52 dage uden ny statsminister: Her er hovedpersonerne i svensk drama

SVENSK EFTERSPIL: Det er endnu uvist, hvem der ender med at stå i spidsen for Sverige. Altinget giver dig her et overblik over hovedpersonerne i de langtrukne regeringsforhandlinger.

Foto: Jessica Gow/TT/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der er snart gået to måneder siden valget til Riksdagen, og Sverige har stadig ikke fået en ny regering.

Både Socialdemokraternes formand og fungerende statsminister, Stefan Löfven, og det største borgerlige parti Moderaternes formand, Ulf Kristersson, har uden held forsøgt at danne en regering.

Nu har talsmanden for Riksdagen, Andreas Norlén, taget nye metoder i brug i forsøget på at få dannet en ny regering. Tirsdag inviterede han nemlig partierne til gruppesamtaler, hvor han afsøgte disse fire mulige regeringskonstellationer:

  1. En regering med alle partier med undtagelse af Sverigedemokraterne og Venstrepartiet
  2. En regering med Alliancepartierne (Moderaterne, Centerpartiet, Kristendemokraterne og Liberale) og Miljøpartiet
  3. En midterregering med Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Liberale og Centerpartiet
  4. En lille allianceregering med Moderaterne og et eller få andre partier

Indtil videre har gruppesamtalerne dog ikke givet Sverige en ny regering, og forhandlingerne tyder på at kunne fortsætte ind i november.

Fakta
Valgresultatet
Socialdemokraterne: 28,4 procent (101 mandater)
Moderaterne: 19,8 procent (70 mandater)
Sverigedemokraterne: 17,6 procent (62 mandater)
Centerpartiet: 8,6 procent (31 mandater)
Venstrepartiet: 7,9 procent (28 mandater)
Kristendemokraterne: 6,4 procent (23 mandater)
Liberale: 5,5 procent (19 mandater)
Miljøpartiet: 4,3 procent (15 mandater).

Mandater fordelt på blokke
Den rød-grønne blok: 144 mandater
Den borgerlige alliance: 143 mandater
Sverigedemokrater: 62 mandater

Men hvem gavner det egentlig, at det hele trækker ud, og hvem taber på det? Altinget har allieret sig med chefredaktør Mattias Croneborg fra søstermediet Altinget Sverige, og giver dig her et overblik over hovedpersonerne i regeringsforhandlingerne.

Annie Lööf, formand for Centerpartiet
Centerpartiets 35-årige formand er i den grad havnet i spotlyset i de svenske regeringsforhandlinger. Som den eneste partileder var Annie Lööf med til alle talsmandens fire gruppesamtaler tirsdag.

Men hvis Annie Lööf for alvor skal blive en nøglespiller i dannelsen af en ny svensk regering, skal hun give afkald på nogle af sine mange krav, siger Mattias Croneborg.

Annie Lööf har flere gange sagt, at de andre partier skal stoppe med at være nej-sigere, hvis der skal ske en udvikling i regeringsforhandlingerne. Problemet ifølge Mattias Croneborg er blot, at Annie Lööf selv er en af dem, der stiller de største krav.

Hun kræver, at Stefan Löfven ikke fortsætter som statsminister, at Sverigedemokraterne ikke må få nogen som helst indflydelse på regeringen, og at hele den borgerlige alliance skal være en del af grundlaget for en ny regering.

”Mange påpeger, at hun er en dygtig taktiker. Formentlig vil vi snart finde ud af, om de mange krav er en del af hendes taktik, eller om hun er så kompromisløs, at hun sætter sig selv ud af spil i forhold til en fremtidig regering,” siger Mattias Croneborg.

Læs også

Stefan Löfven, formand for Socialdemokraterne og fungerende statsminister
Den 61-årige Stefan Löfven har været Sveriges statsminister siden oktober 2014, hvor han overtog embedet fra Moderaternes Fredrik Reinfeldt. Han har siden valget 9. september fastholdt, at han ikke ville trække sig som statsminister, og han blev derfor siddende helt indtil, han blev stemt ned i Riksdagen 25. september.

Han er nu leder af overgangsregeringen, der leder landet, indtil der er dannet en ny regering.

Ifølge Mattias Croneborg kan det vise sig at blive en fordel for Stefan Löfven, at han står i spidsen for en overgangsregering, der ser ud til at blive ”overraskende langvarig”.

”Sandsynligvis vil han komme til at fremlægge et budget den 15. november, der vil blive et upolitisk budget. Det bliver en fordel for ham, at han fremstår som en ansvarsfuld statsmand, der kan sørge for, at landet fungerer selv uden en valgt regering,” siger Mattias Croneborg og tilføjer:

”Så længe regeringsforhandlingerne står på, vinder Löfven også på, at det bliver tydeligere, at den borgerlige alliance ikke kan holde sammen. Et af hans mål er at bryde den alliance, så Socialdemokraterne kan få flere støttepartier at vælge imellem end Miljøpartiet og Venstrepartiet.”

Ulf Kristersson, formand for Moderaterne
54-årige Ulf Kristersson har netop kunne fejre etårsjubilæum som partileder for Moderaterne. Han tiltrådte posten 1. oktober sidste år. Dermed blev han manden, der skulle vinde Statsministeriet tilbage til Moderaterne og den borgerlige lejr.

Han var da også den første partileder, der fik mandat af talsmanden til at forsøge at danne en regering. Men det mislykkedes for ham, og derefter er han havnet lidt i skyggen, siger Mattias Croneborg.

