Støttepartier presser på for vild natur i finansloven: ”Det er nu, regeringen skal leve op til sine løfter”

FL21: Står det til regeringens støttepartier skal årets finanslov levere markant til den trængte natur. DN håber på "et naturpolitisk gennembrud".

Mens forhandlingerne om næste års finanslov går ind i sin absolutte slutfase, melder tre af regeringens støttepartier nu klart ud: Der skal sættes markant ind for at hjælpe den trængte danske natur.

Det er nemlig nu, der skal leveres på regeringens løfter om markante forbedringer af naturen, lyder det fra Radikale, Enhedslisten og SF.

SF-formand Pia Olsen Dyhr henviser direkte til, at S og SF før valget aftalte at oprette 15 vilde naturnationalparker samt etablere 75.000 hektar urørt skov.

”Vi skal levere på de løfter, og der skal laves en plan nu. Naturen kan ikke vente, og det kan danskerne heller ikke,” siger Pia Olsen Dyhr (SF).

Bliver løfterne til virkelighed, vil det ifølge hende være ”et gigaskridt for natur og biodiversitet”.

Støttepartierne står sammen
Hos Radikale tror man også på store naturtiltag på den kommende finanslov. Ifølge miljøordfører Zenia Stampe (RV) har der de seneste måneder været et konstruktivt forløb om naturforbedringer med regeringen.

"Vi skal i mål med især urørt skov og naturnationalparker, som er de store mål, vi har sat os sammen - og det er nu, vi skal igennem med det," siger hun.

Samme melding kommer fra Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen.

”Det er nu, at regeringen skal leve op til sine løfter. Vi skal have 15 naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov,” siger hun.

Mai Villadsen (EL) peger på, at partiet også går efter at få sikret enighed om en biodiversitetslov og et Biodiversitetsråd, der skal fungere på samme måde som klimaloven og Klimarådet gør på klimaområdet.

Regeringen presses for millioner
Regeringen lagde i august selv op til at bruge 50 millioner kroner om året i fire år på naturen, hvilket er betydeligt mindre, end hvad resten af rød blok lægger op til. Samtidig havde miljøminister Lea Wermelin (S) udskudt sin stort anlagte naturpakke til næste efterår, hvilket vakte stor kritik fra regeringens støttepartier.

Men det var ifølge Zenia Stampe (RV) den kritik, der fik regeringen til at fremrykke forhandlingerne om natur og biodiversitet, så de nu er en del af finanslovsforhandlingerne.

"På det seneste er vores forventninger – og selvfølgelig også vores krav – steget noget, for nu har vi jo genåbnet forhandlingerne om biodiversitetspakken. Så det her er big bang for os. Det er nu, det skal ske."

 

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Socialdemokratiet.

Læs hele artiklen på Altinget Miljø, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund. 

,

Forrige artikel Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant Næste artikel Julekalender: 2020 var året, hvor Ole Wehlasts politiske drøm blev til virkelighed Julekalender: 2020 var året, hvor Ole Wehlasts politiske drøm blev til virkelighed
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.