Efter 93 dage uden ny regering: Et flertal vil stemme imod Stefan Löfven

SVENSK EFTERSPIL: Centerpartiet vil stemme imod Socialdemokraternes Stefan Löfven, når Riksdagen skal stemme om at gøre ham til statsminister. Dermed tegner der sig et flertal imod ham.

Centerpartiet spiller en afgørende rolle for, hvorvidt Stefan Löfven vil klare sig gennem den kommende statsministerafstemning. Mandag annoncerede partiformand Annie Lööf, at partiet vil stemme imod ham.
Centerpartiet spiller en afgørende rolle for, hvorvidt Stefan Löfven vil klare sig gennem den kommende statsministerafstemning. Mandag annoncerede partiformand Annie Lööf, at partiet vil stemme imod ham.Foto: Claudio Bresciani/TT/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Der er gået tre måneder, uden svenskerne har fået en ny regering, og nu lader det til, at de kommer til at vente endnu længere.

I løbet af den seneste uge tegnede det ellers til, at Socialdemokraternes formand, fungerende statsminister Stefan Löfven, havde en reel mulighed for at danne en ny regering med enten direkte eller indirekte støtte fra det borgerlige midterparti Centerpartiet.

Men nu meddeler Centerpartiet, at det vil stemme imod Stefan Löfven, når han onsdag skal gennem en statsministerafstemning i Riksdagen.

"Formanden bestemmer, hvad der bliver det næste skridt i processen. Vi kommer til at stemme imod Stefan Löfven som statsminister," siger Annie Lööf mandag på et pressemøde ifølge SVT.se.

Fakta
Valgresultatet
Socialdemokraterne: 28,4 procent (101 mandater)
Moderaterne: 19,8 procent (70 mandater)
Sverigedemokraterne: 17,6 procent (62 mandater)
Centerpartiet: 8,6 procent (31 mandater)
Venstrepartiet: 7,9 procent (28 mandater)
Kristendemokraterne: 6,4 procent (23 mandater)
Liberale: 5,5 procent (19 mandater)
Miljøpartiet: 4,3 procent (15 mandater).

Mandater fordelt på blokke
Den rød-grønne blok: 144 mandater
Den borgerlige alliance: 143 mandater
Sverigedemokraterne: 62 mandater

Læs også

Ifølge Annie Lööf har Centerpartiet haft gode forhandlinger med Socialdemokraterne i løbet af de seneste fem dage. Men når partiet alligevel ender med at stemme imod Stefan Löfven, skyldes det, at Socialdemokraterne ikke har imødekommet Centerpartiets krav.

"De har ikke formået at se, hvilke behov Sverige har på bolig-, skatte- og arbejdsmarkedsområdet, og de har ikke kunnet klippe båndet til Venstrepartiet," siger hun.

Tyder på et flertal imod Löfven
Sverige har ligesom Danmark negativ parlamentarisme. Det betyder, at det blot kræves, at man ikke har et flertal imod sig, hvis man vil have magten. Dermed kunne Stefan Löfven været blevet ny svensk statsminister, hvis Centerpartiet havde valgt enten at stemme for ham eller undlade at afgive deres stemmer.

Men en direkte modstand fra Centerpartiet tegner det sig til, at der onsdag vil være et flertal imod Stefan Löfven bestående af Centerpartiet, Moderaterne, Kristendemokraterne og Sverigedemokraterne. Liberale har endnu ikke besluttet sig for, hvordan partiet vil stemme onsdag.

Læs også: Hvorfor kan svenskerne ikke danne en regering?

Det er formanden for Riksdagen, Andreas Norlén, der leder regeringsforhandlingerne, og han oplyser i kølvandet på meldingen fra Centerpartiet, at han nu vil give partierne de næste par dage til at overveje konsekvenserne.

"I mellemtiden vil jeg foretage uformelle samtaler med forskellige partiledere," udtaler Andreas Norlén ifølge SVT.se.

Han tilføjer, at han derefter vil give besked om, hvad der bliver det næste skridt i regeringsforhandlingerne.

Tre afstemninger fra nyvalg
Indtil videre tegner det til, at den eneste løsning på det politiske dødvande i Sverige fortsat er at få de to blokke til at samarbejde. I Sverige skal man kunne tælle til 175, hvis man vil være sikker på ikke at have et flertal imod sig i Riksdagen. Men efter valget har den rød-grønne blok kun 144 mandater, mens den borgerlige alliance har 143 mandater.

Læs også: Endnu en partileder opgiver at danne ny svensk regering

Udenfor blokkene står Sverigedemokraterne med de resterende 62 mandater. Men de øvrige partier vil fortsat ikke samarbejde med partiet, der især er kendt for sin indvandrerkritiske politik. Derfor kan partierne blive tvunget til at samarbejde, hvis Sverige ikke skal kastes ud i et nyvalg.

Der vil blive udskrevet nyvalg, når Riksdagen har nedstemt fire statsministerkandidater. Indtil videre er en, Ulf Kristersson, blevet stemt ned.

Dokumentation

Partierne i den svenske Riksdag

Venstrepartiet 
Vänsterpartiet

Partiet har fortid som et kommunistparti, men det blev i 1960'erne omdannet til at være et venstresocialistisk reformparti. Det tilhører samme blok som Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

Socialdemokraterne
Socialdemokraterna

Sveriges svar på Socialdemokratiet og det parti, som i øjeblikket er indehaver af statsministerposten i overgangsregeringen, der besiddes af partiformand Stefan Löfven.

Miljøpartiet
Miljöpartiet de Gröna

Det sidste parti i Sveriges rød-grønne blok og det yngste parti. Det kom til verden i 1981 og har rødder i freds-, miljø-, kvindekamps- og atommodstands-bevægelserne. Partiet er en del af den nuværende svenske overgangsregering sammen med Socialdemokraterne.

Centerpartiet
Centerpartiet

Det svenske midterparti, der ligesom Danmarks midterparti Radikale har samarbejdet både til højre og venstre i det politiske skel. Partiet har tidligere indgået i regering med Socialdemokraterne, men siden 1970'erne har det været med i flere borgerlige regeringer.

Liberale
Liberalerna

Partiet har rødder i den klassiske liberalisme, men er i løbet af sin levetid blevet mere socialliberalt. Partiet har dog modsat Centerpartiet altid været i opposition til Socialdemokraterne.

Moderaterne
Moderata samlingspartiet

Muligvis det tætteste på en svensk udgave af Konservative, der har deltaget i flere borgerlige koalitionsregeringer. Senest fra 2006 til 2014, hvor partiets daværende formand, Fredrik Reinfeldt, var statsminister.

Kristendemokraterne
Kristdemokraterna

Som navnet antyder, fører partiet politik med udgangspunkt i en kristen livsanskuelse. Partiet opnåede valg til Riksdagen i 1991, hvor det også kom med i sin første borgerlige regering, der blev ledet af Moderaterne. Det gentog sig i 2006 til 2014.

Sverigedemokraterne
Sverigedemokraterna

Et af de nyere partier i Sverige, der kom i Riksdagen første gang i 2010. Partiet bliver ofte sammenlignet med Dansk Folkeparti og er kendt for at være fortaler for en markant strammere udlændingepolitik. Politisk set er partiet meget isoleret i Sverige, hvor ingen af de øvrige partier vil samarbejde med det. Netop det har skabt problemer efter valget 9. september, fordi hverken den borgerlige eller rød-grønne koalition kan mønstre et flertal.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Löfven

Fhv. statsminister (S), Sverige, fhv. partileder, Socialdemokraterna
svejser (AMU, Kramfors)









0:000:00