8. december: Trine Torp

JULEKALENDER: Trine Torp fra SF brugte sin ungdom på at demonstrere mod Bertel Haarder. Alligevel nævner hun ham, som den politiske modstander hun har mest respekt for. Læs dagens julekalender-interview her. 

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg har altid været vant til at diskutere politik. Min far var venstremand, så politik var en del af hjemmet. Jeg plejer at drille ham med, at det er diskussionerne med ham, der har gjort mig til en god socialist.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Barack Obama er en cool præsident, som fremstår ekstremt autentisk. Hans evne til mobilisering er imponerende – at man kan vinde et valg, fordi man er god til at tale med og engagere folk.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?
Bertel Haarder (V). Det er ret sjovt, for jeg har brugt meget af min ungdom på at demonstrere imod ham, da han var undervisningsminister. Men han er en stor demokrat, og han repræsenterer højskole-Venstre i sin bedste forstand.

Er du stadig i politik om fem år?
Lige nu vil jeg gerne fortsætte, men jeg har det ikke sådan, at jeg tænker, at jeg er i politik resten af mit liv. Jeg havde også et arbejde, inden jeg kom i Folketinget, og som jeg godt kan savne. Så på et tidspunkt kan det være, jeg trænger til at være psykolog igen.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Satspuljeaftalerne er relativt omfattende. Blandt andet i år er jeg glad for, at vi har et stærkt fokus på at forebygge psykisk mistrivsel hos børn.

Hvad er din bedste juletradition?
Jeg er ikke noget særligt traditionsbundet menneske. I min familie har vi holdt jul på alle mulige mærkelige måder. Om det har været i London uden juletræ, og hvor vi har måtte danse rundt om en pyntet stumtjener eller noget andet. Men hvis jeg skal nævne en ting, som jeg altid gør, så er det at bage brunkager. Jeg synes selv, at jeg har jordens bedste brunkageopskrift fra min søster, og en god jul kræver, at jeg har bagt brunkager.

Hvad gør du for at koble af?
Jeg har fra min professionelle karriere som psykolog nogle gode mindfulness-øvelser. Ellers bor jeg oppe ved Frederiksværk, ikke langt fra Liseleje Strand, og at gå med min hund på den strækning mellem Liseleje og Tisvilde, hvor der kun er natur, er godt. At gå der med vinden i håret og kulden i kinderne er ren lykke for mig.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Arnhild Lauveng, der er tidligere psykiatrisk patient, har skrevet to bøger. I morgen er jeg altid en løve og Unyttig som en rose, hvor hun beskriver, hvordan det psykotiske univers opleves. De to bøger er gode fortællinger om livet som psykisk syg og vejen ud af sygdom.

Har du en yndlings tv-serie?
Generelt får jeg ikke fulgt med i serier, men Riget var en rigtig god tv-serie. Karaktererne nedbrød nogle tabuer og udfordrede mig på et følelsesmæssigt plan. Det er en serie, der viser, at det kan godt være, der er nogle autoriteter, man burde have stor tillid til, men de indeholder også noget andet. Alle karaktererne rummede det gode og det onde.

Har du et motto?
“There is a crack in everything. That's how the light gets in,” har Leonard Cohen sunget i et af sine numre. Og når jeg synes, det er godt, så er det fordi, at jeg har et andet motto: “Man må aldrig tage håbet fra folk”. Midt i alt det sorte og det mørke, der er der altid sprækker af lys.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2016?
Det mærkeligste var, da jeg vågnede op til, at Trump var blevet præsident. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig.

Det bedste var, at det lykkedes min ældste søn på 20 år at finde en bolig midt i det her sindssyge københavnske boligmarked for studerende.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?
At få familien samlet og have tid til hinanden. Det er noget af det, jeg glæder mig mest til. Og så er jeg helt vild med andesteg. Andesteg og brunkager, så behøver jeg ikke mere.

Hvad ser du mest frem til i 2017?
Nu bliver der formentlig ikke folketingsvalg alligevel, så jeg glæder mig til at skulle ud og hjælpe vores lokale folk til kommunal- og regionsrådsvalget. SF’s styrke er i det kommunale bagland. Det er der, vores politiske fundament er. Rigtig mange SF-by – og regionsrødder skaber gode politiske resultater.

Forrige artikel Løkke efter politidrab: Et uerstatteligt tab Løkke efter politidrab: Et uerstatteligt tab Næste artikel Og gevinsten ved stordrift blev... nul Og gevinsten ved stordrift blev... nul