Debat

Debattør: Vi bør bekæmpe propaganda med mere ytringsfrihed - ikke mindre

Vi må insistere på, at en åben og fri debat er bedre til at bekæmpe russisk propaganda end censur og forbud, skriver Claes Theilgaard, efter EU har forbudt de russiske statsmedier Russia Today og Sputnik.

Et ukrainsk tv-tårn eksploderer efter et russisk angreb. Kyiv, Ukraine, 1. marts, 2022.
Et ukrainsk tv-tårn eksploderer efter et russisk angreb. Kyiv, Ukraine, 1. marts, 2022.Foto: Youtube Medplus/Reuters/Ritzau Scanpix
Claes Kirkeby Theilgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU forbyder nu de russiske statsmedier Russia Today (RT) og Sputnik

Et eller andet sted kan det virke forståeligt, at en politiker som EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, der i en krigstid ønsker at udvise handlekraft, kan falde for fristelsen til at indføre censur mod netop disse to russiske medier.

Især med tanke på, at både RT og Sputnik vitterligt er præsident Putins forlængede arm og er under det statslige russiske censurbureau Roskomnadzors kontrol. Det betyder blandt andet, at medierne ikke må omtalte krigen i Ukraine som "krig" eller "invasion", og at de kun må benytte information fra officielle - og vildledende - russiske myndigheder.

Men her stopper forståelsen også for mit vedkommende. I virkeligheden er der nemlig med EU's forbud mod de to russiske medier tale om et bekymrende skred i en verdensdel, hvor vi ellers normalt sætter pris på ytrings-, informations- og pressefriheden. Selv i krig er der visse røde linjer, vi ikke bør krydse - at forbyde medier er én af dem.

Det er kun totalitære stater, der ønsker at bestemme over, hvad der er sandt og falskt

Claes Kirkeby Theilgaard
Chefredaktør, Indblik.dk

Legitimering af censur
Når Ursula von der Leyen vælger at gå Putin i bedene, og når danske partier som Venstre og Radikale Venstre vælger at bakke op om denne kurs, er det udtryk for en manglende forståelse for, hvor vigtigt det er, at vi i Europa holder den frie fane højt og præsenterer et alternativ til Ruslands autoritære styre. Hvis ikke vi i Europa skal udgøre det alternativ, hvor skal russerne så kigge hen i håbet om at finde inspiration til et bedre og mere frit liv?

Også i krigstid må vi passe på, at vi ikke ender med at blive som det monster, vi bekæmper - i dette tilfælde Putins autoritære styre. Vi må insistere på, at en åben og fri debat er bedre til at bekæmpe russisk propaganda end censur og forbud.

Når vi forbyder RT og Sputnik, frarøver vi også os selv muligheden for at følge med i, hvad det er for en virkelighed, som russerne selv bliver præsenteret for. Et indblik, der er guld værd i en krigstid.

Samtidig legitimerer vi brugen af censur over for Rusland og alverdens andre autoritære regimer. Fremover vil de kunne pege på EU og sige, at når de i frihedens påståede højborg må forbyde medier, så må vi også.

Derudover er det dybt bekymrende, at EU med dette forbud får magt til at diktere, hvad der er propaganda - og hvilke medier, der må udkomme i Europa. En statsmagt bør ikke diktere pressen, og en overstatslig institution bør selvsagt slet ikke diktere pressen hen over hovedet på frie landes regeringer og befolkninger.

Magten til at definere propaganda og lukke for medier er en magt, som næsten uundgåeligt vil føre til misbrug

Claes Kirkeby Theilgaard
Chefredaktør, Indblik.dk

Magten til at definere propaganda og lukke for medier er en magt, som næsten uundgåeligt vil føre til misbrug. Især med tanke på, at EU allerede arbejder på at gøre såkaldt "hadtale" til en forbrydelse, som defineres på overstatsligt niveau, ligesom man er i gang med at indføre regler for kontrol med opslag på sociale medier.

Læg dertil, at frygten for den russiske propaganda i Vesten synes overdrevet. Det er åbenlyst ikke særligt mange i vestlige lande, der tror på den propaganda, som kommer fra RT og Sputnik. Det er i hvert fald tydeligt, at det er det ukrainske perspektiv i krigen, som har vundet i såvel traditionelle medier som på sociale medier.

At det er tilfældet, skyldes blandt andet, at mange medier og privatpersoner går i rette med Ruslands propaganda og udstiller den. Det bør være vejen frem: At bekæmpe propaganda med mere ytringsfrihed - ikke mindre.

Vi må leve med misinformation
Vi må leve med, at der i et frit samfund vil findes misinformation. Det er et vilkår. Det er nemlig kun totalitære stater, der ønsker at bestemme over, hvad der er sandt og falskt. Omvendt må vi samtidig se det som en borgerpligt at imødegå misinformationen, når vi ser den. Det kan vi godt, hvis vi stoler på, at borgerne i Europa generelt er myndige og oplyste nok til selv at skille skidt fra kanel.

Sådan viser vi vejen frem for de borgere i Rusland, der lider under Putins undertrykkende regime. Ikke ved at gøre Putin kunsten efter, men ved i al åbenhed at udstille, hvor latterligt det er, når stater kontrollerer, censurerer og forbyder medier.

EU bør være en bastion for friheden. Også i krigstid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00