Bredt flertal enige om milliardstort rygstød til dansk økonomi: Resten af de indfrosne feriepenge udbetales

STIMULERING: En ny aftale afsætter mere end 25 milliarder kroner til initiativer, der skal sætte gang i den coronaramte danske økonomi. Finansminister Nicolai Wammen (S) varsler samtidig flere delaftaler i de kommende dage.

Placeholder image
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danskerne skal svinge med dankortet og holde gang i den danske økonomi.

Sådan siger finansminister Nicolai Wammen (S), som onsdag sammen med et bredt flertal har præsenteret en ny aftale, der skal understøtte netop det.

Aftalen er indgået med støttepartierne – Radikale, SF og Enhedslisten – og Venstre, Konservative og Alternativet, og den afsætter mere end 25 milliarder kroner til blandt andet at holde gang i privatforbruget, hvilket understøtter arbejdspladser.

”Vi sætter massivt ind for at sikre tryghed om danske lønmodtagere og danske arbejdspladser. Det er en saltvandsindsprøjtning til økonomien, så vi kommer stærkere gennem krisen sammen,” udtaler Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Fakta

Aftalens indhold

Bag aftalen står S-regeringen, Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet.

Den indeholder følgende tre forskellige initiativer:

Udbetaling af de resterende to ugers indefrosne feriemidler. Det ville koste cirka 45 milliarder kroner, men baseret fra erfaringen fra den første udbetaling, forventes det, at det vil koste 24 milliarder kroner. 

Eksportpakke: Der afsættes 575 millioner kroner om året de næste tre år, hvilket giver cirka 1,7 milliarder kroner i alt i 2021-2023. Pengene afsættes til følgende initiativer:
  • Eksportfremme- og rådgivning samt styrket myndighedssamarbejde.
  • Life science-strategi.
  • Styrket finansiering og flere grønne projekter til danske eksportører.
  • Reserve til håndtering af evt. yderligere ønsker fra genstartteams.
  • Generelt yderligere initiativer, der styrker dansk eksport, herunder grønne eksportindsatser.
Mulighed for forlængelse af hjælpepakker med en ekstra måned: Der afsættes en reserve på 300 millioner kroner i 2021, men det vurderes at ville kræve 2,3 milliarder kroner at forlænge dem. 

Den største del af aftalen er beslutningen om at udbetale de resterende to ugers indfrosne feriepenge. Natten til onsdag udløb fristen for at bestille de første tre ugers feriepenge, hvilket cirka 2,3 millioner danskere har benyttet sig af. Nu kan de se frem til at få resten udbetalt i marts, og dem, der ikke nåede at få bestilt de første tre uger, kan få alle fem uger udbetalt.

Flere aftaler på vej
Udbetalingen skal sikre, at forbruget får et ekstra rygstød i foråret, og det vil formentlig også betyde, at erhverv, som lige nu er omfattet af restriktioner, også kan få glæde af, at danskerne får flere penge mellem hænderne, siger Nicolai Wammen.

Foruden feriepengene er partierne også blevet enige om at afsætte 1,7 milliarder kroner til at hjælpe den danske eksportbranche, der i øjeblikket bliver presset af coronarestriktioner i udlandet. Midler bliver fordelt udover de næste tre år, og de vil blive brugt til at imødekomme konkrete ønsker fra virksomhederne. En del af pengene vil gå til at styrke grønne eksporterhverv.

Endelig indebærer aftalen, at de nuværende hjælpepakker forlænges med endnu en måned, hvis de eksisterende restriktioner opretholdes.

Dagens aftale kommer ikke til at stå alene, fortæller Nicolai Wammen i forbindelse med præsentationen. Den vil blive efterfulgt af flere delaftaler i de kommende dage, hvori der også vil komme flere grønne initiativer, lover finansministeren.

Læs hele aftalen her.

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser