"Forfriskende" og "liberal i hjertet": Nordjyllands nye regionsformand overraskede de fleste med hjælp fra snævert flertal

Mads Duedahl slog Ulla Astman med det snævrest tænkelige flertal i ryggen. Den 37-årige Venstremand har klare holdninger, men er trænet i kompromiser, siger kilder til Altinget.

Ifølge Mads Duedahl troede kun hans mor og hustru på, at han kunne vælte Ulla Astman. Nu sætter han sig i formandsstolen i Regionshuset i Nordjylland.
Ifølge Mads Duedahl troede kun hans mor og hustru på, at han kunne vælte Ulla Astman. Nu sætter han sig i formandsstolen i Regionshuset i Nordjylland.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Der blev bidt negle i Regionshuset i Nordjylland i timerne efter midnat natten til onsdag. Alle ventede på stemmerne fra Aalborg Kommune, som først var talt op omkring klokken halv tre.

Først herefter stod det klart, at Venstre bevarede partiets 11 mandater i regionsrådet. I kombination med Konservatives fremgang var vejen banet for et systemskifte, hvis V og K vel at mærke kunne holde Dansk Folkeparti i den blå lejr.

Det lykkedes, trods rygter om livlige diskussioner i forhandlingslokalet. Og da mediernes morgenvagter mødte ind et par timer senere, lå der til de flestes overraskelse en aftale på bordet, der sikrede 37-årige Mads Duedahl posten som formand i Region Nordjylland. 

De fik heldigvis skrevet under, men det er klart, at vi var da nervøse for, om det ville smutte.

Per Larsen (K)
Sundhedsordfører og regionsrådsmedlem

En opsigtsvækkende nyhed. Op til valget havde analytikere kåret Ulla Astman (S) som favorit til genvalg og udråbt Region Sjælland som eneste realistiske bud på en sving-region. Med god grund, for siden 1978 - dengang det hed Nordjyllands Amt - har et flertal af nordjyderne stemt rødt.

Det er første gang siden regionernes oprettelse, at der sker et magtskifte uden for Region Sjælland.

"Det gik efter planen," siger Per Larsen (K), der personligt fik et kanonvalg og var med til at sikre Konservative 3 ekstra mandater. Alligevel var der aldrig tvivl om, hvem der skulle stå i spidsen:

"Vi havde lavet en aftale på nordjysk ordentlighedsfacon om, at det største parti skulle have formandsposten," siger Larsen. Selv fortsætter han som menigt medlem af regionsrådet og medlem af forretningsudvalget, udover sin post som sundhedsordfører på Christiansborg.

Han medgiver, at nerverne sad på højkant ud på de små timer. For flertallet på 21 mandater var det snævrest tænkelige og gjorde valgets store taber, Dansk Folkeparti, til tungen på vægtskålen.









0:000:00