Aftale om basismidler giver årligt økonomisk løft til tre universiteter

Alle Folketingets partier undtagen Venstre er med i aftale om at justere fordelingen af universiteternes basismidler. Det er et foreløbigt punktum for diskussionerne, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og RUC får henholdsvis 25, 20 og fem millioner årligt ekstra til forskning som følge af en ny aftale om en omfordeling af universiteternes basismidler.

Aftalen er indgået mellem alle folketingets partier undtagen Venstre.

Udover de varige løft af de tre uddannelsers økonomi giver aftalen en etårig ekstrabevilling på 25 millioner til RUC og Aalborg Universitet, 20 millioner til SDU og 10 milioner til IT-universitetet.

Det gør aftalepartierne blandt andet, fordi RUC, SDU og AAU er vigtige for udvikling af deres regioner, og fordi SDU og AAU har leveret solide forskningsresultater - ITU får en ekstrabevilling fordi partierne og regeringen ønsker at styrke forskningsbaseringen af ITU's uddannelser.

Derudover fjerner aftalen en årlig justering af den såkaldte BFI-indikator. Det er et element af basismidlerne, der belønner universiteterne for at udgive videnskabelige artikler i anerkendte tidsskrifter. Den bliver fastfrosset på det nuværende niveau.

Jeg vil gerne slå fast, at elementet af fordelingen, der handler om, hvordan universiteterne klarer sig, det er fastholdt, som det var før.

Jesper Petersen
Uddannelses- og forskningsminister, (S)

"Med aftalen her bliver der en konkret økonomisk gavn for de fire universiteter som får del af ekstra forskningsmidler. Alle universiteterne får desuden gavn af den forenkling og bureaukratiske besparelse, der er i at fastfryse den nuværende BFI-opgørelse. Og der bliver en afklaring på lang tids rumlen og usikkerhed om, hvad der ville ske med basismidlerne," siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Det betyder, der et foreløbigt punktum for diskussionerne om universiteternes basismidler.

"Partierne er enige om, at vi kommer til at følge og vurdere udviklingen i basismidler - det er ikke sidste gang vi har talt om det. Men det er et punktum for nuværende, og der er en sikkerhed for, at de universiteter, der er sat oå en stor opgave med uflytningsaftalen har en sikkerhed i deres økonomi," siger Jesper Petersen.

0:000:00