Regeringen indfører nye restriktioner: Danmark bliver reelt lukket ned i julen

NEDLUKNING: Danmark bliver ”reelt” lukket ned i julen, siger statsminister Mette Frederiksen (S), der præsenterer nye restriktioner for hele landet. Det får konsekvenser for butikker, skoler og den måde, vi kommer til at holde jul og nytår.

Det bliver ikke en jul, som det plejer.

Regeringen udvider nemlig kraftigt restriktionerne for at komme en stigende coronasmitte i hele landet til livs.

”Det her er alvorligt, og jeg er dybt bekymret for, hvordan det kommer til at gå,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) under et pressemøde onsdag aften, hvor hun også slog fast, at Danmark derfor "reelt vil være lukket ned" fra fredag 25. december til 3. januar.

Statsministeren oplyste på pressemødet, at alle storcentre og stormagasiner skal lukke allerede fra i morgen 17. december.

Alle butikker bortset fra apoteker og supermarkeder skal holde lukket fra 25. december til 3. januar, og alle liberale erhverv som frisører og massører lukkes fra 21. december.

Fra 21. december lukker efterskoler og højskoler, og de mindste skoleelever fra 0. til 4. klasse sendes hjem.

”Vi gør det, vi gør, fordi en epidemi, der løber ud af kontrol, vil have store konsekvenser og større konsekvenser end det at lukke ned nu,” sagde statsministeren.

Onsdag 16. december 2020 er der registreret 3.692 nye coronasmittede, og antallet af indlæggelser er på næsten 500 coronapatienter – det er det højeste antal, siden coronasmitten toppede i foråret.

Ifølge statsministeren har hele landet nået risikoniveau fire. Hidtil har kun tre regioner været på det niveau.

Ti personer til julefest
Under pressemødet blev det slået fast, at der ikke kommer nye restriktioner for, hvordan man må rejse i Danmark i juledagene.

Det vil fortsat være muligt at være ti personer samlet til jul. Men statsministeren understregede, at det ikke skal ses som en opfordring til at være ti personer til julefest: "Snarere tværtimod," lød det.

Myndighederne vil i starten af næste uge melde klart ud i forhold til, hvordan nytåret bedst kan fejres i lyset af risikoen for stigende coronasmitte.

Det kan ende med en ny opstramning, hvis ikke smittetallene vender.

”Vi vil allerede nu opfordre til, at man holder et markant anderledes nytår, end man plejer at gøre. Det vil ikke være rimeligt, at vi på årets sidste dag sætter det hele over styr,” sagde Mette Frederiksen.

Kun én ting, der virker
En vaccine mod corona er inde for rækkevidde - USA og Storbritannien er allerede i gang, mens EU stadig afventer en godkendelse, før den kan rulles ud.

"Men der er kun én ting, der virker. Og det er, at du og jeg tager ansvar. Det er vores egne valg, der bliver afgørende. Det er nu, vi skal vise styrke og samfundssind," sagde statsministeren. 

Allerede i morgen er Folketingets partier indkaldt til forhandlinger om yderligere økonomisk hjælp til økonomisk trængte virksomheder.

Forrige artikel Gense pressemødet, hvor Mette Frederiksen præsenterede nye julerestriktioner Gense pressemødet, hvor Mette Frederiksen præsenterede nye julerestriktioner Næste artikel Storcentre og frisører skal lukke: Her er regeringens julerestriktioner Storcentre og frisører skal lukke: Her er regeringens julerestriktioner