Billedserie: Da Venstre fandt ny formand

FOTOREPORTAGE: Der var konfetti i luften, formandskåring og kampvalg, da Venstres delegerede mødtes i Herning for at vælge sin nye ledelse og lægge måneders interne stridigheder i graven. Se billederne her.  

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Daniel Bue LauritzenMorten ØyenArthur Cammelbeeck

 

Jakob Ellemann-Jensen var solokandidat til at blive Venstres nye formand. Det ekstraordinære landsmøde blev åbnet af Venstres partisekretær, Claus Richter, men kort efter tog Ellemann-Jensen over og holdt en halv time lang tale, hvor han blandt andet tog afstand fra eksformand Lars Løkke Rasmussens SV-drømme, krævede loyalitet fra partiet og lovede statsminister Mette Frederiksen modstand.

"Jeg kan kun love jer én ting. At jeg vil gøre mig umage. Det er jer, der har peget i min retning. Og det ansvar er jeg klar til at tage på mig, hvis I ønsker det. Det bliver svært. Der er ingen garantier. Men jeg vil gøre mit bedste. Mette Frederiksen har haft rigeligt med arbejdsro," sagde han. 

 



Da Jakob Ellemann-Jensen var færdig med at tale, brød klapsalverne ud i salen i Herning, hvor de mere end 850 fremmødte delegerede virkede begejstrede og lettede over, at mere end halvanden måneds uro i partiet så ud til at være afsluttet. Jakob Ellemann-Jensen havde selv påtalt uroen i sin tale.

"For at sige det helt uden omsvøb: Jeg er dødtræt af fløjkrig og fløjkrigere og den kultur, der følger med. Både i folketingsgruppen, men også lokalt, hvor der har været foreninger på den ene side og på den anden side. Hvis det får lov at fortsætte, så er det et spørgsmål om tid, før Venstre ikke længere er det store statsministerparti i blå blok. Det vil ikke være det værste. Det værste vil være, at vi har fortjent det," sagde han. 

 

Tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby fik efter lodtrækning lov at tale først, da de to aspirerende næstformænd skulle sælge deres kandidatur. Trane Nørby gentog flere gange i talen, at Venstre har brug for flere frihedskæmpere og færre fløjkrigere.

"Vi er ikke nationalkonservative. Vi ser optimistisk på verden. Vi møder andre mennesker med forventninger, uanset hvem de er. Vi er på ingen måde den der sure, vrisne borgerlighed," sagde hun. 

Hun glædede sig senere over den Danmarks-turné, som hun, Inger Støjberg og Jakob Ellemann-Jensen sammen har været på op mod landsmødet. 

"Vi har været rundt i landet. Der er ét tema, der har gået igen: Vi skal stå sammen, og nu skal vi videre. Sammen. Jeg tror, at det har været sundt for os, at vi har brugt den sidste tid på at tale politik," sagde hun.

 

Da Ellen Trane Nørby var færdig, gik forhenværende udlændinge- og integrationsminister på scenen. Hun brugte sine 20 minutters taletid på at love baglandet mere inddragelse og beskrev sig selv som en kriger.

"I kender mig. Jeg er en kriger. Jeg er en værdikriger. Men jeg er ikke en fløjkriger," sagde hun og slog til lyd for, at hun sammen med den nyvalgte formand ville være et stærkt team, som kunne tiltrække nye vælgere.

"Vi skal kunne lyde dem, der spiser sushi og dem, der spiser flæskesteg. Jeg hører personligt til de sidste."

 

Kristian Jensen var en såret og skuffet mand, da han efter det skæbnesvangre møde i Brejning annoncerede, at han ville trække sig fra sin næstformandspost i Venstre. På lørdagens ekstraordinære landsmøde sad Jensen på forreste række sammen med partisekretær Claus Richter (tv.) og Jakob Ellemann-Jensen (th.), der i sin tale også talte direkte til Jensen.  

"Jeg forstår også Kristians skuffelse. Den dag i Brejning brast en livsdrøm om at stå i spidsen for det parti, som Kristian har arbejdet for dag og nat gennem hele sit voksne liv. Og jeg forstår dem, der mener, at det var sådan, det måtte ende. Mange har givet deres version af, hvem der gjorde hvad hvornår og hvorfor. Man siger, at det er sejrherren, der skriver historien. Jeg ved ikke, hvordan man skriver historien i en krig, hvor alle endte med at tabe," sagde Ellemann-Jensen. 

 

Kristian Jensen lykønskede Inger Støjberg, der efter endt afstemning kunne kalde sig Venstres nye næstformand. Inger Støjberg vandt afstemningen stort. 577 stemte på hende. 206 stemte på Ellen Trane Nørby. Tre stemte blankt, og to stemmer var ugyldige. 

"Jeg er rigtig glad, men jeg ved også, at det forpligter. Ikke mindst har vi sat punktum for den svære tid, som Venstre har været igennem. Nu skal vi fremad. Nu begynder arbejdet med at få samlet den borgerlige familie og styrket vores organisation," sagde Inger Støjberg i sin takketale. 

 

Inger Støjberg er ny næstformand, og Jakob Ellemann-Jensen ny formand for Venstre. Sammen skal de samle et splittet parti og gøre Venstre til den naturlige leder af en rystet blå blok. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, ser de to som et stærkt team. 

"Det er en dynamisk duo med to af Folketingets mest slagkraftige profiler i spidsen. Politisk dækker de to tilsammen meget bredt, i Venstre favner de måske 95 procent af medlemmerne. Det vigtige er nu, at Støjberg forstår, at det er Ellemann, der lægger kursen – og at hun ikke skal udfordre ham, selvom hun fik et stærkt mandat af baglandet," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00