingeren på nogle problematikker om ulighed og på, hvordan den højere middelklasse og overklassen indretter samfundet i deres billede."

Bedste tv-serie: Homeland
"Den er fed, fordi den giver et indblik i, hvordan efterretningstjenester tænker, og hvordan amerikansk udenrigspolitik er bygget op."

Karina Adsbøl Karina Adsbøl (DF)

Bedste bog: Jussi Adler Olsens bøger om Afdeling Q
"Man glæder sig til at gå videre med hans bøger, når man har læst den første."

Bedste tv-serie: Dicte
"Jeg kan godt lide at se danske serier. Senest har jeg fulgt med i Dicte, som jeg synes, var rigtig god. Af udenlandske serier kan nævnes House of Cards."

Lennart Damsbo-Andersen Lennart Damsbo-Andersen (S)

Bedste bog: Shantaram af Gregory David Roberts
"Lige nu læser jeg Shantaram, der handler om livet i Bombay i Indien. Det er svært at vælge den bedste bog. Jeg har læst mange i løbet af årene, og jeg er gået over til at læse nogle af de bøger, som jeg har læst tidligere. Når man læser dem igen, læser man dem på anden måde."

Bedste tv-serie: Bedrag II
"Jeg har prøvet at følge med i Bedrag II, men jeg har været tre afsnit bagud. Det er der ikke noget at gøre ved."

Trine Torp Trine Torp (SF)

Bedste bog: Arnhild Lauvengs I morgen er jeg altid en løve og Unyttig som en rose
"Arnhild Lauveng er tidligere psykiatrisk patient, og hun beskriver, hvordan det psykotiske univers opleves. De to bøger er gode fortællinger om livet som psykisk syg og vejen ud af sygdom."

Bedste tv-serie: Riget
"Generelt får jeg ikke fulgt med i serier, men Riget var en rigtig god tv-serie. Karaktererne nedbrød nogle tabuer og udfordrede mig på et følelsesmæssigt plan. Alle karaktererne rummede det gode og det onde."

Marcus Knuth Marcus Knuth (V)

Bedste bog: Pi's liv af Yann Martel
"Den handler om en dreng, der ender i en redningsbåd med en tiger. Den er utroligt smukt og poetisk skrevet på engelsk. Lige så flot filmen er med farverne, lige så flot er brugen af ord i bogen."

Bedste tv-serie: Game of Thrones
"Jeg synes, at Game of Thrones er helt fantastisk. Nogle synes måske, at den er lidt eventyr-filmagtig, men jeg synes, at den har en masse interessante ting i forhold til magt og om forholdet mellem magthavere og folket. Den reflekterer meget på, hvad der er sket i verdenshistorien." 

Karen Johanne Klint Karen Klint (S)

Bedste bog: Pavens bog
"Jeg har læst den danske oversættelse af pavens bog. Den fik jeg af Erling Tiedemann, inden han døde for et års tid siden. Det er en rigtig god bog."

Bedste tv-serie: Danske serier
"Jeg har set de danske klassikere såsom Matador, Borgen og Krøniken, men jeg kunne aldrig finde på at sidde og se en eller anden amerikansk serie hver uge. Jeg kan dog godt finde på at se Voice Junior eller Vild Med Dans. Man skal også kunne fornøje sig for fornøjelsens skyld."

Mette Hjermind Dencker Mette Hjermind Dencker (DF)

Bedste bog: The Magic af Rhonda Byrne

"Jeg læser næsten kun selvudviklingsbøger. I år er den bedste nok The Magic af Rhonda Byrne, som handler om at transformere sit liv på 28 dage."

Bedste tv-serie: Beverly Hills 90210
"Jeg ser ingen tv-serier, som kører i dag. Som teenager var jeg helt vild med Beverly Hills, og jeg har siden købt dvd-boksen og introduceret den for min 15-årige datter, som er blevet lige så vild med den." 

Leif Mikkelsen Leif Mikkelsen (LA)

Bedste bog: Gåsen med de gyldne æg af Lars Tvede.
"Det er en spændende analyse af liberale samfund, som man som politiker kan blive klogere af."

Bedste tv-serie: Vil hellere se håndbold
"Jeg har ikke rigtig tid til at se serier, og man kan alligevel aldrig følge med. Hvis jeg kan komme af sted med det, vil jeg gerne se sport – gerne håndbold. Der er tilpas action."

Rasmus Horn Langhoff Rasmus Horn Langhoff (S)

Bedste bog: The Audacity to Win af Dan Plouffe
"Den var meget aktuel i forhold til det amerikanske valg. David Plouffe var kampagneleder for Obama i 2008, og The Audacity to Win beskriver også den menneskelige sider af valgkampen."

Bedste tv-serie: The Wire
"Den mest interessante serie med politisk drama er nok The Wire, der handler om det kriminelle og politiske miljø i Baltimore." 

Andreas Steenberg Andreas Steinberg (R)

Bedste bog: Ledelseskrise i konkurrencestaten af Lars Bo Kaspersen og Jan Nørgaard
"Den rammer ind på mange af de ting, som jeg synes, skal laves om."

Bedste tv-serie: Matador
"Det, der fascinerer mig ved Matador, er, at det var en tid, hvor ideologi betød noget. Der var virkelig forskel på, om du var kommunist, nazist, venstremand eller konservativ. Serien er et symbol på, hvad partierne er rundet af." 

Søren Bo Søndergaard Søren Søndergaard (EL)

Bedste bog: Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr.
"Jeg fik den i fødselsdagsgave sidste år og har først fået den læst færdig i år. Det er en fuldstændig fremragende bog om nogle meget almindelige mennesker, der kommer ud for nogle meget ualmindelige situationer under Anden Verdenskrig. Det er en af de bedste bøger, jeg nogensinde har læst."   

