1. december: Flemming Møller Mortensen

JULEKALENDER: Altinget bringer hver dag frem mod juleaften et interview med en folketingspolitiker. Det første interview er med Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen, der har Svend Auken som et af sine helt store forbilleder.

Placeholder image
Flemming Møller Mortensen (S) var sygeplejerske på Grønland i 1994. Isbjørnehovedet er dog fra en genbrugsbutik i Danmark. Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg har ikke nogen børn. Det, tror jeg, er den simple årsag. Når man har børn, så er der ikke noget ansvar, der er større. Så jeg tænkte: Hvad skal jeg bruge al min ansvarlighed og min lyst til at påvirke i positiv retning, på? Og så blev det politik. Og det er jeg super glad for.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Jeg har mødt rigtig mange politikere, som har været skelsættende for mig. Svend Auken var fantastisk, og han var faktisk den socialdemokrat, som – da jeg blev valgt ind i 2007 – hev halvanden dag ud af sin kalender for at introducere 11 nye socialdemokrater. Det blev skelsættende for mig. Han viste med så stor menneskelig tydelighed sit engagement.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?
Jeg tyer ud til Enhedslisten. Jeg oplever ikke Enhedslisten som et parti, der er et reelt modstandsparti, men jeg synes, at jeg har oplevet – faktisk flere politikere i Enhedslisten – som jeg har tænkt: ’De har et godt drive og en god ordentlighed med sig’. Jeg vil nævne Stine Brix, som nu er på barselsorlov, som jeg har arbejdet meget tæt sammen med i sundhedssammenhænge, og som jeg synes er en virkelig dejlig kollega at arbejde sammen med.

Er du stadig i politik om fem år?
Nu er jeg 53, og når man er så gammel, som jeg er, men stadig har mange år tilbage på arbejdsmarkedet, så har jeg mine drømme. Jeg vil rigtig gerne være i politik – også om fem år. Men jeg går også med nogle drømme om at realisere noget uden for politik. Og der ved jeg jo godt, at alderen begynder at tælle negativt.

Fakta
Flemming Møller Mortensen er født 3. juli 1963 i Store Brøndum.

Han blev valgt som folketingskandidat for Socialdemokratiet i 2007, og blev valgt ind ved folketingsvalget i november måned samme år.

Flemming Møller Mortensen er uddannet sygeplejerske fra Sygeplejeskolen i Aalborg i 1988, og har siden da arbejdet som sygeplejerske herhjemme, i Grønland og på et spedalskhedshospital i Indien. 

Flemming Møller Mortensen er sundhedsordfører og forebyggelsesordfører for Socialdemokratiet, og har tidligere været formand for Kulturudvalget og Sundhedsudvalget.

Fakta fra www.ft.dkHvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Der er én aftale, som fuldstændig rammer dét ind, som jeg synes, politik handler om. Det er at give det enkelte menneske de bedste muligheder for at realisere det, man gerne vil i livet. Og derfor er den lovgivning vi har været med til at lave på transkønnede-området noget af det fineste, jeg har været med til. At vi har været med til at give mulighed for juridisk kønsskifte, det synes jeg har været rigtig dejligt at arbejde med.

Hvad er din bedste juletradition?
Jeg bor i den landsby, hvor jeg også er født og opvokset, og det giver nogle helt utrolig fine dimensioner ved det at gå til julegudstjeneste. Det er altid dejligt at komme i kirken, men til jul er den bare fyldt op af et andet nærvær, og hvor der lige nøjagtig er mange af dem, som måske kun kommer tilbage til sognet den ene gang om året. Men ellers er det at være sammen med de mennesker, som betyder allermest for mig. At rykke tiden ud og give den et helle.

Jeg har været næsten seks år som sygeplejerske på skadestuen på Aalborg Sygehus, og der har jeg set, hvor hurtigt livet kan være væk eller forandret til ukendelighed. Det har jeg med mig hver eneste dag.

Flemming Møller Mortensen, Medlem af Folketinget (S)

Hvad gør du for at koble af?
Det er jeg meget god til. Jeg har været næsten seks år som sygeplejerske på skadestuen på Aalborg Sygehus, og der har jeg set, hvor hurtigt livet kan være væk eller forandret til ukendelighed. Det har jeg med mig hver eneste dag. Så jeg er meget eksistentiel og meget bevidst om, at hvis jeg skal kunne være noget for nogen, så skal jeg have en god balance med mig selv.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Jeg er meget til kunst og kultur, og der læste jeg en bog, der handlede om dansk og japansk kunst og kultur. Hvordan Danmark og Japan i kunstnerisk udvikling har påvirket hinanden. To lande, som i og for sig ligger så geografisk langt fra hinanden, men har noget formsprog og måske også lidt mental tilgang til nogle ting, der er ens. Den tog jeg fuldstændig til mig.

Har du en yndlings tv-serie?
Jeg har aldrig været meget til tv-serier udover dansk drama. Det har jeg altid slugt. Jeg er meget selektiv, og derfor tror jeg måske, at tv-serier der kører én gang om ugen på et bestemt tidspunkt, eller hvor jeg skal ind og streame, det er mit liv ikke så meget til lige nu.

Har du et motto?
Jeg har tre begreber, som jeg modarbejder ved mig selv og andre. Det er nok det nærmeste, jeg kommer på at have et livsmotto. Det første er inkompetence. Både ved mig selv og i alle de sammenhænge, hvor jeg er. Det andet er middelmådighed. Det er spørgsmålet om, hvor højt man skal sætte barren. Også for vores land. Vi skal være ypperlige til det, vi gør. Og endelig er der selviskhed. Det sniger sig ind på os alle sammen, men sådan må vores land ikke blive. Og sådan må jeg ikke blive som person.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?
Jeg har haft et meget lykkeligt år. Det der fylder mig allermest i øjeblikket er det sommerhus, jeg er ved at bygge.

Hvad ser du mest frem til i 2017?
Jeg synes, at vores verden er præget af, at der er for mange, som føler sig utrygge. Med rette. Jeg håber, at man vil komme et skridt videre med at få sat nogle mere stabile og langsigtede rammer. Og det håber jeg også, at vi som land kan være med til.

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

Minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde, MF (S)
sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser