Aftale på plads: Regeringen og Folketinget giver 2,4 milliarder kroner til grøn forskning

Efter slagsmål om blandt andet fordelingen af midler mellem henholdsvis fri forskning og strategisk forskning, er partierne og ministeren endt med en bred aftale, som hele kredsen er glade for. Flere partier vil dog have ændringer i forhandlingerne næste år.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det var en tydeligt tilfreds og glad Jesper Petersen, der torsdag aften kunne præsentere sin første aftale som uddannelses- og forskningsminister.

Sammen med alle partier i Folketinget uddeler han næste tre milliarder i forskningsmidler i årets aftale om den såkaldte forskningsreserve - en smule mindre end sidste år, hvor aftalen blev polstret af ekstra midler fra Nicolai Wammens corona-krigskasse.

Pengene uddeles efter fire temaer - 1,5 milliarder kroner til "varige grønne forskningsinitiativer", 589 millioner kroner til digitalisering, teknologi og innovation, der skal styrke produktion og arbejdspladser i Danmark, 430 millioner kroner til klinisk forskning og sundhedsforskning, og 314,5 millioner kroner til at styrke fri forskning.

I de seneste års aftaler har den grønne forskning været prioriteret højt, mens digitalisering teknologi og innovation har været prioriteret lavere. Uddannelses og forskningsminister Jesper Petersen siger, at han håber, dette års prioritering af digitalisering vil kunne mærkes af borgere og erhvervsliv på sigt:

Det er vigtigt at slå fast, at regeringen mener, der skal være en balance mellem fri og strategisk forskning. Men vi synes ikke, der er noget odiøst i at sætte en politisk retning på, hvad det er for nogle områder, vi synes, der skal prioriteres

Jesper Petersen
Uddannelses- og forskningsminister

"Digitalisering og teknologisk udvikling er også vigtigt for det grønne område. Det er vigtigt, vi sætter et stort tryk under forskningen på de felter for hele vores erhvervsliv og udviklingen i samfundet. Med en meget klar prioritering i denne aftale, vil man forhåbentlig kunne se, at forskningens resultater kan gavne os i vores liv, men også styrke danske virksomheder," siger han.

Undervejs i forhandlingerne har det største politiske slagsmål drejet sig om, hvordan midlerne skal fordeles mellem strategisk forskning og rene frie midler til eksempelvis grundforskning.

I et bilag til regeringens udspil til forhandlingerne kunne man se, at regeringen ville øge forskellen mellem strategisk forskning i Innovationsfonden og Danmarks Frie Forskningsfond til den strategiske forsknings fordel - og tallene viste også, at der var en tendens til et større gab over tid.

{{toplink}}
Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

0:000:00