Bedste tv-serie: House of Cards
"House of Cards er en fantastisk serie, man skal bare ikke tage den for bogstaveligt. Jeg havde det rigtig dårligt, da Frank Underwood myrder en – meget dårligt har jeg at sige om Lars Løkke (V), men at se ham nede på en togstation skubbe en person ud foran S-toget, det er lige dramatisk nok." 

Carolina Magdalene Maier Carolina Magdalena Maier (ALT)

Bedste bog: Fortælling om et selvmord af David Vann
"En bog, som har gjort stort indtryk, er David Vanns Fortælling om et selvmord. Det er en helt fantastisk og eksistentiel fortælling, som har gjort kæmpe indtryk på mig."

Bedste tv-serie: The Crown
"Jeg synes, at Netflix-serien The Crown er god. Den har en historisk fortælling, som er interessant, og så er den sindssygt godt lavet." 

Tilde Bork Tilde Bork (DF)

Bedste bog: Fifty Shades of Grey af E. L. James
"Jeg har ikke tid til at læse ret meget. I sin tid læste jeg meget, men det var dengang, jeg gik i skole og var teenager. Der var vi ovre i Fifty Shades of Grey, som jeg var ret vild med."

Bedste tv-serie: Matador
"Matador er jeg helt vild med. Jeg får tit at vide, at jeg er en gammel dame i en ung piges krop, og jeg har simpelthen set den så mange gange, at det næsten ikke længere kan tælles. Jeg kan de fleste replikker udenad, og jeg så den sidst i oktober."

Annette Lind Annette Lind (S)

Bedste bog: Min mormor hilser og siger undskyld af Fredrik Backman
"Jeg læste den i sommerferien, og den rørte mig så meget, at jeg var nødt til at gå ind for mig selv og læse den færdig. Den handler om en mormor, som undskylder for sine handlinger og på bedste vis vil forsøge at få skubbet sit barnebarn godt videre, efter hun ikke er der mere."

Bedste tv-serie: The Crown
"Jeg har lige set The Crown på Netflix, som handler om den engelske dronning. Den er rigtig god og kan anbefales."

Christina Egelund Christina Egelund (LA)

Bedste bog: Hvor solen græder af Puk Damsgaard
"Det er en meget hudløs skildring af de rædsler, som jo også påvirker den politiske hverdag på Christiansborg. Jeg kan godt lide de der historier, som er ærlige og råt for usødet. Jeg er meget lidt sentimental."

Bedste tv-serie: House of Cards
"Med risiko for at falde i en kliche, så er jeg ret vild med House of Cards."

Jan E. Jørgensen Jan E. Jørgensen (V)

Bedste bog: Ekstremt højt og utrolig tæt på af Jonathan Safran Foer
"Ekstremt højt og utrolig tæt på om en drengs oplevelser efter World Trade Center faldt er en fantastisk bog. Forfatteren har en helt speciel skriveteknik, som jeg synes, er meget fascinerende."

Bedste tv-serie: Twin Peaks
"Den bedste serie nogensinde er Twin Peaks. Den er svær at toppe. Jeg kan også godt lide Breaking Bad, The West Wing og Mad Men."

Jeppe Jakobsen Jeppe Jakobsen (DF)

Bedste bog:
"Jeg må nok indrømme, at jeg ikke har haft tid til at læse. Så det må jo nok blive 'Peter Pedal bager pandekager', som jeg har læst som godnathistorie for min søn."

Bedste tv-serie: House of Cards
"Den er enormt godt fortalt og medrivende. Det er bare et mesterværk. Den har kun én fejl, og det er, at man får set den i løbet af en uge, og så skal man vente et helt år på, at der kommer en ny sæson."

Mette Abildgaard Mette Abildgaard (K)

Bedste bog: Krimier
"Jeg er en sucker for halvdårlige svenske krimier. Jeg har været på bryllupsrejse i år, hvor jeg har læst et hav af krimier. Hvis jeg virkelig skal koble af, så skal min hjerne tænke i helt andre baner."

Bedste tv-serie: Matador
"Matador er fantastisk, for den siger så meget om en tid, vores samfund og den udvikling, vi har været igennem, og der er så mange fede karakterer i den serie."

Karin Gaardsted Karin Gaardsted (S)

Bedste bog: Skomagerens hustru af Adriana Trigiani
Det er en fortælling om en meget stærk kvinde fra Italien, som udvandrer til USA."

Bedste tv-serie: Ingen specifik
"Lige nu ser jeg The Crown på Netflix. Den viser mange af de ting, som er sket omkring dronning Elizabeth, fra hun blev dronning og så op igennem hendes regenttid. Det er ikke, fordi jeg går voldsomt meget op i kongehuset, men jeg synes, at serien er spændende og flot lavet."

Lars Christian Lilleholt Lars Chr. Lilleholt (V)

Bedste bog: Ingen specifik
"Som minister er der meget, der skal læses. Læsestoffet ligger i store stakke, og mange dage bliver der læst 2-300 sider. Faktisk en bog om dagen bare i sager. Men jeg har tænkt mig, at jeg skal have læst Thomas Larsens nye bog med dronningen, De dybeste rødder. Jeg sætter stor pris på vores dronning."

Bedste tv-serie: Krøniken
"Jeg har fulgt med i både Krøniken og Matador, men især Krøniken. Den er fantastisk. Det er jo også et stykke danmarkshistorie. En periode i historien med udvikling, og hvor mange løfter sig og får mulighed for at få en uddannelse. Det er en spændende tid."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00