Brostrøm om coronaudviklingen: I næste uge kan vi sige meget mere

CORONA: Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvor hårdt og hvor længe coronaepidemien vil ramme Danmark, lyder det fra Søren Brostrøm. Men i næste uge bliver vi klogere.

Danskerne må væbne sig lidt med tålmodighed, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. I næste uge kan de få svar på deres mange spørgsmål om coronavirussen i Danmark.
Danskerne må væbne sig lidt med tålmodighed, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. I næste uge kan de få svar på deres mange spørgsmål om coronavirussen i Danmark.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstHjalte T. H. Kragesteen

Hvor mange danskere bliver syge og dør af coronasmitte? Hvornår topper sygdommen? Og hvor længe skal samfundet være lukket ned?

De spørgsmål er på alles læber i disse uger.

Og selvom det fortsat står ubesvaret hen, skal man ikke vente evigheder på svar, lyder det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

”I næste uge vil vi kunne sige meget mere om, hvordan vi ser den her epidemi udvikle sig i Danmark,” siger han på et pressemøde torsdag eftermiddag.

”Vi kan sige, at vi er inde i den anden uge af en epidemi, fordi vi kan sige, hvornår den startede i Danmark. Men i næste uge vil vi kunne sige meget mere om, hvordan stigningstakten er, hvordan det ser ud, og hvad vores prognose er,” tilføjer han.

Sundhedsstyrelsens direktør forventer, at danskerne i næste uge kan blive klogere på, hvordan kurven over smittede forventes at komme til at se ud, og hvorvidt det er lykkedes at få den udglattet. Der vil formentlig også kunne komme et mere klart bud på, hvor længe epidemien vil vare.

Vurdering af regeringens tiltag på vej
Regeringen har siden epidemiens udbrud indført det ene tiltag efter det andet for at inddæmme spredningen af coronavirussen i Danmark. Det har blandt andet medført, at alle skoler og daginstitutioner er blevet lukket, at danskerne opfordres til at arbejde hjemmefra, at forsamlinger på mere end ti personer er forbudt, og at de danske grænser er blevet lukket.

Hvorvidt det har en positiv effekt på smitten i Danmark, kan sundhedsmyndighederne også først give et bud på i næste uge.

”I næste uge kan vi også begynde at vurdere effekten af de mange tiltag, der er taget,” siger Søren Brostrøm og tilføjer, at det derefter er en politisk beslutning, hvorvidt tiltagene skal forlænges, og om der er behov for andre initiativer.

Selvom Søren Brostrøm for nu opfordrer til tålmodighed, vil han dog godt tilføje, at han ikke regner med, at afslutningen på epidemien er lige om hjørnet:

”Vores erfaringer er, at epidemier ikke er overstået på to uger. Vi er gået ind i den anden uge af en epidemi. Den vil formentlig vare længere. Men som sagt, i næste uge vil vi kunne sige meget mere tydeligt om det,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00