Blandede reaktioner på reformudspil: En buket med tidsler

Regeringens reformudspil modtog tirsdag blandede reaktioner fra både opposition og støttepartier. DA er kritiske, og FH støtter det helhjertet.

Både Pia Olsen Dyhr (SF) og Jakob Ellemann-Jensen (V) beskriver reformudspillet som en "buket med tidsler". (Arkivfoto)
Både Pia Olsen Dyhr (SF) og Jakob Ellemann-Jensen (V) beskriver reformudspillet som en "buket med tidsler". (Arkivfoto)Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Regeringen fremsatte tirsdag sit nye reformudspil. Det inkluderer både en sænkning af dagpengesatsen for nyuddannede og en forhøjelse af dagpengene de første tre måneder for resten. Regeringen vil også investere 4,5 milliarder kroner årligt i uddannelse, forskning og grøn omstilling, og så vil den hæve skatten på store aktiegevinster.

Den blandede pakke har affødt blandede reaktioner.

Få et overblik over reaktionerne på tirsdagens udspil herunder.

Venstre: En buket med tidsler
I Venstre er man positive over forslaget. Men V-formand, Jakob Ellemann-Jensen, kalder dog udspillet en buket med tidsler. For Venstre er den lavere dimittendsats et af udspillets lyspunkter.

”Spændende buket fra regeringen - dog med mange tidsler. Gode V-forslag er taget med: Arbejdspligt, F&U-fradrag og lavere dimittendsats. Men uklogt at øge iværksætterskat, og arbejdsudbuddet går kun i nul. Vi skal være mere ambitiøse og gøre vores samfund rigere og grønnere.” skriver Jakob Ellemann-Jensen (V) på Twitter.

SF: ”Revet ud af siderne fra SF's politiske håndbog”
Pia Olsen Dyhr (SF) ser også udspillet som en "buket med tidsler". Omvendt ser hun derimod den lavere dimittendsats som udspillets største ”tidsel”.

”Det er en rigtig dårlig idé at skære i dimittendsatsen. Det vil få langt færre til at støtte op om vores dagpengesystem, og jeg mener ikke, at det reelt vi øge beskæftigelsen,” siger SF-formanden i en pressemeddelelse.

Men generelt er Pia Olsen Dyhr glad for udspillet, der beskrives som ”revet ud af siderne fra SFs politiske håndbog”.

”Afskaffelse af ægtefælleindkomstafhængighed for førtidspensionister, højere skat på aktieindkomst, fradrag på faglige kontingenter og selvfølgelig især saltvandsindsprøjtningen til dagpengene er politik, der er revet ud af siderne fra SFs politiske håndbog,” siger hun.

Enhedslisten: Det tangerer til statsstøttet social dumping
I Enhedslisten er man mildt sagt ikke begejstrede for udspillet, som regeringen har lagt frem. Det er specielt sænkningen af dimittendsatsen, der får Enhedslisten til at stejle.

”Enhedslisten er lodret imod nedskæringer i dagpengene. Det er for mig at se fuldstændig tåbeligt af socialdemokraterne at komme med et forslag, som vil gøre de nyuddannede meget fattigere og undergrave trygheden på arbejdsmarkedet,” siger Mai Villadsen, politisk ordfører i Enhedslisten i en pressemeddelelse.

Men også regeringens forslag om en ”aktiveringspligt” tangerer ifølge Mai Villadsen til ”statsstøttet social dumping”.

Udspillet har dog ifølge Mai Villadsen ikke kun dårlige takter:

”Nu indgår vi selvfølgelig i forhandlingerne. Der er rigtig mange gode forslag i det samlede udspil. Særligt afskaffelsen af gensidig forsørgerpligt for førtidspensionister og folkepensionister og forslag om øget aktie- og kapitalbeskatning, som er klokkeklar Enhedsliste-politik, vi har kæmpet for i årevis,” siger hun.

LA: ”I dag foreslår de det selv”
LA-formanden, Alex Vanopslagh, langer ud efter regeringen. Den har ifølge ham tidligere stemt nej til forslag, der ligner dem, der er i reformudspillet.

Dengang var det blot LA, der havde fremsat dem.

”Da vi foreslog at sænke dimittendsatsen, stemte regeringen nej. I dag foreslår de det selv. Da vi foreslog at fjerne modregningsregler for folkepensionister, stemte de nej. I dag foreslår de det selv. I morgen vil jeg tale for at afskaffe topskatten. Fingers crossed,” skriver Alex Vanopslagh på Twitter.

FH: ”Ambitiøst, effektivt og retfærdigt”
Hos fagbevægelsen er glæden størst. Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, har kun positive ord tilovers for udspillet og nævner modsat Enhedslisten ikke noget om, at aktiveringspligten skulle "tangere til social dumping".

"Udspillet er ambitiøst, effektivt og retfærdigt. Vi får flere i job, vi får flere faglærte, og så kommer vi til at stå bedre rustet i den grønne omstilling. Og samtidig mindsker regeringen uligheden. Vi får også forbedret dagpengene de første tre måneder og dermed vores samlede flexicuritymodel," siger Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

DA: Der skal langt mere på bordet
Fra arbejdstager til arbejdsgiver er reaktionerne milevidt fra hinanden. I Dansk Arbejdsgiverforening mener man kun lige, at reformudspillet lukker hullet i arbejdsudbuddet som ”Arne-pensionen” har efterladt.

Der skal ifølge DA ”langt mere på bordet”.

”Reformudspillet løser langt fra manglen på arbejdskraft her og nu. Hvis hele udspillet gennemføres, er vi kun på vej mod at lukke hullet efter retten til tidlig pension, og det bringer os højst tilbage til udgangspunktet,” siger Jacob Holbraad, DA’s administrerende direktør, i en pressemeddelelse.

Men det er ikke kun udfordringer som arbejdsgiverforeningens formand kan se.

”Lavere dimittendsats, større økonomisk gevinst til ældre for at tage en ekstra tørn og bedre muligheder for studerende for at arbejde ved siden af SU’en er alle gode initiativer"

Det er dog ifølge DA-formanden stadigvæk ”skadeligt”, at regeringen vil forøge dagpengesatsen for den brede gruppe, og han ”vil advare kraftigt imod det”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00