Billige boliger, overborgmesterpost og spidskandidaternes kendiseffekt: Altinget var vært for københavnsk valgdebat

Flere billige boliger var det helt store tema, da københavnske spidskandidater krydsede klinger i Altingets gård. Socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen kritiserede Enhedslistens boligudspil og argumenterede for, at udspillet ikke har noget med kommunalpolitik at gøre. Borgerlige kandidater forklarede, hvorfor det kan blive nødvendigt at bakke op om Socialdemokratiet.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Altingets gård var onsdag morgen fyldt til bristepunktet, da forskellige partiers spidskandidater i Københavns Kommune debatterede én mod én forud for kommunalvalget tirsdag.

Socialdemokratiets spidskandidat, Sophie Hæstorp Andersen, var blevet matchet med Enhedslistens ditto, Line Barfod. Debatten mellem de to største partier i København faldt - ikke overraskende - på boligpolitik.

De to overborgmesterkandidater er helt enige om, at der skal opføres flere billige almene boliger i København, men enigheden ophører her.

"Der er virkelig noget at rette op på, i forhold til den politik der er ført de sidste 30 år," sagde Line Barfod henvendt mod Socialdemokratiet og fortsatte: 

"Der skal bygges billigere boliger. Det kunne være kommunen, der skal gøre det. Det kan også være de almene boligselskaber. Vores forslag er, at der skal være et loft over priserne, når andelsboligforeninger vil bygge."

Se hele valgmødet her - mødet begynder 2 minutter inde i videoen
Artiklen fortsætter under videolinket:

 

Men Enhedslistens boligudspil møder ikke meget begejstring hos Sophie Hæstorp Andersen. 

"Man kan ikke komme med et boligudspil, der kræver 10 forskellige ændringer i planloven og næsten går på grænsen til ejendomsretten på flere områder. Så er det ikke Københavns Kommune, man skal stille op til i hvert fald. Så er det Folketinget," sagde hun i debatten.

Barfod: Sophies visioner skal også vedtages i Folketinget

Sophie Hæstorp Andersen fortalte, at borgerrepræsentationen har banet vej for at indfri løftet om flere almene boliger.

”Siden 2016 har den ene lokalplan efter den anden reserveret plads til almene boliger. Nu skal vi have dem realiseret. Det kræver, at vi får byggesagsbehandlingen ned,” sagde Sophie Hæstorp Andersen og nævnte, at det kan tage helt op til 10 år for almene boligorganisationer at få en byggetilladelse.

Så er det ikke Københavns Kommune, man skal stille op til i hvert fald. Så er det Folketinget.

Sophie Hæstorp Andersen
Spidskandidat, Socialdemokratiet, København

Efter den udtalelse fra S-spidskandidaten gav Line Barfod igen med samme medicin.

”Meget af det, Sophie siger, hun har fået lovning på, skal først vedtages i Folketinget – ligesom nogle af de redskaber, som vi skal bruge, kræver flertal i Folketinget.”

Der er dog også initiativer, der kan sættes i gang med det samme uden landspolitisk flertal, lød det.

”Vi skal forhandle med private bygherrer om, hvad man kan gøre for at give mulighed for mange flere byggefællesskaber, seniorbofællesskaber og andet, hvor man bor på en mindre individuel lejlighed og har flere fællesarealer,” sagde Line Barfod.

Borgerlig opbakning til Hæstorp

Også Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard og Liberal Alliances Ole Birk Olesen mødtes i direkte debat. De mener begge, at der er et borgerligt alternativ til den store venstrefløj i København, men må samtidig sande, at der er lang vej til en borgerlig hovedstad.

Af den grund vil de begge i yderste instans bakke op om Socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen som overborgmester.

”Når en meningsmåling viser, at Enhedslisten bliver det største parti, skaber det frygt og rædsel hos ethvert fornuftigt menneske. Det er en ansvarlig melding at give til københavnerne, at det ikke kommer til at ske,” sagde Cecilia Lonning-Skovgaard.

Når en meningsmåling viser, at Enhedslisten bliver det største parti, skaber det frygt og rædsel hos ethvert fornuftigt menneske.

Cecilia Lonning-Skovgaard
Spidskandidat, Venstre, København

Ole Birk Olesen bakkede op.

”Hvis Enhedslisten får storhedsvanvid og mener, at det er deres tur til at tage overborgmesterposten, skal københavnerne og socialdemokratierne vide, at de bare kan komme til os. Vi skal nok sørge for en socialdemokratisk overborgmester, hvis det kræves,” lød det fra Liberal Alliance.

At borgerlige partier i sidste ende kan ende med at bakke op om en socialdemokrat, vidner om et kollaps, lød det.

”Det er jo et udtryk for, at de blå partier ikke har gjort det godt nok i de seneste år. Det bør være sådan, at de blå partier i København er store nok til, at det er en mulighed for at få en blå borgmester - eller en lyseblå eller magentafarvet. Der er vi ikke for øjeblikket,” sagde Ole Birk Olesen.

”Jeg er den mest kendte”

De to borgerlige spidskandidater blev også spurgt ind til Københavns lave valgdeltagelse ved kommunalvalg. Ved valget i 2017 var valgdeltagelsen på lidt over 60 procent.

Ole Birk Olesen skød i den forbindelse på Sophie Hæstorp Andersens boligpolitik.

”Socialdemokratiet går igen til valg på billigere boliger. Det er de gået til valg på mange gange, og boligerne bliver dyrere, så hvorfor skulle man tro på det? Hvorfor skulle man som vælger engagere sig i det?”

Jeg er nok den mest kendte spidskandidat til kommunalvalget i København. Det siger noget om de andre kandidater. De har ingen relevans i folks liv.

Ole Birk Olesen
Spidskandidat, Liberal Alliance, København

Også den konservative spidskandidat, Jakob Næsager, fik hug fra Ole Birk Olesen, som mener, at de borgerlige bør sigte bredere i den københavnske befolkning.

"Hele Jakob Næsagers valgdebat handler om, at der skal være flere parkeringspladser i København. Kun en tredjedel af københavnerne har egen bil. Er det en debat, der taler til et bredt flertal i København? Eller bør man udvide det politiske spektrum og sige, at vi også er noget for dem, der ikke har bil," spørger Ole Birk Olesen retorisk.

Udover det politiske mener Liberal Alliances spidskandidat også, at ansvaret ligger hos spidskandidaterne.

”Jeg har en ide om, at en tredjedel af vælgerne ved, hvem jeg er. Og jeg er nok den mest kendte spidskandidat til kommunalvalget i København. Det siger noget om de andre kandidater. De har ingen relevans i folks liv,” sagde han og fortsatte:

”Ingen ved desværre, hvem Cecilia er. Jeg tror heller ikke, at der er mange, der kender Sophie Hæstorp. Og jeg tror, at man skal være over 50 for at vide, hvem Line Barfod er. Kandidaterne i København er ikke tilstedeværende i folks liv.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00