Fem skarpe om regionalvalget: "S er heldige, at de kun mister Nordjylland"

Hvorfor skiftede magten i Nordjylland, og hvad skyldes den konservative fremmarch i Hovedstaden? Altingets sundhedspolitiske analytiker svarer på spørgsmål om magten i landets fem regionsråd.

Mads Duedahl (V) er ny formand i Region Nordjylland. Magtskiftet er det første, som er sket uden for Region Sjælland, siden regionerne blev etableret. 
Mads Duedahl (V) er ny formand i Region Nordjylland. Magtskiftet er det første, som er sket uden for Region Sjælland, siden regionerne blev etableret. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Der er nu sat navn på de fem formænd i landets regionsråd, og landsresultatet er på plads.

Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, svarer i den anledning på fem skarpe om det netop overståede regionalvalg. 

Hvad er det mest overraskende ved regionalvalget?  

“For første gang er der en region uden for Region Sjælland, hvor magten skifter. De fleste af formændene sad ikke på solide flertal, men at det lige skulle blive Region Nord lå ikke i kortene. Ulla Astman (S) har siddet som formand i hele regionens levetid."

"Hvis man skal se på årsagerne, kan det tilskrives minksagen, som især har fyldt i Region Nordjylland, samt at Venstre stillede med en yngre og mere markant kandidat. Den nye regionsrådsformand Mads Duedahl (V), er rådmand i Aalborg Kommune og dermed et kendt ansigt hos de mange byvælgere."

"Med til historien hører også, at Venstre ikke selv har haft en mandatmæssig fremgang, men at Konservative er gået tre mandater frem, og på den måde kunne være med til at sikre Mads Duedahl formandsposten.” 

Hvordan er det gået til, at Konservative er gået så meget frem i Hovedstaden? 

"Det er en meget markant fremgang, vi ser hos Konservative. Det er den største fremgang ved dette regionalvalg, som noget parti har fået. De er gået fra fem til ti mandater. Fremgangen skyldes formentlig flere ting: Den Konservative fremgang på landsplan har smittet af, samtidig med at kommunale profiler har været med til at booste partiets resultat." 

"Derudover er Konservative modsat Venstre gået til valg på at droppe Sundhedsplatformen. Den kombination har været med til at sikre dem et utrolig godt valg. Paradoksalt nok har Konservative ikke kunnet veksle fremgangen til formandsposten i regionen, men til gengæld har de fået formandsposten i det centrale sygehusudvalg og i miljø- og klimaudvalget. Derudover har de tre pladser i det magtfulde forretningsudvalg, hvor Socialdemokratiet har fire."  

Magten er skiftet i Region Sjælland ved hvert eneste regionalvalg. Hvorfor skete det ikke denne gang? 

"Heino Knudsen (S) har denne gang – modsat de andre valg – sikret sig støtte fra Radikale. Ved sidste valg blev han kun formand, fordi Dansk Folkeparti støttede ham. De støttede ham ikke i denne omgang, men sad heller ikke på de afgørende mandater, der denne gang lå hos Radikale. Derudover er Heino Knudsen en mand, der går for at være god til at samarbejde." 

På landsplan er Socialdemokratiet et af de partier med den største tilbagegang ved kommunalvalget. Hvordan ser det ud for regionalvalget? 

“Det samme billede tegner sig ved regionalvalget, men jeg tror, de ånder lettet op. De er heldige, at de kun mister Nordjylland. Anders Kühnau (S) var kun et enkelt mandat fra at miste formandsposten i Region Midtjylland, og når Heino Knudsen kan beholde sin post, skyldes det et markant kursskifte fra Radikale om at skifte blok, da de hidtil har peget på en borgerlig regionsrådsformand i Region Sjælland." 

"Dertil har Socialdemokratiet i Region Hovedstaden fået et rigtig dårligt valg og mistet fire ud af tretten mandater. Det svarer til, at de har mistet 40 procent af stemmerne. Generelt kan man sige, at det samlede landsresultat for regionalvalget er meget lig landsresultatet for kommunalvalget – og det gælder alle partier.”  

Kan vi sige, hvem der bliver formand for Danske Regioner? 

"Nej. Det afgør bestyrelsen i Danske Regioner, hvor pladserne fordeles efter partiernes landsresultat. Status er, at rød og blå blok har lige mange medlemmer, men Radikale er tungen på vægtskålen ligesom ved sidste regionalvalg. Her valgte de at pege på Stephanie Lose fra Venstre. Det store spørgsmål er, om Radikale endnu en gang vil se bort fra landspolitikken og pege på en venstreformand." 

Se resultatet for regionalvalget her:  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Duedahl

Regionsrådsformand (V), Region Nordjylland, 1. næstformand, Danske Regioner, medlem, Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedspolitisk analytiker og journalist
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)

0:000:00