23. december: Karin Gaardsted

JULEKALENDER: To tidligere Viborg-borgmestre har været til stor inspiration for Socialdemokratiets Karin Gaardsted, der i dagens julekalender afslører, hvilken politisk modstander hun har størst respekt for. 

Foto: Jeanne Kornum/Scanpix
Cecilie Gormsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Ligesom mange andre kunne jeg se, at man i politik kan være med til at skabe nogle forandringer. Jeg ville gerne skabe forandringer, derfor gik jeg ind i politik. Jeg kunne se, at der er nogle i vores samfund, som trænger til at blive kæmpet lidt mere for end andre.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

To tidligere borgmestre i Viborg Kommune har været de store inspiratorer for mig. Den ene en Venstre-borgmester Jørn Cato Nielsen og den anden den socialdemokratiske Johannes Stensgaard. De viste mig, at man som politiker kan ændre på ting, som man ønsker skal fungere på en anden måde.

Fakta
Karin Gaardsted (S) er født 19. oktober 1955 i Ørre Sogn, Herning, og hun bor i dag i Viborg. 



Karin Gaardsted blev valgt til Folketinget ved valget i 2011 i Vestjyllands Storkreds, hvor hun har været opstillet siden 2010. 

Karin Gaardsted er uddannet lærer i 1979, og hun har blandt andet arbejdet børnekonsulent i Viborg Kommune, og udviklingschef i Kommunernes Skolebiblioteksforening.

Hun var medlem af byrådet i Viborg Kommune fra 2006 til 2011, hvor hun blnadt andet var viceborgmester og formand for børne- og ungdomsudvalget.



Karin Gaardsted er it-ordfører, forbrugerordfører, grønlandsordfører og færøerneordfører.

Kilde: ft.dk

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har stor respekt for Søren Pape Poulsen (K). Han var borgmester i Viborg, samtidig med at jeg var viceborgmester, og vi har altid kørt et fint parløb omkring skolerne og daginstitutionerne i Viborg. Jeg har stor respekt for, at han har skabt sig den politiske platform, som han har på nuværende tidspunkt.

Er du stadig i politik om fem år?

Det er sørme svært at sige, for man ved jo ikke, om man bliver valgt. Men jeg håber, jeg stadig er i politik til den tid.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Aftalen om Forsvarets Auditørkorps fra 2014, hvor vi fik samlet Auditørkorpset i Viborg. Det var en lille sag, men en meget, meget vigtig sag for auditørerne.

Hvad er din bedste juletradition?

Det er faktisk, at jeg holder fri i juledagene. Vi holder vores familie-julefrokost før jul, og det betyder, at jeg har fri i juledagene. Jeg kan slappe af, jeg kan gå ture, jeg kan dyrke motion – jeg kan gøre hvad jeg vil. Og det er en rigtig god ting for mig.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg læser hver dag, gerne krimier. Og så sørger jeg for at komme ud og gå en tur hver dag.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Den bedste bog, jeg har læst i år, er Skomagerens hustru af Adriana Trigiani. Det er faktisk ikke en krimi, men en fortælling om en meget stærk kvinde fra Italien, som udvandrer til USA.

Har du en yndlings tv-serie?

Nej, ikke rigtig. Lige nu ser jeg The Crown på Netflix. Den viser mange af de ting, som er sket omkring dronning Elizabeth, fra hun blev dronning og så op igennem hendes regenttid. Det er ikke, fordi jeg går voldsomt meget op i kongehuset, men jeg synes, at serien er spændende og flot lavet.

Har du et motto?

Ja, og det er 'kun døde fisk flyder med strømmen'. Det har jeg haft længe – mere end 20 år.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

At holde fri, men også hyggen og alle lysene. Jeg kan godt lide stemningen.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?

Det betød rigtig meget for mig, at min datter blev bachelor fra Det Jyske Musikkonservatorium. Det var helt fantastisk, og det var virkelig flot. Nu er hun på sin kandidat, så det skal nok gå med hende.

Hvad ser du mest frem til i 2017?

Jeg ser rigtig meget frem til det politiske arbejde. Nu er vi i opposition, og det er jo noget andet, end når man er i regering. Hver position har sin charme og sine muligheder, og der er mange muligheder, når man sidder i opposition, selvom jeg selvfølgelig helst vil sidde i regering.

Men jeg synes, at de politiske udfordringer er rigtig gode nu, for på afgørende punkter er vi meget uenige med den nuværende regering, og det gør, at vores politiske arbejde kan blive skarpere.

Dokumentation

Altingets julekalender

Altinget bringer hver dag indtil jul et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokratiets Karin Gaardsted.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Gaardsted

Formand, LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, formand, Energimuseet
lærer (Herning Seminarium 1979)

0:000:00