Centralt vidne: Jeg advarede både Støjberg og Udlændingestyrelsens direktør

INSTRUKSKOMMISSION: Den tidligere afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen afgiver i dag sin forklaring i sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks. Ministeren fik klar besked om, at hendes instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, ville være ulovlig, siger topjuristen.

"Hun havde en klar holdning om, at hun ville have en undtagelsesfri ordning, og hun havde svært ved at acceptere, at den ikke kunne være undtagelsesfri. Jeg sagde: 'Det er ligegyldigt, hvad du siger, den kan ikke være undtagelsesfri'."

Sådan lød en central del af forklaringen fra den tidligere afdelingschef under Inger Støjberg, Lykke Sørensen, da hun mandag satte sig i vidneskranken for at lade sig afhøre af Instrukskommissionen.

Det skriver Politiken og Ritzau ifølge Information.

Budskabet fra den forhenværende afdelingschef i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet var klart: Hun advarede i utvetydige vendinger sin minister, Inger Støjberg, om, at det ville være ulovligt, hvis ministeren fastholdt at adskille alle asylsøgende par uden undtagelse.

"Jeg var påvirket"
Det skete ifølge Lykke Sørensen på et i pressen meget omtalt møde 10. februar 2016. Det har hidtil ikke stået klart, hvad der skete på mødet, men der har været indikationer på, at ministeren kan være blevet advaret om, at det ville være ulovligt at adskille asylsøgende par, hvor den ene var mindreårig, hvis parrene ikke fik en individuel vurdering af deres sag.

Det pressede Støjberg ellers på for.

"Jeg var påvirket. Det er ikke hver dag, en afdelingschef skal sidde med mange mennesker til stede og sige til ministeren, at hun kan sige, hvad hun vil, og skrive, hvad hun vil, men danske myndigheder skal overholde reglerne," sagde Lykke Sørensen mandag, skriver Ritzau ifølge Information.

Også et budskab til styrelsens direktør
Afdelingschefens forklaring kan også blive et problem for den daværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet. Han erkendte i sidste uge, at han lod sin styrelse administrere efter instruksen, selv om han godt vidste, den formentlig var ulovlig.

Henrik Grunnet var også til stede ved mødet med ministeren 10. februar 2016.

"Det er også på det her møde, at jeg tilkendegiver, at også danske regler skal overholdes, uanset hvad ministeren siger. Det var også et budskab til Udlændingestyrelsens direktør," fortalte Lykke Sørensen til kommissionen.

Forrige artikel Folketinget klager til statsministeren over håndtering af EU-politikken Folketinget klager til statsministeren over håndtering af EU-politikken Næste artikel Tyskland og Frankrig vil have en banebrydende ny milliardplan, som hele Europa skal betale for Tyskland og Frankrig vil have en banebrydende ny milliardplan, som hele Europa skal betale for
Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber

Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber

SPROGBARRIERE: Danske taxichauffører taler ofte for dårligt dansk, lyder det fra flere partier, der forud for forhandlinger om taxiloven kræver reglerne for optagelse på chaufførkurserne strammet. Kursusudbyder undrer sig.