Kommentar af 
Benny Damsgaard

Benny Damsgaard: Støjberg er klar til pelsning

KOMMENTAR: Hvis Instrukskommissionen i december ender med at konkludere, at Støjberg bevidst har løjet for Folketinget eller overtrådt loven, vil de borgerlige stå i en penibel situation oven på kritikken af regeringens håndtering af minksagen.

Man kan ikke én dag argumentere for, at den nuværende regerings ministre skal for en rigsret for at overtræde loven for så at frede ens egne en måned efter, skriver Benny Damsgaard.
Man kan ikke én dag argumentere for, at den nuværende regerings ministre skal for en rigsret for at overtræde loven for så at frede ens egne en måned efter, skriver Benny Damsgaard.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Minksagen har været som en længe ventet forløsning for den borgerlige opposition. Endelig begik regeringen en alvorlig fejl. Endelig fik man en sag med substans, hvor man samlet kunne gå hårdt til regeringen og få afløb for de mange frustrationer, der er opsparet siden marts. Frustrationer over at være massivt bagud i målingerne og ikke mindst over at være blevet taget for givet, udstillet og ignorereret af en regering, som tydeligt har nydt at kunne køre derudaf uden at skulle spekulere på et besværligt Folketing.

Minksagen er en af de alvorligste, vi har set siden Tamilsagen. Regeringens egne redegørelser viser massive fejl og svigt fra embedsapparatets side og en regering, som har kørt på, selvom lovhjemlen ikke var der. Fejl og svigt, som nu skal udbores i alle sine ubehagelige detaljer af som minimum en parlamentarisk undersøgelse.

Sagen kan ikke undgå at komme til at ride regeringen som en mare resten af denne periode. Om den ender med at blive kaldt ”lortesagen” internt i Socialdemokratiet, som Tamilsagen blev det hos Det Konservative Folkeparti, må tiden vise. Skadelig bliver den uden tvivl.

Politisk har minksagen været den perfekte storm for den borgerlige opposition og ikke mindst det borgerlige bagland. Det er svært at finde et emne, som kan vække lige så stærke følelser hos borgerlige, som når staten går ind på folks ejendom og fratager dem deres levebrød. Og når det så ovenikøbet foregår på et juridisk tvivlsomt grundlag, er indignationen total.

Fakta
Benny Damsgaard (f.1971) er selvstændig public affairs- og kommunikationsrådgiver og tidligere kommunikationschef i Det Konservative Folkeparti.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Indignationen i det borgerlige Danmark er indtil nu ikke blevet berørt nævneværdigt af, at en borgerlig regering også havde været nødt til at slå minkene ned, hvilket Venstre også nødtvunget har indrømmet. Sundhedsmyndighedernes advarsler var ganske enkelt for alvorlige til, at en ansvarlig regering kunne sidde dem overhøring.

De borgerlige har dog ikke magten og er ikke under ansvarets åg, og derfor slap de for at træffe beslutningen og har kunnet give den fuld gas mod regeringen på alle platforme.

Det er svært at finde et emne, som kan vække lige så stærke følelser hos borgerlige, som når staten går ind på folks ejendom og fratager dem deres levebrød.

Benny Damsgaard

Spørgsmålet er dog, om glæden over endelig at kunne bringe regeringen under pres har gjort de borgerlige partier lige lovligt hurtige på aftrækkeren. Noget kunne tyde på det.

I afdelingen for hurtige skud fra hoften er for eksempel Rasmus Jarlovs deling af et skærmbillede af en del af regeringens forslag til den lov, som skulle lovliggøre slagtningen af mink. Billedet viser den paragraf i regeringens lovforslag, som giver myndighederne ret til at gå ind på privat ejendom uden retskendelse (dommerkendelse).

Formålet med delingen var uden tvivl at vække forargelse og signalere, at denne form for bemyndigelser er unormalt og noget, en borgerlige regering aldrig kunne finde på. Problemet er bare, at det på ingen måde er unormalt, og at den samme form for bemyndigelser gennem tiden er blevet brugt i stor udstrækning af borgerlige regeringer.

Tænketanken Justitia lavede i 2015 en undersøgelse af problemet, som viste, at fra 2008 til 2014 kom der under VK-regeringen og S-R-SF-regeringen henholdsvis 37 og 36 nye hjemler, som giver myndighederne adgang til privat ejendom uden en retskendelse.

Anderledes alvorligt har det været at se enkelte borgerlige politikere og især toneangivende personer i det borgerlige bagland antyde, at de soldater fra hæren, som regeringen har sat til at hjælpe med nedslagtningen, udfører ulovlige ordrer. En anklage, som forsvarschefen og flere statsretseksperter klart har afvist. Normalt angriber seriøse politikere ikke embedsmænd og i særdeleshed ikke soldater og politi for at udføre det, deres politiske chefer har givet dem ordre på.

Læs også

Det potentielt største problem for den borgerlige bloks mange krav om undersøgelser og rigsret venter imidlertid stadig forude. Den foreløbige beretning fra Instrukskommissionen kommer i december.

Hvis det i beretningen konkluderes, at Inger Støjberg (V) bevidst har løjet for Folketinget under samråd eller måske ligefrem har overtrådt loven i hendes ministerium, kan de borgerlige partier ikke komme udenom at stemme for en rigsretssag. Det gælder ALLE MF’ere fra ALLE borgerlige partier - fra Venstre til Nye Borgerlige. Hvis ikke, mister de borgerlige partier enhver form for ret til at kritisere regeringen i minksagen. Man kan ikke én dag argumentere for, at den nuværende regerings ministre skal for en rigsret for at overtræde loven for så at frede ens egne en måned efter.

Og bare for god orden skyld, så er det ikke et holdbart argument, som tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) antydede i forbindelse med traktordemonstration* i lørdags, at minksagen er langt alvorligere end ”nogle få asylægtepar, der måtte tåle at leve hver for sig i en kort periode”. Lovbrud er lovbrud, især når man vil gøre sig til dommer over andre.

Uanset at det er på en ualmindelig trist baggrund, står den borgerlige opposition i dag klart stærkere end for 14 dage siden. Man er blevet samlet og har for første gang siden marts reelt fået sat regeringen under pres. Om fremdriften kommer til at holde julen over, er op til de borgerlige partier selv.

* I en tidligere version af indlægget, stod der, at det var Bæredygtigt Landbrug, der havde arrangeret demonstrationen. Altinget er blevet gjort opmærksom på, at det ikke var tilfældet.

-----

Benny Damsgaard (f. 1971) er selvstændig public affairs- og kommunikationsrådgiver og tidligere kommunikationschef i Det Konservative Folkeparti. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Damsgaard

Partner og director, conXus Public Affairs, politisk kommentator, ekstern lektor, Københavns Uni., fhv. kommunikationschef, Konservative
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00