Ældre Sagen kræver plan for genåbning af plejehjemmene

ISOLATION: Besøgsforbuddet på landets plejehjem isolerer de ældre og demente beboere og gør dem mere udsatte for blandt andet depression, advarer Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup. Han kræver derfor en snarlig plan for genåbning af plejehjemmene.

Coronakrisen giver ensomme ældre på landets plejehjem, siger Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup. Det gør dem mere sårbare over for depression.
Coronakrisen giver ensomme ældre på landets plejehjem, siger Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup. Det gør dem mere sårbare over for depression.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenEmma Qvirin Holst

Isoleringen af de udsatte borgere på landets plejehjem redder dem muligvis fra coronavirussen, men det kan i stedet ende med at skabe alvorlige psykiske lidelser hos de ensomme ældre.

Sådan lyder advarslen fra Bjarne Hastrup, der er direktør for Ældre Sagen.

Han kræver derfor, at regeringen efter påske fremlægger en detaljeret plan for genåbning af landets plejehjem.

"Regeringen skylder os en detaljeret plan for åbningen af plejehjemmene og for, hvordan man kan liberalisere pårørendes besøgene og under hvilke omstændigheder," siger Bjarne Hastrup.

Regeringens nuværende besøgsforbud på plejehjemmene har konsekvenser for de ældre, fordi ensomheden kan lede til depressioner, siger han.

Svaret er flere test
Ifølge Bjarne Hastrup mangler plejehjemmene ressourcer til at gå ture med de ældre og skabe sociale aktiviteter. Det er ofte frivillige, der i samarbejde med pårørende står for den slags aktivitet. Derfor lever mange af plejehjemmenes beboere en meget isoleret tilværelse under coronakrisen.

Dertil kommer de demente beboer, der er meget afhængige af at have en hyppig kontakt med sine pårørende.

Bjarne Hastrup peger selv på, at løsningen er et større brug af test. Beboerne, personale og de pårørende skal i højere grad testes. Derudover foreslår han også, at det skal være muligt at lave besøg udenfor plejehjemmets område.

Ældre Sagens direktør har også et forslag til, hvordan der findes ressourcer til at sikre en genåbning af plejehjemmene:

"Hvis kommunerne siger, at de ikke har mandskab til det, vil jeg opfordre dem til at gå hen på jobcentrene. Og så bør regeringen fjerne budgetloven fra 2012, som giver nogle ganske stramme betingelser, der lige nu forhindrer, at kommunerne kan bruge penge ud over det sædvanlige til for eksempel sociale forhold," siger Bjarne Hastrup.

Krav om rehabilitering
En genåbningsplan er dog ikke nok. Bjarne Hastrup anerkender, at den nuværende coronakrise betyder, at det kan tage lang tid at genåbne plejehjemmene. Derfor er det lige så vigtigt, at regeringen også igangsætter en plan for rehabilitering af plejehjemsbeboerne på den anden side:

"Man skal genoprette fysisk og mental sundhed. Det skal man gøre så hurtigt som muligt. Det er et klippeklart krav på vegne af de svageste og de ældre," siger Bjarne Hastrup.
Hvor længe kan de ældre leve med besøgsforbuddet, som det fungerer i dag?

"Det er allerede begyndt at stramme til. Det er utroligt vigtigt, at man efter påske kommer med en plan for, hvordan man vil åbne og frem for alt rehabilitere ældre mennesker på plejehjemmene," siger Bjarne Hastrup og tilføjer:

"Jeg siger ikke, at man skal ophæve forbuddet i morgen, men jeg synes, at regeringen skylder os en plan."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00