Advokater ser grundlag for retssag mod Støjberg: "Man dør ikke af at komme for en rigsret"

INSTRUKS: De to uvildige advokater, som Folketinget har hyret, vurderer, at der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod tidligere minister Inger Støjberg (V). Nu ligger beslutningen hos Folketinget. Støjberg angriber advokaternes arbejde.

Der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i sagen om adskillelse af unge asylpar.

Det konkluderer de to uvildige advokater, som Folketinget har hyret til at rådgive sig i spørgsmålet om, hvorvidt der vil være grundlag for at føre en retssag mod Støjberg.

Det bekræfter en række medlemmer af det udvalg, der har siddet til møde med advokaterne onsdag formiddag, blandt andre Mai Mercado (K), Kristian Hegaard (R) og Rosa Lund.  

Advokaterne vurderer, at der er en "rimelig formodning om", at sagen vil kunne føre til dom. De baserer vurderingen på beretningen fra Instrukskommissionen, som har gransket sagen ned i mindste detalje.

Læs om hovedkonklusionerne, der kom i december, her:

Op til S 
Folketingets partier har fået advokaternes redegørelse på et møde i et underudvalg til Folketingets udvalg for Forretningsordenen onsdag formiddag.

Det er nu op til Folketinget at beslutte, om der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg eller ej.

I praksis bliver det formentlig Mette Frederiksen og hendes regeringsparti S, der kommer til at afgøre sagen. 

På forhånd har Liberal Alliance, Radikale, Alternativet samt løsgængerne De Frie Grønne og det tidligere parti Fremad erklæret, at de er parat til en rigsretssag. 

Også SF og Enhedslisten siger efter mødet, at de støtter en rigsretssag:

"Ud fra hvad jeg har hørt fra de to advokater i dag, så mener jeg, at der er basis for en rigsret, og også at der er en sandsynlighed for, at der kan ske en domfældelse i sagen," siger  retsordfører Karina Lorentzen (SF) til Jyllands-Posten.

"Der er ingen tvivl"
Enhedslistens retsordfører Rosa Lund skriver i et tweet:

"Konklusionen fra advokaterne er klar. Der er grundlag for en tiltale. Nu må en uafhængig domstol tage stilling. Det er ikke en politisk vurdering om hun er skyldig eller ej. Der er ingen tvivl; Støjberg skal for en rigsret".

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har klart afvist en rigsretssag, og onsdag kalder Peter Skaarup (DF) det over for Tv 2 News for "skammeligt" og "skandaløst", at venstrefløjen i hans optik bruger sagen til at "stække Inger Støjberg".

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har tilkendegivet, at partiet er klar til at støtte en rigsretssag, hvis advokaterne finder grundlag for det. Socialdemokratiet har sagt, at partiet ville afvente advokaternes vurdering.

Konservatives Mai Mercado melder efter mødet, at advokaternes konklusioner er "klare", og at hun nu vil drøfte med den konservative folketingsgruppe, om partiet skal støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg. Det siger hun til News.

Støjberg: Mildt sagt ærgerligt
Inger Støjbergs reaktion på advokaternes konklusioner er at kritisere kvaliteten af juristernes arbejde.

"Jeg havde håbet, at de ville lave et selvstændigt stykke arbejde. Det kan jeg så konstatere, at det har de ikke. De lægger sig fuldstændig i slipstrømmen af Instrukskommissionens konklusioner, og det synes jeg mildt sagt er lidt ærgerligt. Så Folketinget er jo ikke blevet en pind klogere af det her arbejde," siger Støjberg til TV 2 News og andre medier efter mødet.

Hun siger, at flere andre jurister har været ude og kritisere Instrukskommissionens konklusioner.

Inger Støjberg tilføjer:

"Man dør jo ikke af at komme for en rigsret, men jeg mener bare ikke, der er belæg for en rigsretssag. For mig har det hele tiden handlet om at beskytte mindreårige piger, og hvis Folketinget mener, jeg skal for en rigsret for det, så må vi tage det med".

Før dagens møde lagde Støjberg et opslag på Facebook, hvor hun igen afviste, at der er grundlag for en rigsretssag. Hun henviser til konklusionerne fra de advokater, Venstre selv har hyret til at se på sagen.

 

I dag skal de to jurister, som Folketinget har udpeget, fremlægge sine konklusioner i barnebrudssagen. De skal med andre...

Slået op af Inger StøjbergTirsdag den 5. januar 2021

Artiklen opdateres

Forrige artikel Venstre-borgmester Ulrik Wilbek øjner mulighed for næstformandspost Venstre-borgmester Ulrik Wilbek øjner mulighed for næstformandspost Næste artikel Overblik: Her er det vigtigste fra afhøringerne om Inger Støjbergs instruks Overblik: Her er det vigtigste fra afhøringerne om Inger Støjbergs instruks
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.