Ældre og sundhed er vælgernes vigtigste emner ved kommunalvalget: Se hele listen

Velfærd dominerer vælgernes vigtigste dagsordner op til valget, men også to grønne emner har nået top fem, viser en måling.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Ældreområdet er igen nummer ét, når man spørger vælgerne, hvilke emner de prioriterer højest op til kommunalvalget.

Det viser en ny måling af vælgernes præferencer i forhold til den lokalpolitiske dagsorden, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Men også spørgsmål om klima, miljø og natur fylder meget for mange vælgere, når de skal sætte deres kryds ved det kommende kommunalvalg.

Det gjorde det ved det seneste folketingsvalg, som forskere fra Københavns Universitet da også har døbt ’klimavalget’. Og i den nye måling tæller de grønne dagsordener med i top fem over de emner, vælgerne efter eget udsagn mener er det vigtigste for kommunalpolitikerne at tage sig af.

Her rangerer spørgsmål om ’natur og miljø’ på lige fod med ’folkeskole’, mens ’klima’ ligger lige i kølvandet. Tager man højde for den statistiske usikkerhed, kan man sige, at emnerne ‘sundhed og forebyggelse’, ‘folkeskole’ og ‘natur og miljø’ ligger på nogenlunde samme niveau.

 

Lignende resultater nåede Voxmeter frem til i en nylig måling, som blev foretaget for KL’s magasin Momentum. Også en måling Altinget fik foretaget forud for kommunalvalget i 2017, pegede i samme retning.

I København er klima allervigtigst

Ifølge Altingets kommunalredaktør, Kim Rosenkilde, er især storbyvælgere optaget af de grønne dagsordener, hvilket igen kan hænge sammen med et højere uddannelsesniveau og lavere gennemsnitsalder.

Fakta

Sådan har vi spurgt

2021:
Der skal være kommunalvalg til efteråret.  Hvilke tre lokalpolitiske emner er det efter din opfattelse vigtigst, at kommunalpolitikerne tager sig af?

2017:
Der skal være kommunalvalg til november. Hvilke af følgende emner er mest afgørende for dig, når du skal sætte krydset ved valget? (Vælg op til tre emner)

Han peger på, at en måling af dagsordener blandt vælgere i København placerer klima som det absolut vigtigste emne og miljø på en delt tredjeplads sammen med blandt andet ældreområdet.

"Det betyder også, at interessen for de grønne dagsordener i andre dele af landet må forventes ligge noget lavere på prioriteringslisten, end det kommer til udtryk i en landsdækkende måling," skriver Kim Rosenkilde i en analyse.

Han understreger, at meningsmålinger selvfølgelig altid skal læses med forbehold for usikkerheder, og at man ikke uden videre kan overføre landsdækkende målinger til lokale forhold med al den variation, der er mellem de enkelte kommuner.

"Samtidig kan der være stor forskel på, om man synes, at klima og miljø er vigtigt, fordi man vil bevare Amager Fælled i København, eller fordi man er sur over, at der skal placeres et flere hundrede hektar stort solcelleanlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune," skriver kommunalredaktøren.

Læs hele analysen af vælgernes vigtigste dagsordener her:

Ny måling sender grøn dagsorden til tops ved kommunalvalg. Men velfærd bliver afgørende

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00