Reform har fanget børn i langtrukne skilsmissesager: "Det har alvorlige konsekvenser"

SKÆV START: Reform skulle have medført enkelt og mindre konfliktfyldt skilsmissesystem. Men nu venter forældre og børn i månedsvis på afklaring. Skandale, siger Børns Vilkår.

Den omfattende reform af det familieretlige system, som et bredt flertal i Folketinget aftalte sidste år, er kommet skævt fra start.

Hensigten var at skabe et mindre konfliktfyldt og mere enkelt system med børns trivsel i centrum.

Men et halvt år efter overgangen til det nye system, halser myndighederne nu så langt bagefter med sagsbehandlingen, at det ifølge eksperter og børnefaglige organisationer virker direkte konfliktoptrappende – og kan være ødelæggende for de børn, der er fanget i langtrukne forældreopgør.

Børns Vilkår kalder det en "skandale".

"Man har undervurderet og underfinansieret det her fra starten. Det har alvorlige konsekvenser for børn, at sagerne trækker så meget i langdrag, og det modvirker fuldstændig de gode intentioner, der var med reformen," siger direktør Rasmus Kjeldahl.

Ti dages frist, ti ugers ventetid
Hjørnestenen i det nye familieretlige system er Familieretshuset, som erstatter Statsforvaltningen.

Ifølge Danske Familieadvokater er sagsbehandlingstiden eksploderet, siden den nye myndighed slog dørene op 1. april i år.

"Det er rigtig slemt. Lige nu tager det cirka treenhalv måned, fra du skriver til Familieretshuset i en børnesag, til du har det første møde, som kun er starten på en lang sagsproces. Det betyder desværre, at sagerne bliver mere konfliktfyldte, fordi ventetiden i sig selv er optrappende," siger formand Anne Broksø.

Hos Enhedslisten er der også bekymring: 

"Jeg er virkelig bekymret. Det er simpelt hen så ubeskriveligt frustrerende at lave en stor reform, som har krævet flere års tilløb, og at man så kan ramme så skævt, at det så hurtigt går galt og kuldsejler, så vi nu får nærmest den modsatte effekt," siger socialordfører Pernille Skipper.

I sager om samvær, bopæl og forældremyndighed er der ifølge Familieretshusets hjemmeside i øjeblikket en gennemsnitlig ventetid på en mødeindkaldelse på ti uger, selvom den lovbestemte frist lyder på ti dage.

Derudover går der tre-fire uger, før mødet finder sted: "Det giver ikke mening at tale om frister i øjeblikket, for man er slet ikke i nærheden af at leve op til lovens bogstav," siger Anne Broksø.

Minister vil gribe ind
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) anerkender problemet.

"Vi er opmærksomme på, at der er store udfordringer i Familieretshuset. Dem skal vi have løst, så sagerne ikke bliver ved at hobe sig op," skriver hun i en mail til Altinget.

Fredag er forligspartierne kaldt til orientering i ministeriet, hvor de vil blive briefet omkring situationen i Familieretshuset.

Derudover fremgår det af regeringens finanslovsudspil, at regeringen vil afsætte ekstra penge til Familieretshuset for undgå unødigt lange sagsbehandlingstider.

Læs hele artiklen på Altinget: social, hvor du får flere kommentarer og endnu mere baggrund om sagen. 

Forrige artikel Macron er fanget i politisk strid om EU's chefjob Macron er fanget i politisk strid om EU's chefjob Næste artikel Dagens overblik: Finansministeriet opretter nyt center for grøn økonomi og klima Dagens overblik: Finansministeriet opretter nyt center for grøn økonomi og klima