DA-direktør afviser folkeafstemning om store bededag: ”Det er en dårlig idé”

Mens fagbevægelsen opfordrer til folkeafstemning om store bededag, siger direktøren for Dansk Arbejdsgiverforening klart nej. Han håber, at lønmodtagerne vil se bort fra bededagsballaden, når de skal stemme om overenskomsterne.

DA-direktør Jacob Holbraad afviser overfor Altinget at svare klart på, om politikerne i Folketinget bør stemme ja eller nej til selve lovforslaget om at afskaffe store bededag som helligdag.
DA-direktør Jacob Holbraad afviser overfor Altinget at svare klart på, om politikerne i Folketinget bør stemme ja eller nej til selve lovforslaget om at afskaffe store bededag som helligdag. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

En folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag er ikke vejen frem.

Sådan lyder den klare melding fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), efter at Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) med formand Lizette Risgaard i spidsen har opfordret SVM-regeringen til at høre befolkningen.

”Jeg synes, det er en dårlig idé at lave en folkeafstemning,” siger DAs administrerende direktør, Jacob Holbraad, til Altinget.

Torsdag i sidste uge præsenterede SVM-regeringen det konkrete lovforslag, der skal føre til, at store bededag fra 2024 ikke længere er en helligdag. Få dage senere kom så modsvaret fra en samlet fagbevægelse, der opfordrer regeringen til at sende lovforslaget til folkeafstemning.

FH har også indkaldt til demonstration på Christiansborg Slotsplads den 5. februar, og ifølge de seneste tal fra fagbevægelsen har 302.000 danskere skrevet under på, at de vil bevare helligdagen.

På arbejdsgiversiden sendte DA torsdag et høringssvar til Beskæftigelsesministeriet. Her står der kort fortalt, at arbejdsgiverne er begejstrede for det ekstra arbejdsudbud, der følger med lovforslaget, men at man er betænkelig ved, at regeringen med sit lovforslag griber ind i de overenskomster, som arbejdsmarkedets parter har indgået.