Daddy Vanopslagh, en advarsel mod Løkke og et pressemøde, der tog en uventet drejning: Her er valgkampen i billeder

Valgkampen har budt på nye partier med kurs mod Folketinget og efterladt en stor uklarhed om en kommende regeringsdannelse. Her er valgkampen fortalt i 11 billeder. 

Partilederdebatten 30. oktober i DR Koncerthuset.
Partilederdebatten 30. oktober i DR Koncerthuset.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen NissenJonas Wiinblad Overgaard

5. oktober 2022

Mette Frederiksen udskriver folketingsvalg og går til valg på en bred regering

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Valgudskrivelsen kom, efter at Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, truede med at trække støtten til regeringen, hvis ikke Mette Frederiksen havde udskrevet folketingsvalg i forbindelse med Folketingets åbning.

"Tiden er kommet til at afprøve en ny regeringsform i Danmark," sagde Mette Frederiksen, da hun udskrev valget og fortalte, at Socialdemokratiet gik til valg på en bred regering. 

6. oktober 2022

Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen udveksler grin til Folketingets åbningsdebat

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen er gået til valg på en bred regering, og det har været ét af valgkampens store temaer. Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke meldt ud, hvem han peger på som statsminister. Men ifølge målingerne bliver Mette Frederiksen afhængig af Moderaternes mandater, hvis hun skal fastholde regeringsmagten. 

8. oktober 2022

Kampen om Nordjylland står imellem Mette Frederiksen og Inger Støjberg

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

De to populære partiledere er begge opstillet i Nordjyllands Storkreds, og kampen om vælgernes popularitet er i flere medier blevet kaldt ’Dronningeduellen’.

11. oktober 2022

Blå partiledere holdt pressemøde om frit valg men endte i tørklædedebat

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Det var en samlet blå front, der midt i valgkampen stod bag et fælles borgerligt udspil på Christiansborg, som handlede om frit valg. Men spørgsmålet om plejepersonalets ret til at kunne gå med tørklæde skabte stor debat, da både Jakob Ellemann-Jensen og Alex Vanopslagh først åbnede for, at ældre kunne afvise medarbejdere med muslimsk hovedtørklæde, men efterfølgende lavede en kovending.

19. oktober 2022

Ellemann og Papes i modvind til pressemøde om FE-sagen

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

De blå partiledere var atter samlet, da Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen afkrævede svar fra regeringen vedrørende FE-sagen. Pressemødet tog noget af en drejning, da journalister spurgte kritisk ind til den såkaldte Samsam-sag fra Papes egen tid som justitsminister, hvor Venstre havde statsministerposten. Frem for at stille op til flere spørgsmål, tog de to blå statsministerkandidater benene på nakken.

19. oktober 2022

Inger Støjberg holder valgkamp på krykker

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det var en humpende Inger Støjberg, der mødte op til pressemødet foran Esplanaden i forbindelse med et FE-pressemøde. Inger Støjberg var blevet væltet af sin hund, Ludvig. Men trods gangbesværet står Danmarksdemokraterne fortsat til at storme i Folketinget.  

20. oktober 2022

Søren Gade går til angreb på Løkke

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Til Venstres valgrally i Holstebro langede Søren Gade ud af efter Lars Løkke Rasmussen for at vil pege på Mette Frederiksen efter valget. "En stemme på Lars Løkke er en stemme på Mette Frederiksen," lød det fra Søren Gade, der advarede Moderaternes vælgere. 

23. oktober 2022

Mai Villadsen besøger Inger Støjbergs brors landbrugsgård

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

I Roslev mødtes Mai Villadsen og Inger Støjberg for at diskutere landbrug. En CO2-afgift på landbruget er blevet et af de store klimapolitiske emner i denne valgkamp. Venstrefløjen har lagt maksimalt pres på højrefløjen, der er splittet i forhold til en CO2-afgift på landbruget.

25. oktober 2022

Alex Vanopslagh besøger Klostertorvet i Aarhus til stort fremmøde af unge

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, har fået vind i sejlene denne valgkamp, der blandt andet skyldes hans popularitet på TikTok, hvor han kaldes "daddy". Partiet har især godt fat de 18-35-årige, og meget tyder på, at det bliver et af de eneste partier i blå blok, der står til at fejre en vælgerfremgang sammenlignet med valget i 2019.

26. oktober 2022

 Lars Løkke Rasmussen vil på sigt fjerne folkepensionen

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

I Moderaternes politiske program fremgår det, at man udelukkende selv skal spare op til egen pension i fremtiden. Det fik flere journalister øje på, hvilket skabte kæmpe debat. Lars Løkke Rasmussen måtte også stå til ansvar for Altingets politiske kommentator Erik Holstein, som fangede den tidligere statsminister efter en debat i Altingets gård. Her krævede Erik Holstein svar fra Lars Løkke Rasmussen, der indtil videre ikke har været mere konkret på tidshorisonten for en eventuel afskaffelse af folkepensionen.

26. oktober 2022

Socialdemokratiet afsætter tre milliarder kroner til offentlige ansatte 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I valgkampens slutspurt fremlagde Socialdemokratiet et forslag om, at man fra 2030 bør afsætte tre milliarder kroner årligt til ansatte i de dele af velfærdssektoren, hvor det er svært at rekruttere de nødvendige medarbejdere. Ifølge partiets egne beregninger vil det give en lønstigning på 2.000 kroner om måneden til 235.000 offentligt ansatte. Socialdemokratiets forslag fik efterfølgende kritik fra oppositionen for at være et forsøg på at "købe stemmer". 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00