Kommentar af 
Christian Gorm Hansen

Fik du læst? Venstrefløjens genopstandelse indtræffer først, når den udforsker sin egen åndløshed

Venstrefløjen i dansk politik er stendød, og den genopstår ikke, før den ser sig tilbage og nærmer sig forbindelsen mellem socialisme og ånd, skriver socialist og teologstuderende Christian Gorm Hansen.

Jeg drømmer om en venstrefløj, der selv tør vedkende sig at drømme. En venstrefløj, der ikke er bange for at gå imod strømmen og stå ved en vision om et andet samfund, skriver Christian Gorm Hansen.
Jeg drømmer om en venstrefløj, der selv tør vedkende sig at drømme. En venstrefløj, der ikke er bange for at gå imod strømmen og stå ved en vision om et andet samfund, skriver Christian Gorm Hansen.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Christian Gorm Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Artiklen blev oprindeligt bragt den 24. april 2023.

Kald mig bare en drømmer. For det er det, jeg gør – drømmer.

Måske det skyldes, at jeg troende. Jeg tror på, at verden kan forandres. Forandres til det bedre. Det er også derfor, jeg er socialist.

De to egenskaber stillet sammen forener min tilværelse med mit kald. Eller for nu at sige det med en formulering hentet hos en anden troende, Sydafrikas tidligere ærkebiskop Desmond Tutu: Jeg er politisk, fordi jeg er kristen.

Og her kan jeg så tilføje for egen regning, at jeg er socialist, fordi jeg er kristen.

For kristendommen såvel som socialismen, således som de i deres mangfoldige historie hver især oprindeligt blev tænkt og formuleret, har det grundlæggende tilfælles, at de ud over sympatien og solidariteten med de udstødte og undertrykte også altid bestræber sig på at bevæge menneskene.

Og så er jeg tilbage ved drømmen. Jeg drømmer om en venstrefløj, der selv tør vedkende sig at drømme. En venstrefløj, der ikke er bange for at gå imod strømmen og stå ved en vision om et andet samfund.

Lige nu er problemet bare, at der ikke længere findes nogen venstrefløj i Danmark. Den er død. Stendød, som Poul Schlüter kunne have sagt det.

Vend jer om – og se ind i historien ved at huske på, at der var noget, der drev jer, som rakte ud over den aktuelle politiske dagsorden, meningsmålingerne og magtens snævre korridorer

Christian Gorm Hansen
Teologistuderende og organisationssekretær i Enhedslisten

Siden SVM-regeringens fødsel har vi hørt både blokpolitikken og enhver anden business as usual i dansk politik aflivet utallige gange, og det er en udbredt opfattelse, at yderfløjene nødvendigvis er tvunget til at genopfinde sig selv.

Indrømmet – min påstand om den stendøde venstrefløj er derfor hverken original eller ligefrem ny. Ikke som generelt politisk fænomen, ikke som en mere specifik karakteristik af venstrefløjen. Tværtimod vrimler det lige nu med den slags politiske dødserklæringer.

Men det jeg drømmer om, er en venstrefløj, der ikke forlader sig på nostalgi ved at drømme sig tilbage til fortidens socialisme – hvad enten det så er Lenins, Maos, Borgbjergs eller Brantings. En venstrefløj, som forstår, at socialisme altid må tage fremskridtene i det nuværende samfund som sit ufravigelige udgangspunkt.

Det kniber med socialistiske bud på samfundets nutidige udfordringer, og bud på hvad der kan gøres for at puste liv i en venstrefløj, der adskiller sig fra nødvendighedens økonomi- og krisepolitik.

Med andre ord en venstrefløj, der forstår, at lønarbejdets afskaffelse, nationalisering af vital produktion og infrastruktur, klimaets forrang i enhver politisk henseende og en ufravigelig solidarisk flygtningepolitik på de udsattes præmisser ikke er besværlige sten i skoen, men derimod selve afsættet for at kunne udvikle en socialisme for vor tid.

Altså en venstrefløj, der tør tage socialismen på sig og sammen med befolkningen genopfinde den ved at give den nyt indhold ud fra vores egen samtid frem for at udvande begrebet og drømmen bag, fordi den støder visse dele af vælgerkorpset og de politiske kommentatorer.

Læs også

Venstrefløjen har set for rosenrødt på folkegunst og udsigten til lejlighedsvis indflydelse på finanslovene på bekostning af de højere idealer, der oprindeligt kendetegnede erklærede socialistiske partier.

Her må jeg som socialist, som kristen og som vordende teolog sige: Tiden er inde til, at venstrefløjen stopper op og ser sig tilbage! Vend jer om – og se ind i historien ved at huske på, at der var noget, der drev jer, som rakte ud over den aktuelle politiske dagsorden, meningsmålingerne og magtens snævre korridorer.

Derfor drømmer jeg om en venstrefløj, der forstår, at socialistiske samfundsforandringer også altid må muliggøre en åndelig opstigning i mennesket selv.

En venstrefløj, der nysgerrigt udforsker sin egen åndløshed og søger at nærme sig forbindelsen mellem socialisme og ånd. På nuværende tidspunkt er det et fattigt forhold, som den nyligt afdøde professor i idéhistorie, Hans-Jørgen Schanz, nåede at bemærke.

For hvad nytter det blot med “mere frihed” og “mere demokrati”, hvis frihed er frihed til at ødelægge planeten, og hvis demokratiet bruges til at oprette lejre her til lands og indespærre mennesker, der flygter fra krige, vi selv har været med til at begynde?

Hvad blev der af det fællesmenneskelige ansvar og næstekærligheden? Har venstrefløjen virkelig fulgt traditionen fra Luther og adskilt politik og etik?

Jeg drømmer kort sagt om en venstrefløj, der ser det rigtige i sit eget historisk-politiske program – også selvom tidsånden ikke lige er den gunstig

Christian Gorm Hansen
Teologistuderende og organisationssekretær i Enhedslisten

Jeg drømmer slet og ret om en venstrefløj, der formår at fremføre sine synspunkter råt for usødet, tale rent ud af posen og redegøre for, at store og grundlæggende forandringer intet har med høtyve, fakler og brosten at gøre men derimod med omvendelse.

En venstrefløj med en ny måde at tænke og ikke mindst handle på i politisk henseende. Som forstår, at dette kun kan ske med befolkningen og ikke for befolkningen. Som (igen) tør stole på mennesket og dermed befolkningen ved at stille sig bag den frem for at trække den ved næsen. 

Det kræver dog en venstrefløj, der organiserer sig på måder, der ikke kun er optaget af  Christiansborgs dagsordener, men som derimod forankrer sig i civilsamfundet – og som derfra arbejder med en vision om socialisme fra neden og ikke fra oven.

Jeg drømmer kort sagt om en venstrefløj, der ser det rigtige i sit eget historisk-politiske program, og som tør at stå ved det – også selvom tidsånden ikke lige er den gunstig.

Man har vel lov at drømme.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Gorm Hansen

Organisationssekretær i Enhedslisten, forfatter og teologistuderende
cand.scient.anth. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00