”Ulf Kristersson har forsøgt at danne en allianceregering, men det lykkedes ikke for ham. Han forsøgte derefter at danne en regering med Moderaterne og Kristendemokraterne, der på noget kunstig vis skulle føre alliancens politik samtidig med, at den fik passiv støtte fra Sverigedemokraterne. Det lykkedes heller ikke,” siger han og tilføjer:

”Det er muligt, at Kristersson senere kan havne i en nøgleposition. Indtil nu har han dog tabt på, at tiden bliver trukket ud.”

Efter valget fik Moderaterne sammen med de øvrige partier i den borgerlige alliance kun 143 mandater, og i svensk politik skal man altså kunne tælle til 175, hvis man vil have flertal. Men Ulf Kristersson har ligesom de øvrige partiledere indtil videre afvist at samarbejde med Sverigedemokraterne, der ellers med sine 62 mandater kan sikre ham et flertal.

Der spekuleres dog i, at Ulf Kristersson på et tidspunkt giver efter for et internt pres og alligevel begynder at samarbejde med Sverigedemokraterne.

”Internt i Moderaterne vil mange gerne have, at partiet skal forhandle med Sverigedemokraterne. Det sker på lokalt plan flere steder i landet,” siger Mattias Croneborg og tilføjer:

”Og her har partiledelsen reageret ved at sige, at det er dumt, at Moderaterne skal lede sammen med Sverigedemokraterne, men samtidig har de intet gjort for at straffe de pågældende lokalpolitikere.”

Jimmie Åkesson, formand for Sverigedemokraterne
Sverigedemokraternes 39-årige formand, Jimmie Åkesson, er ham, som ingen af de andre vil lege med, fordi de er imod partiets indvandrerkritiske politik. Derfor står han udenfor regeringsforhandlingerne, på trods af Sverigedemokraterne med sine 62 mandater blev det tredjestørste parti i Riksdagen efter valget.

Partiernes manglende vilje til at samarbejde med Sverigedemokraterne er dog samtidig roden til udfordringerne med regeringsdannelsen, fordi det nu kræves, at en regering enten har opbakning på tværs af blokkene eller får støtte fra Sverigedemokraterne, hvis den skal kunne tælle til 175 i Riksdagen.

Det betyder også, at Jimmie Åkesson vinder på, at forhandlingerne trækker ud, siger Mattias Croneborg.

”Han kan spille på, at de andre partier behandler Sverigedemokraterne som en paria (hvilket stort set er sandt). Det er med til at give et billede af, at hvis blot Sverigedemokraterne kunne blive ”tilladt”, ville det være muligt at danne en regering,” siger han og tilføjer:

”Åkesson ses som en vinder i takt med, at tiden trækker ud, og sandsynligheden, for at Moderaterne og/eller Kristendemokraterne vil begynde at tale med Sverigedemokraterne, øges.”

Jimmie Åkesson har gjort det klart, at han vil have en regering bestående af Moderaterne og eventuelt Kristendemokraterne, da de to partier ifølge ham indgår i en konservativ blok i svensk politik sammen med Sverigedemokraterne.

Dokumentation

Partierne i den svenske Riksdag

Venstrepartiet 
Vänsterpartiet

Partiet har fortid som et kommunistparti, men det blev i 1960'erne omdannet til at være et venstresocialistisk reformparti. Det tilhører samme blok som Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

Socialdemokraterne
Socialdemokraterna

Sveriges svar på Socialdemokratiet og det parti, som i øjeblikket er indehaver af statsministerposten i overgangsregeringen, der besiddes af partiformand Stefan Löfven.

Miljøpartiet
Miljöpartiet de Gröna

Det sidste parti i Sveriges rød-grønne blok og det yngste parti. Det kom til verden i 1981 og har rødder i fred-, miljø-, kvindekamps- og atommodstandsbevægelserne. Partiet er en del af den nuværende svenske overgangsregering sammen med Socialdemokraterne.

Centerpartiet
Centerpartiet

Det svenske midterparti, der ligesom Danmarks midterparti Radikale har samarbejdet både til højre og venstre i det politiske skel. Partiet har tidligere indgået i regering med Socialdemokraterne, men siden 1970'erne har det været med i flere borgerlige regeringer.

Liberale
Folkpartiet liberalerna

Partiet har rødder i den klassiske liberalisme, men er i løbet af sin levetid blevet mere socialliberalt. Partiet har dog modsat Centerpartiet altid været i opposition til Socialdemokraterne.

Moderaterne
Moderata samlingspartiet

Muligvis det tætteste på en svensk udgave af Konservative, der har deltaget i flere borgerlige koalitionsregeringer. Senest fra 2006 til 2014, hvor partiets daværende formand, Fredrik Reinfeldt, var statsminister.

Kristendemokraterne
Kristdemokraterna

Som navnet antyder, fører partiet politik med udgangspunkt i en kristen livsanskuelse. Partiet opnåede valg til Riksdagen i 1991, hvor det også kom med i sin første borgerlige regering, der blev ledet af Moderaterne. Det gentog sig i 2006 til 2014.

Sverigedemokraterne
Sverigedemokraterna

Et af de nyere partier i Sverige, der kom i Riksdagen første gang i 2010. Partiet bliver ofte sammenlignet med Dansk Folkeparti og er kendt for at være fortaler for en markant strammere udlændingepolitik. Politisk set er partiet meget isoleret i Sverige, hvor ingen af de øvrige partier vil samarbejde med det. Netop det har skabt problemer efter valget 9. september, fordi hverken den borgerlige eller rød-grønne koalition kan mønstre et flertal.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Croneborg

Områdechef i Ny Teknik Group, chefredaktør, Lag & Avtal
journalist (Stockholms Uni. 2001), økonom (Stockholms Uni. 1992)

Stefan Löfven

Fhv. statsminister (S), Sverige, fhv. partileder, Socialdemokraterna
svejser (AMU, Kramfors)

0:000:00