Debat

Regionsformand: Grøn omstilling af hospitalerne skal på finansloven

Christiansborg bør sætte et landsdækkende videncenter for bæredygtige hospitaler på næste finanslov, for selvom regionerne har viden og vilje til at gøre hospitalerne mere bæredygtige, er der brug for nationalt fokus og finansiering, skriver Anders Kühnau (S). 

Sundhedsvæsenet har et enormt forbrug af udstyr, der kun anvendes én gang, skriver Anders Kühnau Hansen (S). 
Sundhedsvæsenet har et enormt forbrug af udstyr, der kun anvendes én gang, skriver Anders Kühnau Hansen (S). Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Anders Kühnau Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Enhver, der er blevet opereret, har fået børn eller blot har fået stukket en coronapodepind op i næsen, ved det: Sundhedsvæsenet har et enormt forbrug af ting, der kun bruges én gang og derefter kasseres. Samlet set står sundhedsvæsenet da også for seks procent af CO2-udledningen i Danmark.

Selvom det er åbenlyst for enhver, er bæredygtighed i sundhedsvæsenet desværre ikke på dagsordenen. Politisk set strander snakken om bæredygtighed på energi og transport, men vi er nødt til også at tale om det offentlige forbrug. I Region Midtjylland kom 69 procent af vores klimaaftryk i 2018 fra indkøb af varer og serviceydelser, mens kun fem procent kom fra energiforbruget og otte procent fra transport.

Hvis vi for alvor skal opnå en klimagevinst, skal vi ikke blot rykke os selv i sundhedsvæsenet, vi skal rykke hele værdikæden.

Anders Kühnau (S)
Formand, Region Midtjylland

Hospitalernes forbrug skal sættes markant ned. Vi skal væk fra brug-og-send-til-forbrænding og i stedet videre til cirkulær økonomi. Det er en kæmpe omstilling for det danske sundhedsvæsen, og det kommer til at tage mange år. I Region Midtjylland tror vi på, at den udvikling skal ske i tæt samarbejde det kliniske personale, så de nye, bæredygtige løsninger og arbejdsgange passer ind i den daglige drift på et moderne og effektivt hospital.

Derfor har vi i to år haft en regional pulje, der finansierer bæredygtighedstiltag på de enkelte afdelinger. Vi har prioriteret at ansætte bæredygtighedskonsulenter på alle hospitaler, og i år har vi oprettet Center for Bæredygtige Hospitaler, der samler løsninger, idéer og viden, så det kan skaleres og kopieres af alle regionens hospitaler. Men hvorfor ikke af alle hospitaler i hele landet?

Forandring uden forringelser
For samarbejde er et nøgleord i den bæredygtige omstilling af hospitalernes forbrug. I de øvrige fire regioner arbejdes der også aktivt med grøn omstilling, og regionerne samarbejder, hvor vi kan. Men nogle gange forsøger vi populært sagt at opfinde den samme dybe tallerken fem steder i landet.

Hvis vi for alvor skal opnå en klimagevinst, skal vi ikke blot rykke os selv i sundhedsvæsenet, vi skal rykke hele værdikæden. Rykke internationale medicinalproducenter. Rykke lovgivning. Rykke daglig praksis blandt læger og sygeplejersker. Rykke ved den lokale affaldsindsamling. Men vel at mærke uden at patienterne oplever forringelser i kvalitet og effektivitet, og uden at medarbejderne oplever forringelser i arbejdsmiljøet. Det er komplekst, og vi er nødt til at løse opgaven i fællesskab og med fælles mål.

Så kære Christiansborg: Sæt et landsdækkende videncenter for bæredygtige hospitaler på næste finanslov. Region Midtjylland lægger gerne lokaler og erfaringer til, men vi har brug for flere muskler og et fælles, nationalt sigte. Det vil ikke være en stor investering, men en vigtig investering. En investering i, at det danske sundhedsvæsen kan udvikle sig i en ny grøn retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00